«Μην πυροβολείτε τον πιανίστα» ήταν μία συνηθισμένη επιγραφή στα σαλούν των αμερικανικών γουέστερν αλλά και στο δημοφιλές στην Ελλάδα, Λούκι Λουκ.

Στην άγρια δύση οι πάντες μπορούσαν να πυροβολήσουν τους πάντες αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγουν τον πιανίστα που συνέχιζε να παίζει πριν και μετά, ή καμιά φορά και κατά τη διάρκεια του μακελειού.

Με την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ ανασύρονται ξανά οι πολλές απόπειρες, αποτυχημένες αλλά και πετυχημένες, κατά Αμερικανών προέδρων και υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο.

Η βία στις ΗΠΑ είναι καθημερινή με τον αριθμό των θανάτων από όπλα να μην συγκρίνεται με κανένα άλλο μέρος του πλανήτη

Και είναι γεγονός ότι στις ΗΠΑ από το 1865 (τη χρονιά που δολοφονήθηκε ο Λίνκολν) μέχρι και σήμερα είναι πολλές οι φορές που ταιριάζει καλύτερα το «μην πυροβολείτε τον πρόεδρο».

Η βία στις ΗΠΑ

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η βία στις ΗΠΑ κατευθύνεται τις περισσότερες φορές όχι κατά προέδρων αλλά κατά πολιτικών προσώπων, ακτιβιστών, υπέρμαχων των δικαιωμάτων ιδίως σε περιόδους με ιδιαίτερη πόλωση όπως τη δεκαετία του 1960.

Ιστορικές έμειναν οι δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μάλκομ Χ.

Και φυσικά η βία στις ΗΠΑ είναι καθημερινή με τον αριθμό των θανάτων από όπλα να μην συγκρίνεται με κανένα άλλο μέρος του πλανήτη, καθώς είναι πιο εύκολο να αγοράσεις όπλο από ότι μπύρα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε ένα χρονολόγιο των επιθέσεων σε προέδρους και υποψήφιους προέδρους από το 1865 μέχρι σήμερα, όπως το σταχυολογεί το AJ. Ο αριθμός είναι όντως εντυπωσιακός. Δεκατρείς επιθέσεις και άπειρα σενάρια συνωμοσιολογίας για το «ποιος πραγματικά κρύβεται από πίσω».

Πηγή: AJ

1865, Αβραάμ Λίνκολν (16ος πρόεδρος) – Δολοφονείται ενώ παρακολουθούσε θεατρική παράσταση με τη σύζυγό του στην Ουάσιγκτον. Πυροβολήθηκε από τον Τζον Γουίλκς Μπουθ και του παρασχέθηκε ιατρική περίθαλψη, αλλά πέθανε το επόμενο πρωί. Ο Μπουθ βρέθηκε κρυμμένος σε έναν αχυρώνα στη Βιρτζίνια 12 ημέρες αργότερα, όπου και πυροβολήθηκε.

1881, Τζέιμς Γκάρφιλντ (20ος πρόεδρος) – Πυροβολήθηκε ενώ περπατούσε σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Ουάσιγκτον, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Υπέκυψε στα τραύματά του λίγες εβδομάδες αργότερα. Ο Charles Guiteau, ο δολοφόνος του, κρίθηκε ένοχος και εκτελέστηκε τον επόμενο χρόνο.

1901, Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ (25ος πρόεδρος) – Πυροβολήθηκε εξ επαφής μετά από ομιλία του στη Νέα Υόρκη. Ο McKinley αναμενόταν να αναρρώσει, αλλά γύρω από τα τραύματα της σφαίρας δημιουργήθηκε γάγγραινα και πέθανε οκτώ ημέρες αργότερα. Ένας 28χρονος άνδρας από το Ντιτρόιτ, ο Leon F Czolgosz, παραδέχτηκε τον πυροβολισμό. Εκτελέστηκε λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία.

1912, Θίοντορ Ρούσβελτ (υποψήφιος) – Ο Ρούσβελτ διεκδικούσε τον Λευκό Οίκο ως πρώην πρόεδρος όταν πυροβολήθηκε στο Μιλγουόκι. Επέζησε από τον πυροβολισμό, αλλά η σφαίρα παρέμεινε στο στήθος του για το υπόλοιπο της ζωής του.

1933, Φραγκλίνος Ρούσβελτ (32ος πρόεδρος) – Έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας στο Μαϊάμι από έναν Ιταλό μετανάστη, τον Τζουζέπε Ζανγκάρα. Ο Ρούσβελτ δεν έπαθε τίποτα, αλλά ο Άντον Τσέρμακ, δήμαρχος του Σικάγο, σκοτώθηκε στην επίθεση.

1963, Τζον Κένεντι (35ος πρόεδρος) – Ο Κένεντι πυροβολείται θανάσιμα ενώ οδηγούσε την αυτοκινητοπομπή του στο κέντρο του Ντάλας. Χτυπήθηκε από τουφέκι υψηλής ισχύος από απόσταση και πέθανε στο νοσοκομείο λίγες ώρες αργότερα. Η αστυνομία συνέλαβε τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Δύο ημέρες μετά τη σύλληψη, καθώς ο Όσβαλντ μεταφερόταν στη φυλακή, πυροβολήθηκε από τον Τζακ Ρούμπι, ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στο Ντάλας.

1968, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι (υποψήφιος) – Ο νεότερος αδελφός του Τζον Φ. Κένεντι διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών και είχε μόλις κερδίσει τις προκριματικές εκλογές του 1968 στην Καλιφόρνια. Αμέσως μετά την εκφώνηση της νικητήριας ομιλίας του, πυροβολήθηκε από τον Sirhan Sirhan. Ο δολοφόνος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αυτή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη και η αίτησή του για αποφυλάκιση, το 2023, απορρίφθηκε.

1972, Τζορτζ Γουάλας (υποψήφιος) – Ο Γουάλας διεκδικούσε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών όταν πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής στάσης στο Μέριλαντ. Τον πυροβόλησαν τέσσερις φορές και μία από τις σφαίρες καρφώθηκε στη σπονδυλική του στήλη. Αυτό τον άφησε παράλυτο για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο άνθρωπος που τον πυροβόλησε ήταν ο Άρθουρ Μπρέμερ. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε το 2007.

1975, Τζέραλντ Φορντ (38ος πρόεδρος) – Γλίτωσε από δύο απόπειρες δολοφονίας μέσα σε 17 ημέρες, και οι δύο στην Καλιφόρνια (στο Σακραμέντο και στο Σαν Φρανσίσκο). Και οι δύο πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες: τις Λινέτ Φρόμ και Σάρα Τζέιν Μουρ. Τους επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

1981, Ρόναλντ Ρέιγκαν (40ος πρόεδρος) – Ο Ρέιγκαν έφευγε από μια ομιλία στην Ουάσιγκτον, όταν τον πυροβόλησε ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ. Η σφαίρα διαπέρασε τον αριστερό πνεύμονα του Ρέιγκαν, χάνοντας οριακά την καρδιά του. Ο Ρέιγκαν επέζησε από την απόπειρα δολοφονίας του. Ο Hinckley συνελήφθη και κρίθηκε αθώος λόγω παραφροσύνης. Περιορίστηκε σε ψυχιατρική κλινική.

1994, Μπιλ Κλίντον (42ος πρόεδρος) – Ο Κλίντον βρισκόταν μέσα στον Λευκό Οίκο όταν ο Φρανσίσκο Μάρτιν Ντουράν πυροβόλησε εναντίον του κτιρίου χρησιμοποιώντας ημιαυτόματο τουφέκι. Ο Κλίντον δεν τραυματίστηκε. Ο Ντουράν καταδικάστηκε για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου και καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης.

2005, Τζορτζ Μπους (43ος πρόεδρος) – Ο Μπους συμμετείχε σε συγκέντρωση στην Τιφλίδα με τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι όταν ένας άνδρας ονόματι Βλαντιμίρ Αρουτιουνιάν πέταξε χειροβομβίδα προς την εξέδρα. Δεν εξερράγη και κανείς δεν τραυματίστηκε. Ο Αρουτιουνιάν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

2024 Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε σε απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην κομητεία Μπάτλερ της Πενσιλβάνια. Η σφαίρα διαπέρασε το δεξί του αυτί. Ένας παρευρισκόμενος στη συγκέντρωση σκοτώθηκε και δύο ακόμα τραυματίστηκαν. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης είναι ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Τα κίνητρά του δεν έχουν εξακριβωθεί.