Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ από τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ, ενώ διεθνή ΜΜΕ θέτουν ερωτήματα για τα κενά ασφάλειας στην προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια.

Ο δράστης ταξίδεψε 70 χιλιόμετρα και πυροβόλησε 8 φορές από απόσταση 125 μέτρων κατά του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται λόγος για λανθασμένους χειρισμούς από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του Ντόναλντ Τραμπ και παράλληλα διεξάγεται έρευνα.

Αν έχει γίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό και πολύ πιο επικίνδυνο θα ήταν μία άσχημη μέρα για την Δημοκρατία της Αμερικής

Ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσε τη διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών, Κίμπερλι Τσιτλ, να καταθέσει σε ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου.

Οι περισσότεροι στέκονται στο γεγονός του πώς δεν έγινε σωστή αυτοψία του χώρου, καθώς το οπτικό πεδίο του δράστη είναι τελείως καθαρό για το «χτύπημα», ενώ αντίθετα οι ελεύθεροι σκοπευτές λόγω ενός δέντρου δεν μπορούσαν να έχουν οπτική επαφή με τον δράστη.

«Η τοπική ασφάλεια δεν αντέδρασε σωστά»

Μιλώντας στο MEGA πρώην πράκτορας των Aμερικανικών Mυστικών Yπηρεσιών αποκαλύπτει τα λάθη στα μέτρα προστασίας του πρώην προέδρου.

Ο Γιώργος Στακιάς, που επί 30 χρόνια υπηρέτησε στις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής και είναι πρώην μέλος της προσωπικής φρουράς του Τζόρτζ Μπους, αναφέρθηκε στα πρωτοκόλλα ασφαλείας που ισχύουν, αλλά και στα λάθη και τα κενά ασφαλείας στη χθεσινή συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ένας κατάσκοπος δικός μας θα έπρεπε να είναι πάνω σε αυτό το κτίριο. Δυστυχώς, δεν έγινε. Έπρεπε κάποιος να είναι εκεί. Μάλιστα, η τοπική ασφάλεια δεν αντέδρασε σωστά, αφού υπήρχε η μαρτυρία ότι σκοπευτής ανέβαινε στο κτίριο με όπλο και δεν τον συνέλαβε. Απορώ πώς δεν έκαναν αυτή την ενέργεια», ανέφερε αρχικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ενέργειες της ασφάλειας του Τραμπ αμέσως μετά την επίθεση. «Μέσα σε δευτερόλεπτα τον είχαν βάλει μέσα στο αυτοκίνητο. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν έπρεπε να τον αφήσουν να δείξει στον κόσμο ότι είναι εντάξει κι ασφαλής», εξήγησε.

«Αυτή τη εβδομάδα θα πάει ο διευθυντής της ασφάλειας στο Κογκρέσο (να εξηγήσει) γιατί δεν είχαν πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αν έχει γίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό και πολύ πιο επικίνδυνο θα ήταν μία άσχημη μέρα για την Δημοκρατία της Αμερικής», κατέληξε.