Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Απόπειρες κατά των Αμερικανών Προέδρων: Ποιές πέτυχαν και ποιες όχι

Απόπειρες κατά των Αμερικανών Προέδρων: Ποιές πέτυχαν και ποιες όχι

Η ιστορία των ΗΠΑ περιλαμβάνει ουκ ολίγες απόπειρες ή δολοφονίες Προέδρων, νυν ή πρώην. Από τον Άντριου Τζάκσον και τον Αβράαμ Λίνκολν έως τον Ρίγκαν και τον Τραμπ.

Στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο δεύτερος, πρώην, Πρόεδρος όπου σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Η πρώτος ήταν ο Θίοντορ Ρούζβελτ που είχε διατελέσει Πρόεδρος των ΗΠΑ την περίοδο 1901-1909. Ας δούμε τη σχετική λίστα των Αμερικανών Προέδρων.

Η απόπειρα εις βάρος του Ρούζβελτ έγινε λίγο πριν ξεκινήσει μια ομιλία του. Ο άνδρας που τον πυροβόλησε σημάδεψε στο στήθος. Ο Ρούζβελτ ήταν τυχερός καθώς στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του είχε τον λόγο που θα εκφωνούσε. Οι 50 σελίδες περιόρισαν σημαντικά την ταχύτητα της σφαίρας και του έσωσαν τη ζωή.

Ο Ρούζβελτ, παρά την απόπειρα, παρέμεινε στο χώρο και μίλησε για περίπου μιάμιση ώρα στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί ενώ ζήτησε από την Αστυνομία να μην χρησιμοποιήσει βία κατά του ανθρώπου που τον είχε πυροβολήσει.

Αργότερα, έγινε γνωστό ότι η σφαίρα τον είχε τραυματίσει και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που ήταν δύσκολη η εξαγωγή της, με αποτέλεσμα να ζήσει με αυτήν για το υπόλοιπο της ζωής του!

Αρκετές, ωστόσο, ήταν οι απόπειρες δολοφονία που σημειώθηκαν εις βάρος Προέδρων εν ενεργεία. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη καταγεγραμμένη απόπειρα έγινε εις βάρος του Άντριου Τζάκσον το 1835. Ο Πρόεδρος Τζάκσον επέζησε της επίθεσης.

Δύο, ανεπιτυχείς, απόπειρες δολοφονίας έγιναν εις βάρος του Προέδρου Τζέραλντ Φορντ το 1975. Η πιο σοβαρή απόπειρα έγινε εις βάρος του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981. Τον πυροβόλησαν έξι φορές, τραυματίστηκε σοβαρά, κατάφερε ωστόσο να επιζήσει και να διατηρήσει το αξίωμα για δύο θητείες. Η τελευταία απόπειρα σημειώθηκε κατά του Τζορτζ Μπους του νεότερου στη Γεωργία το 2005, όταν και πέταξαν προς το μέρος του μια χειροβομβίδα η οποία δεν εξεράγη.

Οι δολοφονημένοι Πρόεδροι των ΗΠΑ

Συνολικά τέσσερις Πρόεδροι δολοφονήθηκαν στην ιστορία της χώρας. Πρώτος ήταν ο Αβραάμ Λίνκολν το 1865, o οποίος μαχαιρώθηκε από τον Τζον Γουίλκς Μπουθ, κατάσκοπο των Νοτίων, λίγο μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

Το 1881 δολοφονείται ο Τζέιμς Γκάρφιλντ, δεχόμενος δύο πυροβολισμούς σε σιδηροδρομικό σταθμό. Η τραγική ειρωνεία ήταν πως ένας από τους μάρτυρες της δολοφονίας του Προέδρου, ήταν ο Ρόμπερτ Τοντ Λίνκολν, γιος του του Αβράαμ Λίνκολν.

Παρόμοια τύχη θα έχει και ο Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ το 1901, τον οποίο και θα διαδεχθεί ο Θίοντορ Ρούζβελτ. Τελευταία δολοφονία και πιο ξακουστή είναι αυτή του Τζον Φ Κέννεντι το 1963 στο Ντάλας του Τέξας, η οποία έως σήμερα καλύπτεται από ένα τεράστιο πέπλο συνωμοσιολογίας.

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024