Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί τα γιγαντιαία αεροπλανοφόρα της Δύσης δεν μπορούν να νικήσουν τους Χούθι

Γιατί τα γιγαντιαία αεροπλανοφόρα της Δύσης δεν μπορούν να νικήσουν τους Χούθι

Οι πιο ισχυροί στόλοι του πλανήτη φαίνεται να αδυνατούν να νικήσουν μια μικρή πλην απαρχαιωμένη δύναμη, τους Χούθι.

Ως τη πιο σφοδρή ναυτική σύγκρουση, από εποχής Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, περιγράφουν αξιωματούχοι του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τον πόλεμο εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, έχοντας αποτύχει στη βασική αποστολή του: να εξασφαλίσει τη θαλάσσια κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έχουν περάσει, πάνω από έξι μήνες, από τότε που η ομάδα ανταρτών Χούθι στην Υεμένη άρχισε να παρεμποδίσει σοβαρά τη θαλάσσια κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα. Έκτοτε, η παγκόσμια ναυτιλία έπρεπε να συμβιβαστεί με μια νέα κανονικότητα όπου οι καθυστερήσεις, οι διαταραχές και το υψηλότερο κόστος επιδεινώνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος για ένα κοντέινερ έχει εκτοξευθεί από περίπου 1.600 δολάρια περίπου κατά μέσο όρο σε πολύ πάνω από 5.000, δολ., σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights.

Προκειμένου, λοιπόν, να εξασφαλίσει η Δύση την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, επιστράτευσε δύο ναυτικές δυνάμεις, τον αγγλοαμερικανικό «Φύλακας της Ευημερίας» και την «Ασπίδα» της ΕΕ. Η μεν αγγλοαμερικανική δύναμη στοχεύει να αναχαιτίσει απειλές και να χτυπήσει τους Χούθι στη στεριά.

Οι δε Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν αποστολές συνοδείας τωνε μπορικών πλοίων δίχως να συγκρούονται άμεσα με τους Χούθι.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy καμία από τις δύο δυνάμεις δεν δεν τα κατάφερε την αποστολή της.

Η προσπάθεια ΗΠΑ-ΗΒ για «υποβάθμιση» της ικανότητας των Χούθι να στοχεύουν τη ναυτιλία έχει καταλήξει σε μια πολύ δαπανηρή υπόθεση.

«Το ότι τα κορυφαία ναυτικά του κόσμου φαίνεται να αγωνίζονται να υποτάξουν μια ομάδα ανταρτών εγείρει οδυνηρά ερωτήματα τόσο για τη χρησιμότητα της θαλάσσιας ισχύος όσο και για την ικανότητα των δυτικών ναυτικών που προορίζονται να φέρουν το βάρος σε οποιαδήποτε μελλοντική αναμέτρηση με έναν σημαντικό αντίπαλο, όπως η Κίνα» αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό.

Τα ναυτικά των ΗΠΑ, βρετανίας και ευρωπαϊκών κρατών, αν και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη ναυτιλιακή κανονικότητα, σημείωσαν περιορισμένη επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα ποσοστά ασφάλισης πολέμου για πλοία που επιχειρούν να περάσουν το επικίνδυνο πέρασμα εξακολουθούν να είναι σχεδόν 1.000% πάνω συγκριτικά με την περίοδο πριν τη σύγκρουση.

«Οι Χούθι έχουν αποδειχθεί ότι είναι η τρομερή δύναμη. Αυτός είναι ένας μη κρατικός παράγοντας που διαθέτει μεγαλύτερο οπλοστάσιο και είναι πραγματικά ικανός να προκαλέσει πονοκέφαλο στον δυτικό συνασπισμό», δήλωσε ο Συμπάστιαν Μπρουνς, ναυτικός εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Ναυτιλιακής Στρατηγικής και Ασφάλειας και του Ινστιτούτου Πολιτικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία.

Drone των Χούθι

«Αυτό είναι τόσο υψηλού επιπέδου για τώρα, και όταν τα ναυτικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διατήρηση σε αυτό το επίπεδο, είναι πραγματικά ανησυχητικό» συμπλήρωσε.

Οι Χούθι αποδείχθηκαν αεικίνητοι και καλύτερα εφοδιασμένοι από το Ιράν, απ’ ό,τι αρχικά ήλπιζε, κάνοντας τυχαίες νίκες από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ -όπως η καταστροφή μιας τοποθεσίας ραντάρ των Χούθι την περασμένη εβδομάδα- μια πτώση στον κάδο.

«Οι Χούτι έχουν ένα πραγματικά εκπληκτικό επίπεδο βάθους στους γεμιστήρες τους, πυραύλων και πυραύλων και βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων. Είναι πραγματικά κάτι», είπε ο Bruns, ο εμπειρογνώμονας του ναυτικού. Όσο ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται, «οι Χούτι έχουν έναν λόγο και μια ευκαιρία να είναι ενοχλητικοί».

Οι Χούθι, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει πυραύλους κατά πλοίων με μεγάλο αποτέλεσμα, καταφεύγουν τώρα όλο και περισσότερο σε αυτά τα επιφανειακά drones, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Houthi’s Blowfish.

Έτσι, οι δυτικοί έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο στον οποίο αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πολύ ακριβά όπλα για να αναχαιτίσουν πάμφθηνα πλην θανατηφόρα συστήματα.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και προμηθευτές του όπως η Raytheon, αναζητούν παλαιότερα, φθηνότερα υποκατάστατα για χρήση ενάντια στα όπλα χαμηλής τεχνολογίας των Χούθι, διατηρώντας παράλληλα τους πυραύλους υψηλής τεχνολογίας για χρήση σε έναν πιθανό μελλοντικό πόλεμο με την Κίνα.

«Με ορισμένους πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους ή υπερηχητικούς, θα θέλετε εξελιγμένες δυνατότητες», δήλωσε ο Σεθ Τζόουνς, διευθυντής του διεθνούς προγράμματος ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. «Αλλά για τα drones, δεν πρόκειται να θέλετε να σπαταλήσετε ένα αμερικανικό πυρομαχικό ενός εκατομμυρίου και πάνω δολαρίων για αυτά».

Μερικά ευρωπαϊκά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κάνουν ακριβώς αυτό, χρησιμοποιώντας φθηνά όπλα αντί για ακριβούς πυραύλους αεράμυνας για να καταρρίψουν φτηνά drones και πυραύλους των Χούθι.

Το ζήτημα είναι πάντως, ότι έχουν αποτύχει.

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024