Σε νέες δηλώσεις προχώρησε το βράδυ της Κυριακής (14/7) ο Τζο Μπάιντεν, μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια.

Από την επίθεση ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Πρόκειται για τον 50χρονο Κόρεϊ Κομπερατόρε, ο οποίος βρισκόταν στο κοινό και παρακολουθούσε την ομιλία του Τραμπ. Επίσης, νεκρός -από τα πυρά των αστυνομικών- έπεσε και ο 20χρονος δράστης της επίθεσης.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και εξέφρασε τα συλληπητήριά του στην οικογένεια του θύματος.

«Έχω δώσει οδηγίες αυτή η έρευνα να είναι ενδελεχής και γρήγορη και οι ερευνητές θα έχουν κάθε μέσο που χρειάζονται για να το κάνουν αυτό»

«Είχαμε μια σύντομη αλλά καλή συζήτηση. Η Τζιλ κι εγώ προσευχόμαστε για εκείνον. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος που σκοτώθηκε. Ήταν πατέρας, προστάτευε την οικογένειά του από τις σφαίρες που έπεφταν», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία ή οποιαδήποτε βία».

«Για αυτό, η απόπειρα δολοφονίας είναι αντίθετη με όλα όσα υποστηρίζουμε ως έθνος, τα πάντα. Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος. Δεν είναι η Αμερική και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αδιευκρίνιστο το κίνητρο του δράστη

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το κίνητρο του δράστη. Γι΄αυτό, ζήτησε από τους πολίτες να μην κάνουν υποθέσεις. «Αφήστε το FBI και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες τους να κάνουν τη δουλειά τους. Έχω δώσει οδηγίες αυτή η έρευνα να είναι ενδελεχής και γρήγορη και οι ερευνητές θα έχουν κάθε μέσο που χρειάζονται για να το κάνουν αυτό», σημείωσε.

Ακόμη, ο Τζο Μπάιντεν έκανε γνωστό ότι διέταξε τον επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας να επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, ενόψει του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων.

«Ο κ. Τραμπ, ως πρώην πρόεδρος και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, έλαβε ήδη ένα αυξημένο επίπεδο ασφάλειας και ήμουν συνεπής στην καθοδήγησή μου προς τη Μυστική Υπηρεσία για να του παρέχουν κάθε πόρο, ικανότητα και προστατευτικό μέτρο που είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η συνεχής ασφάλειά του.

Δεύτερον, ζήτησα από τον επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας να επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας για το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο. Και τρίτον, διέταξα μια ανεξάρτητη αναθεώρηση της εθνικής ασφάλειας στη χθεσινή συγκέντρωση για να αξιολογήσω ακριβώς τι συνέβη και θα μοιραστούμε τα αποτελέσματα αυτής της ανεξάρτητης αναθεώρησης και με τον αμερικανικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν θα απευθύνει εκ νέου στο αμερικανικό έθνος στις 20.00 απόψε (3:00 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) από το Οβάλ Γραφείο του.