Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρικό ρεύμα: Σχεδιάζουν επαναφορά στις επιδοτήσεις των νοικοκυριών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σχεδιάζουν επαναφορά στις επιδοτήσεις των νοικοκυριών

Μετά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα επανέρχεται ο προσωρινός μηχανισμός εσόδων – Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πυροδοτούν ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και για τον Αύγουστο.

Τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν με τις βλάβες στα δίκτυα ηλεκτρισμού από την Κεντρική μέχρι τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσουν να πυροδοτούν υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός καθώς μετά το αλαλούμ που έχει προκληθεί στους επιχειρηματίες με την υποχρέωση να επιστρέψουν αναδρομικά επιδοτήσεις ρεύματος αλλά και ποσά που εισέπραξαν από τις χαμηλές χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ, ο κίνδυνος όξυνσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας είναι ορατός. Και αυτή τη φορά σε αυτή θα συμπεριληφθούν και τα νοικοκυριά.

Έτσι, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για αύριο 16 Ιουλίου έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Επιδοτήσεις

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να επαναφέρει τις επιδοτήσεις ρεύματος, καθώς οι εκτιμήσεις θέλουν οι αναταραχές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρούνται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Οι πληροφορίες θέλουν στο ειδικό ή το «πράσινο» τιμολόγια ρεύματος να έρχονται μεγάλες αυξήσεις για τον Αύγουστο.

Έτσι, το σίγουρο είναι πώς θα διατεθούν επιχορηγήσεις σε όσους έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο προϊόν για την ηλεκτροδότηση τους.

Ο μηχανισμός

Η συνταγή για την άντληση εσόδων, είναι γνωστή.

Θα λειτουργήσει ξανά ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Θα οριστεί πλαφόν, λένε οι πληροφορίες, στη χονδρεμπορική αγορά και τα υπερβάλλοντα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών θα επιστρέφουν στην κατανάλωση.

Ουσιαστικά για τους καθετοποιημένους παίκτες, όπως τη ΔΕΗ, την Metlen, την Elpedison και την Ήρων τα πλεονάζοντα έσοδα θα εισπράττονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και αυτά θα διανέμονται μέσω των εταιρειών παροχής ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές. Θα επιχορηγείται μέρος των τελικών τιμών.

Οι επιπτώσεις στις οικονομικές επιδόσεις των καθετοποιημένων ομίλων δεν αναμένονται να είναι ουσιαστικές.

Το χρηματιστήριο ενέργειας

Όπως προκύπτει και από το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας οι τιμές στην αγορά επόμενης ημέρας για αύριο 16 Ιουλίου αναμένεται να χτυπήσουν για ορισμένες ώρες ακόμη και τα 650 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η μέση τιμή για αύριο είναι στα 176,33 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για σήμερα ήταν πάνω από τα 191 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Το πρόβλημα πυροδότησαν οι υψηλές θερμοκρασίες και σειρά βλαβών στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα δυτικά Βαλκάνια αλλά και την Κεντρική Ευρώπη.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από την Ουγγαρία μέχρι και την Αλβανία να υπάρχει έλλειμμα ισχύος, το οποίο σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση ρεύματος να εκτοξεύει τις τιμές.

Στην ελληνική αγορά τις νυχτερινές ώρες όταν βγαίνουν εκτός λειτουργίας οι ΑΠΕ, υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή καλύπτεται από ακριβές εισαγωγές ρεύματος και την ενέργεια που παράγεται από τις ακριβές μονάδες φυσικού αερίου. Για το λόγο αυτό ανεβαίνει και η μέση χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας και κατ’ επέκταση και η λιανική.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024