Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τέιλορ Σουίφτ: Αποτελεί πρότυπο για νέους με διατροφικές διαταραχές

Τέιλορ Σουίφτ: Αποτελεί πρότυπο για νέους με διατροφικές διαταραχές

Η Τέιλορ Σουίφτ έχει μιλήσει ανοιχτά για θέματα που αντιμετώπισε στο πρελθόν με την εικόνα του σώματός της αλλά και τις διατροφικές της διαταραχές.

Είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που έχει συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια μηνιαίους ακροατές στην πλατφόρμα του Spotify. Έχει κατακτήσει ρεκόρ υποψηφιοτήτων στα Grammys 2024 για το τραγούδι της χρονιάς και έχει αναδειχεθί το Πρόσωπο της Χρονιάς από το «Time». Ο λόγος για το «φαινόμενο» Τέιλορ Σουίφτ.

Η 34χρονη τραγουδίστρια – τραγουδοποιός επηρεάζει με κάθε τρόπο εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτόν τον κόσμο. Και ναι, εκτός από το ότι βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της, φαίνεται πως αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές.

Η ίδια έχει μιλήσει ανοιχτά για θέματα που αντιμετώπισε στο πρελθόν με την εικόνα του σώματός της αλλά και τις διατροφικές της διαταραχές. Μεταξύ άλλων, στο ντοκιμαντέρ «Miss Americana» έχει εξομολογηθεί: «Δεν ήξερα αν θα αισθανόμουν άνετα να μιλάω για την εικόνα του σώματός μου και να μιλάω για τα πράγματα που έχω περάσει από την άποψη του πόσο ανθυγιεινό ήταν για μένα – τη σχέση μου με το φαγητό όλα αυτά τα χρόνια».

Η Σουίφτ έγινε πρωτοσέλιδο το 2020, όταν περιέγραψε στο «Miss Americana» λεπτομερώς πώς επηρεάστηκε από την αντίληψη τρίτων ατόμων για το βάρος της

Η ειλικρίνεια και η προθυμία της να αναφερθεί ανοιχτά στις μάχες που έχει δώσει για το σώμα της, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα έχουν αποτελέσει βοήθεια για τους εκατομμύρια θαυμαστές της, προκειμένου να ασχοληθούν και εκείνοι με αντίστοιχα θέματα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Πανεπιστημίου του Βερμόντ (UVM) στις ΗΠΑ, η οποία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Science & Medicine, οι συγγραφείς της κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.

Για αυτό το λόγο χρειάστηκε να αναλύσουν 200 κορυφαίες αναρτήσεις της σε social media, όπως το TikTok και το Reddit, που περιείχαν περισσότερα από 8.300 σχόλια σχετικά με την Τέιλορ Σουίφτ, τις διατροφικές διαταραχές και την εικόνα του σώματος της.

Τα ευρήματα της έρευνας

«Τα ευρήματα μας υποδηλώνουν πως οι θαυμαστές που ένιωθαν έντονα συνδεδεμένοι με την Τέιλορ Σουίφτ, επηρεάστηκαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά ή τη στάση τους γύρω από το φαγητό ή την εικόνα του σώματός τους, μετά τις αποκαλύψεις της τραγουδίστριας αλλά και τα μηνύματα που περνά μέσα από τη μουσική της», αναφέρεται σε ανακοίνωση της συν-συγγραφέα της μελέτης Lizzy Pope, η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα διατροφής και επιστημών τροφίμων του UVM.

Η συνάδελφος της Pope, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος και συγγραφέας της μελέτης Kelsey Rose, κλινική επίκουρη καθηγήτρια του UVM, πρόσθεσε: «Οι θαυμαστές της Τέιλορ φαίνεται να εμπνέονται από το γεγονός ότι η τραγουδίστρια είχε ανακάμψει από τις διατροφικές της διαταραχές και στη συνέχεια φάνηκε να ευημερεί».

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με τη σχέση της Σουίφτ και των λεγόμενων «Σουίφτις», που υποστηρίζουν τη σταρ, δεν είναι ενθαρρυντικά. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένοι θαυμαστές αγνοούν το μήνυμα της τραγουδίστριας και επιμένουν στην αντικειμενοποίηση του σώματός της.

Η Σουίφτ έγινε πρωτοσέλιδο το 2020, όταν περιέγραψε στο «Miss Americana» λεπτομερώς πώς επηρεάστηκε από την αντίληψη τρίτων ατόμων για το βάρος της, ενώ αναφέρθηκε και στα πρότυπα σωματικής ομορφιάς, που έχουν πολλές γυναίκες.

Τότε η τραγουδίστρια εξήγησε πώς βλέποντας φωτογραφίες του εαυτού της αισθανόταν ότι η «κοιλιά της ήταν πολύ μεγάλη» ή πώς οι εικασίες για το αν ήταν έγκυος την οδηγούσαν στο να μην τρώει τίποτα.

Όπως παραδέχεται, «αν κάποιος έλεγε ότι έμοιαζα με έγκυο, αυτό με ωθούσε να λιμοκτονήσω, να σταματήσω να τρώω. Αν είσαι αρκετά αδύνατη, τότε δεν έχεις αυτόν τον κ@@@ που όλοι θέλουν. Αλλά αν έχεις αρκετά κιλά πάνω σου για να έχεις αυτόν τον κ@@@, τότε το στομάχι σου δεν είναι επίπεδο. Είναι όλο αδύνατο!».

@officialkaidenhsha taylor swift talking about her eating disorder. #taylorswift #missamericanadocumentary #swifttok #swiftie #taylorsversion #edit #officialkaidenhsha #fyp ♬ original sound – kaiden hsha (midnight ‘era) – kaidentooswift⸆⸉

Σε ένα από τα σχόλια, που αναφέρονται στη μελέτη, τονίζεται: «Το να ακούσω ότι η Τέιλορ είχε τις ίδιες σκέψεις και τα ίδια προβλήματα με εμένα και τόσους άλλους ανθρώπους ήταν τόσο λυτρωτικό. Μπορώ ειλικρινά να πω ότι αν δεν είχα εμπνευστεί από εκείνη δεν θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα… στην ανάρρωση».

Επίσης, στην ίδια επιστημονική έρευνα γίνεται ειδική μνεία στο μουσικό βίντεο της Τέιλορ Σουίφτ το «Anti-Hero», στο οποίο απεικονίζεται η ίδια να ανεβαίνει σε μια ζυγαριά, να κοιτάζει κάτω το βάρος που δείχνει, να αναστενάζει απογοητευμένη και να ρίχνει μια ένοχη ματιά στο alter ego της, το οποίο κουνάει το κεφάλι της απορημένο.

Η μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι οι θαυμαστές της μερικές φορές έκαναν εικασίες σχετικά με το αν είχε πάρει βάρος και αν αυτό αντανακλούσε ένα υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας ή υγείας.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι η τραγουδίστρια αποτελεί ένα αποτελεσματικό πρότυπο για όσους αγωνίζονται να ξεπεράσουν προβλήματα με τη διατροφή τους, κυρίως αφότου ξεκίνησε την περιοδεία της «Eras Tour» τον Μάρτιο του 2023, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η δημοσίευση της μελέτης έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση μιας στήλης γνώμης από το Newsweek, η οποία υποστήριξε ότι η Τέιλορ Σουίφτ «δεν είναι καλό πρότυπο επειδή είναι ανύπαντρη και άτεκνη σε ηλικία 34 ετών, παρά την πολύκροτη σχέση της με τον Τράβις Κέλσι και τα προηγούμενα ειδύλλια με άλλους διάσημους άνδρες».

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024