Προβληματισμό για την κατάσταση με τα έντομα που ζώνουν τη Λάρισα το τελευταίο διάστημα, προκάλεσαν οι εικόνες «αποκάλυψης» που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας προ ολίγων ημερών με τα εκατομμύρια εφημερόπτερα που είχαν κατακλύσει την Εθνική Οδό Τρικάλων-Λάρισας. Υπάρχει όμως εξήγηση για αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο…

«Για άλλες χώρες αποτελούν τουριστική ατραξιόν»

Όπως ξεκαθαρίζει ο ειδικός βιολόγος Δημήτρης Βαβύλης, μιλώντας στο trikalavoice.gr:

«Πρόκειται για εφημερόπτερα τα οποία ζουν ελάχιστα ως ενήλικα (κάποια είδη για λίγες ώρες). Ο πληθυσμός τους κάνει τέτοιες εκρήξεις που, μάλιστα, σε άλλες περιοχές, π.χ. ποταμός Tisza στην Ουγγαρία, αποτελούν τουριστική ατραξιόν. Σε γενικές γραμμές η παρουσία τους συνδέεται με καλή οικολογική ποιότητα των υδάτων» διευκρίνισε ο ίδιος.

Η «επιδρομή» των εφημερόπτερων στην πόλη

Το βίντεο που είχε δημοσιεύσει το Up Stories από τη νύχτα της Παρασκευής (12/07) είχε προκαλέσει ανατριχίλα.

Στα πλάνα καταγράφεται ένα ασύλληπτα μεγάλο σμήνος από τα έντομα που έχουν κυριολεκτικά σκεπάσει τον ουρανό της πόλης.

Δείτε βίντεο με το πρωτόγνωρο θέαμα που… ανατριχιάζει

Τι γνωρίζουμε για τα εφημερόπτερα

Τα εφημερόπτερα τα οποία και παρουσιάζονται στο βίντεο είναι μια αρχέγονη τάξη εντόμων, που έως και σήμερα διατηρούν μερικά χαρακτηριστικά που στα άλλα έντομα εξαφανίστηκαν κατά την πορεία της εξέλιξης.

Σήμερα είναι γνωστά περίπου 2.100 διαφορετικά είδη, αλλά πιστεύεται πως υπάρχουν πολύ περισσότερα.

Το μέγεθός τους κυμαίνεται μεταξύ ενός χιλιοστού και 80 χιλιοστών χωρίς τις ουραίες αποφύσεις. Τα συναντάμε σε όλο τον κόσμο εκτός από κάποιες πολύ κρύες περιοχές και μερικά νησιά.