Τροπική ασθένεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από ταξιδιώτες – Τι είναι ο πυρετός του Ορόπους
Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού του Ορόπους στην Ευρώπη κρίνεται «πολύ χαμηλός» λόγω απουσίας των εντόμων που τον μεταφέρουν.
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Έξι κρούσματα «πυρετού του Ορόπους» επιβεβαιώθηκαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Κούβα σε Ιταλία και Ισπανία , αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), καθησυχάζοντας ωστόσο ότι ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω.
Ο ιός του Ορόπους μεταδίδεται από είδη κουνουπιών και σκνιπών που δεν υπάρχουν στην Ευρώπη και επομένως ο κίνδυνος δευτερογενούς μετάδοσης είναι «πολύ χαμηλός», αναφέρει η ανακοίνωση.
Το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία καταγράφηκε τον Ιούνιο και ο ασθενής χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο για τετραήμερη νοσηλεία.
Ο ιός, ο οποίος παίρνει το όνομα του ποταμού Ορόπους της Δημοκρατίας Τρινιντάντ και Tομπάγκο όπου πρωτοανιχνεύθηκε το 1955, είναι ενδημικός της Νότιας Αμερικής και έχει προκαλέσει επιδημίες με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα.
Η ασθένεια προκαλεί υψηλό πυρετό και συμπτώματα όπως ρίγη, πονοκέφαλο, μυαλγία, ζάλη και φωτοφοβία.
Δεν έχει προκαλέσει όμως κανέναν επιβεβαιωμένο θάνατο.
Η λοίμωξη διαρκεί συνήθως μέχρι μια εβδομάδα και συνήθως δεν προκαλεί επιπλοκές.
Πιο άμεσος κίνδυνος για την περιοχή της Ευρώπης είναι ο δάγκειος πυρετός, καθώς η κλιματική αλλαγή ευνοεί την εξάπλωση των κουνουπιών του γένους Aedes που μεταδίδουν τον ιό.
Σύμφωνα με το ECDC, η Ευρώπη κατέγραψε το 2022 περίπου όσα κρούσματα δάγκειου πυρετού είχαν αναφερθεί στο σύνολο της προηγούμενης δεκαετίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις