Google: Για χάρη της ΑΙ πήρε πίσω την υπόσχεση για το κλίμα
Αντί να μειωθούν οι εκπομπές της Google αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια.
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Η Google δεσμεύτηκε μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της ότι θα είναι ελεύθερη από εκπομπές άνθρακα. Τουλάχιστον, έτσι ισχυρίζεται ο Σουντάρ Πιτσάι, αλλά δεν λέει ότι δεν θα εκπέμπει ανθρακούχες ενώσεις..
Μετά από 17 χρόνια, η Google απέσυρε την υπόσχεσή της για ουδετερότητα άνθρακα λόγω της αύξησης των εκπομπών από την επιδίωξη της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την τελευταία περιβαλλοντική έκθεση του τεχνολογικού γίγαντα.
Από το 2007, η Google ισχυρίζεται ότι αγοράζει αρκετό απόθεμα καθαρής ενέργειας για να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών που παράγει μέσω των κέντρων δεδομένων και των κτιρίων της. Ωστόσο, από το 2023, η Google δεν έχει πλέον «διατηρήσει την επιχειρησιακή ουδετερότητα άνθρακα», σύμφωνα με την έκθεση.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Google έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50% από το 2019, ανέφερε η εταιρεία. Η εταιρεία κατηγορεί την άνοδο στην «αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων από τη μεγαλύτερη ένταση υπολογισμού της τεχνητής νοημοσύνης», μαζί με τις εκπομπές που σχετίζονται με ευρύτερες επενδύσεις υποδομής που απαιτεί η τεχνητή νοημοσύνη.
Τεράστιες επενδύσεις σε ΑΙ
Τα επόμενα χρόνια, η Google θα επενδύσει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε στο Fortune ο Ντεμίς Χασαμπίς, διευθύνων σύμβουλος του εργαστηρίου ανάπτυξης AI της εταιρείας, Google DeepMind-. Μέχρι στιγμής, τα πιο ορατά αποτελέσματα αυτής της επένδυσης είναι οι επισκοπήσεις AI της εταιρείας στην Αναζήτηση και το Gemini της Google, το οποίο είναι ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία διαφόρων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένα να ανταγωνίζονται το ChatGPT του OpenAI.
Αυτή η επένδυση, ωστόσο, έχει ένα κόστος, το οποίο βαρύνει το περιβάλλον, είπε στο Fortune ο Νέιθαν Τρούιτ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος χρηματοδότησης για το κλίμα στο μη κερδοσκοπικό American Forest Foundation.
«Σε ατομικό επίπεδο, η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει σίγουρα μια ταχεία αύξηση των εκπομπών για τις εταιρείες που έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν», τόνισε ο Τρούιτ. «Και θα οδηγήσει στην ανακοίνωση που έχει κάνει η Google όπου πρέπει να επαναβαθμονομήσουν τους κλιματικούς στόχους τους».
Καθαρό μηδέν έναντι ουδέτερου άνθρακα
Η ανακοίνωση δεν σημαίνει ότι η Google έχει παραιτηθεί εντελώς από τη μείωση των εκπομπών της. Αντίθετα, η εταιρεία, στην έκθεση, έθεσε τα οράματά της σε έναν άλλο στόχο: την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2030.
Υπάρχει μια βασική διάκριση μεταξύ ενός στόχου ουδέτερου άνθρακα και ενός στόχου καθαρών μηδενικών εκπομπών. Ο ουδέτερος άνθρακας αναφέρεται στην αντιστάθμιση ή την εξουδετέρωση των εκπομπών μέσω δραστηριοτήτων αφαίρεσης άνθρακα, όπως η φύτευση δέντρων ή η αγορά πιστώσεων άνθρακα, χωρίς απαραίτητα να μειώνονται οι εκπομπές στην πηγή. Ο Τρούιτ μεταφορικά αναφέρθηκε ότι είναι σαν κάποιος να προσπαθεί να κάψει τις υπερβολικές θερμίδες μόνο μέσω της άσκησης χωρίς να αλλάξει τη διατροφή του.
«Θεωρητικά, αυτό θα ήταν εντάξει, αλλά στην πράξη, είναι πολύ απίθανο να λειτουργήσει», είπε ο Truitt.
Το καθαρό μηδέν, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει πρώτα τη μείωση των εκπομπών όσο το δυνατόν περισσότερο στην πηγή (το κομμάτι “διατροφή”) και στη συνέχεια την αντιστάθμιση τυχόν υπολειπόμενων εκπομπών μέσω δραστηριοτήτων αφαίρεσης άνθρακα (το κομμάτι “άσκηση”).
Ο Τρούιτ σημείωσε ότι αυτός ο συνδυασμός είναι «πολύ πολύ πιο αποτελεσματικός» και επίσης εξαιρετικά φιλόδοξος.
«Θα απαιτήσει από αυτούς να πρέπει να επιλύσουν πολλαπλές, πραγματικά ακανθώδεις τεχνικές, υλικοτεχνικές, οικονομικές και χρηματοοικονομικές προκλήσεις, ταυτόχρονα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Τρούιτ.
Εστιάζοντας τόσο στην αντιστάθμιση των εκπομπών άνθρακα όσο και στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, η Google ελπίζει να έχει πιο «σίγουρη» και «κλιμακούμενη» περιβαλλοντική επίπτωση, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο στόχος των καθαρών μηδενικών εκπομπών μπορεί επίσης να βοηθήσει την Google να αποφύγει την κριτική ειδικών σχετικά με τους ισχυρισμούς περί ουδετερότητας άνθρακα. Οι επικριτές αμφισβήτησαν εάν οι φθηνές επενδύσεις μπορούν πραγματικά να «αντισταθμίσουν» τις εκπομπές άνθρακα.
Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω
Παρά τις κριτικές, ο Τρούιτ δεν θέλει οι επικριτές να είναι πολύ σκληροί απέναντι σε εταιρείες που ισχυρίζονται ότι έχουν ουδετερότητα άνθρακα. Είναι πιο δύσκολο και πιο επικίνδυνο να προσπαθείς να κάνεις κάτι για το περιβάλλον, παρά να μην κάνεις τίποτα. Δεν πρέπει να τιμωρούμε τις εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν κάτι, υποστήριξε.
«Οι εταιρείες θα πρέπει να ανταμείβονται και να μπορούν να προβάλλουν ισχυρισμούς σχετικά με τη χρήση αντισταθμίσεων άνθρακα για την αντιμετώπιση των εκπομπών τους», είπε ο Τρούιτ.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι οι εταιρείες θα πάψουν να θεωρούν την πολιτική για το κλίμα ως συναλλακτική και θα αναλάβουν πιο ηγετικό ρόλο.
Πηγή: OT.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις