«Βράζει» η νοτιοανατολική Ευρώπη με τις υψηλές θερμοκρασίες και τα κύματα καύσωνα να επιμένουν.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας στα Βαλκάνια ο υδράργυρος αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου, 7 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο.

Οι θερμοκρασίες τη νύχτα παραμένουν επίσης υψηλές, αν και χαρίζουν έστω μια μικρή ανακούφιση.

Ιδιαίτερα σε περιοχές με πυκνή αστικοποίηση, όπως η Αθήνα, η θερμοκρασία το βράδυ αγγίζει τους 30 βαθμούς Κελσίου, λόγω του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας (UHI), σύμφωνα με τον Guardian.

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, το φαινόμενο UHI εντείνει τις αστικές θερμοκρασίες επειδή τα υλικά που απορροφούν τη θερμότητα, η μειωμένη βλάστηση και οι ανθρώπινες δραστηριότητες διατηρούν τη ζέστη του ήλιου κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένους κινδύνους για την υγεία και σε ενεργειακές απαιτήσεις.

Οι εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες πολλών χωρών έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για υπερβολική ζέστη για αυτήν την εβδομάδα. Η έντονη ζέστη αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά προς το τέλος της εβδομάδας, με καταιγίδες και ψυχρότερες συνθήκες στα Βαλκάνια μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν επίσης για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω παρατεταμένων ξηρών και ζεστών συνθηκών σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές στην Αλβανία ζήτησαν βοήθεια από την ΕΕ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Δρόπολη, περίπου 250 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, των Τιράνων. Πολλές πυρκαγιές σημειώθηκαν και στην Ελλάδα και σε διάφορες περιοχές των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης το Σαββατοκύριακο.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν υποδείξει ότι η χώρα βιώνει τον πιο σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς εδώ και δύο δεκαετίες αυτό το καλοκαίρι, μετά από έναν ήπιο και κυρίως ξηρό χειμώνα και την άνοιξη, που έχουν καταστήσει τη βλάστηση εξαιρετικά εύφλεκτη. Οι ξηρότερες από τις κανονικές συνθήκες τους τελευταίους μήνες οδήγησαν επίσης ορισμένες δεξαμενές νερού στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πιθανών περιορισμών νερού κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου, ειδικά σε ορισμένα ελληνικά νησιά.

Ο πρώιμος σχηματισμός καταιγίδων όπως ο Alberto, ο Beryl και ο Chris στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου διευκολύνθηκε από τα ζεστά νερά και την έλλειψη ξηρού αέρα στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας.

Ωστόσο, από τη διαδρομή του Beryl μέσω της Καραϊβικής και στον Κόλπο του Μεξικού, η λεκάνη του Ατλαντικού ήταν σχετικά ήσυχη. Μερικές φορές ο ξηρός αέρας της Σαχάρας μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό τροπικών διαταραχών και κυκλώνων που βασίζονται σε μια υγρή ατμόσφαιρα για την ανάπτυξη καταιγίδων, οδηγώντας σε μείωση της δραστηριότητας των τροπικών καιρικών συνθηκών στον Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτό θα συμβεί προφανώς τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα υπάρχουν λιγότεροι κυκλώνες λόγω του επίμονου ξηρού αέρα και της σκόνης από τη Σαχάρα.

«Είναι κόλαση»

Η Ευρώπη είναι η πιο γρήγορα θερμαινόμενη ήπειρος στη Γη, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται περίπου δύο φορές από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Euronews.

Οι ιταλικές αρχές κήρυξαν κόκκινο συναγερμό σε επτά πόλεις την Πέμπτη, κυρίως στα κεντρικά τμήματα της χώρας αλλά και στην πρωτεύουσα Ρώμη και την Τεργέστη στα βορειοανατολικά. Οι συνθήκες ζέστης επιδεινώνονται από την υγρασία και μπορεί να επηρεάσουν υγιή άτομα καθώς και άτομα με προβλήματα υγείας, προειδοποίησαν οι αρχές.

Παρόμοιες προειδοποιήσεις εκδόθηκαν στη γειτονική Κροατία και πιο ανατολικά και νότια. Το κύριο τουριστικό θέρετρο της Κροατίας, η πόλη Ντουμπρόβνικ στη νότια Αδριατική Θάλασσα, κατέγραψε 28 βαθμούς Κελσίου τα ξημερώματα, σηματοδοτώντας ότι δεν θα υπάρξει ανακούφιση όταν δύσει ο ήλιος.

Δασικές πυρκαγιές έχουν αναφερθεί αυτή την εβδομάδα στην Αλβανία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, καθώς και στη Βοσνία και την Ιταλία. Αρκετές φλόγες μαίνονταν την Πέμπτη στη νότια Κορινθία της Ελλάδας και στη Λέσβο στο ανατολικό Αιγαίο.

Προειδοποιήσεις εκδόθηκαν για την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Αθήνα και άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας την Πέμπτη, με παρόμοια προειδοποίηση για τα βορειοανατολικά της χώρας την Παρασκευή.

Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι η χώρα αντιμετωπίζει τον υψηλότερο κίνδυνο πυρκαγιάς εδώ και δύο δεκαετίες αυτό το καλοκαίρι, μετά από έναν ήπιο, σε μεγάλο βαθμό χωρίς βροχή χειμώνα και άνοιξη που έχουν αφήσει τη βλάστηση στεγνή.

Το 2023 είναι ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια της Ελλάδας για τις πυρκαγιές, όταν χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με ανείπωτη ζημιά στην άγρια ​​ζωή και τη βιοποικιλότητα.