Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνικός αγροτουρισμός: Πώς είναι να βιώνεις 10 κορυφαίες slow travel εμπειρίες

Ελληνικός αγροτουρισμός: Πώς είναι να βιώνεις 10 κορυφαίες slow travel εμπειρίες

Αν αναζητάτε διακοπές μακριά από τα πλήθη, ανακαλύψαμε τους πιο όμορφους αγροτουριστικούς προορισμούς για διαμονή σε αργούς ρυθμούς με καλό φαγητό και φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Η στενή επαφή με την ύπαιθρο και η επιθυμία να ζήσουμε λίγο πιο αργά γίνεται πραγματικότητα, μέσα από ένα ευρύ φάσμα εμπειριών που προωθούν την απλότητα, τη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και τα ζώα, την ανάδειξη της Ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της γαστρονομίας μιας περιοχής, καθώς και την επαφή με τις τοπικές κοινότητες.

Αφήστε πίσω τον μαζικό τουρισμό για να ανακαλύψετε τα μυστικά ενός ελαιοτριβείου, να παρασκευάσετε τοπικά προϊόντα, να δοκιμάσετε τοπικά κρασιά και να φροντίσετε τα ζώα μιας φάρμας. Απολαύστε τη γλυκιά ραστώνη στη σκιά ενός βοτανικού κήπου έξω από μια ρουστίκ πετρόχτιστη βίλα και περιπλανηθείτε σε μονοπάτια που ξεκινούν από το κατάλυμά σας. Από την Πελοπόννησο μέχρι το Ιόνιο και από τη Χαλκιδική μέχρι το Αιγαίο και την Κρήτη, συγκεντρώσαμε τις πιο ιδιαίτερες αγροτουριστικές προτάσεις για βιώσιμες και γαλήνιες διακοπές.

Opora Country Living, Ναύπλιο

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Ναύπλιο, καλύπτοντας έκταση 30 στρεμμάτων με ελιές και πορτοκαλιές. Στο Opora η αναβίωση της αγροτικής ζωής, προσαρμοσμένης ωστόσο στα σύγχρονα δεδομένα, γίνεται πραγματικότητα. Το αγρόκτημα τιμά τη φύση, αναδεικνύοντας με ρομαντισμό την ομορφιά του να ζει κάποιος κοντά της. Τα vintage αντικείμενα και τα ρουστίκ στοιχεία συνηγορούν στην αφήγηση αυτής της ιστορίας, που ξεκινά από μια παλιά, αθώα εποχή. Ανάμεσα στους υπέροχους πετρόχτιστους ξενώνες θα βρείτε και ένα μικρό αυτοσχέδιο μπακάλικο για να προμηθευτείτε τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στο κτήμα.

Ξεχωρίζει το πλούσιο πρωινό με τον φρεσκοστυμμένο χυμό από τις πορτοκαλιές του κτήματος, το λάδι της οικογένειας, τα τοπικά αβγά και τα ντόπια τυριά. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα ελαιοτριβεία και να απολαύσετε ένα γεύμα γευσιγνωσίας στο μοναστηριακό τραπέζι. Η κρυμμένη εξωτερική πισίνα, παραδομένη στους ήχους του πορτοκαλεώνα και του ελαιώνα ηρεμεί τις αισθήσεις. Ένα σκηνικό που πλάθει μύθους ενός πιο αργού και απολαυστικού τρόπου ζωής.

Under the Linden Tree, Τήνος

Ένα γαλήνιο καταφύγιο που δεσπόζει απέναντι από τον επιβλητικό γρανιτένιο λόφο του Εξωμβούργου, της ενετικής πρωτεύουσας του νησιού (1207-1715), υπενθυμίζοντας στον επισκέπτη την αρχαία, την ενετική και την οθωμανική ιστορία της Τήνου. Σε μια μαγευτική κοιλάδα, μια φάρμα του 18ου αιώνα έχει αναστηλωθεί με απόλυτο σεβασμό στην τηνιακή αισθητική και ιστορία. Τα πέντε σπίτια – ησυχαστήρια διαμονής και αγροτουρισμού θα σας μυήσουν στην ατμοσφαιρικότητα του τόπου, προσφέροντας μια βαθιά σύνδεση με το πλούσιο παρελθόν του. Το Under the Linden Tree στέκεται με χάρη, αποτίοντας φόρο τιμής στην υπεραιωνόβια φλαμουριά -τη μοναδική στο νησί- που ζει στο κέντρο του κτήματος.

Ο πορτοκαλεώνας, ο ελαιώνας, ο νεαρός αμπελώνας μαζί με το οινοποιείο, ένα περιβόλι με αγκινάρες καθώς και ο λαχανόκηπος ολοκληρώνουν το σκηνικό ενός μικρού επίγειου παραδείσου ανάμεσα σε δέντρα, λιμνούλες με κρίνους και πηγές γλυκού νερού. Οι πέντε εξοχικές κατοικίες που αντλούν τα ονόματά τους από τα γύρω δέντρα και τα λουλούδια της κοιλάδας συγκεντρώνουν στοιχεία νησιωτικής γοητείας, βιωσιμότητας και σύγχρονων ανέσεων. Τα retreats που διοργανώνονται κατά καιρούς συμβάλλουν στην ολιστική προσέγγιση των διακοπών ευεξίας. Ένας ιδανικός προορισμός για χαλάρωση και εξερεύνηση.

The Rooster, Αντίπαρος

Υπάρχει ένας τόπος κρυμμένος σαν κόσμημα σε ένα μικρό ελληνικό νησί. Το The Rooster ξεπροβάλλει από τα Λιβάδια της Αντιπάρου ως «ασφαλές» καταφύγιο αποτοξίνωσης, ηρεμίας, αναζωογόνησης και προσωπικής αφύπνισης. Μέσα σε μια έκταση 30 στρεμμάτων από λόφους, ερείπια, βράχια, αμμοθίνες και μια ανέγγιχτη παραλία ξεπροβάλλουν 16 ιδιωτικά σπίτια σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, την αισθητική και την κληρονομιά του νησιού.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με κολύμπι την ώρα της ανατολής, τολμήστε μια o road περιπέτεια με τζιπ, πεζοπορήστε προς τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία και τους κρυμμένους υγρότοπους της Αντιπάρου και επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ. Ανακαλύψτε με σκάφος ερημονήσια και παραθαλάσσιους ναούς, απολαύστε το ηλιοβασίλεμα με ένα καλάθι κρασιού στην ακρογιαλιά και ένα οργανικό δείπνο στο The Farm, τον βιολογικό κήπο και την υπαίθρια κουζίνα.

Η αυτοδίδακτη αρτοποιός, Δέσποινα Μπιτζαράκη, θα σας αφηγηθεί την πιο συναρπαστική ιστορία γεύσεων από την ευλογημένη απλότητα των κρητικών ριζών της μέσα από τα φρεσκοψημένα καρβέλια προζυμιού, τις χειροποίητες πίτες, τα φρέσκα αυγά από το κοτέτσι της φάρμας και τα άγρια χόρτα. Εξερευνήστε κρασιά του ελληνικού αμπελώνα ή επιβιβαστείτε στο καΐκι του πιο θρυλικού ψαρά της Αντιπάρου για πρωινό ψάρεμα.

Οι ήχοι της φύσης, τα αρώματα της λεβάντας, η γεύση από τα φρέσκα σύκα που μπορείτε να κόψετε μόνοι σας και η ενέργεια της θάλασσας συμβάλλουν στην αποσύνδεση από τους περιττούς εξωτερικούς θορύβους, ενισχύοντας τη βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό.

Πλατανόρεμα, Χαλκιδική

Σε μια κατάφυτη έκταση 35 στρεμμάτων στο δρόμο για το Άγιον Όρος, ανάμεσα σε ένα πυκνό αυτοφυές πλατανόδασος που οριοθετείται από ένα φυσικό υδάτινο μονοπάτι, το αγρόκτημα Πλατανόρεμα συνδυάζει αρμονικά την παράδοση με τις σύγχρονες ανέσεις. Εδώ έχετε τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με την παρθένα φύση που απλώνεται μεταξύ βουνού και θάλασσας. Περιηγηθείτε στη λίμνη με τις πάπιες, θαυμάστε τους φασιανούς και τα παγώνια, φροντίστε τα κατσίκια, τις αγελάδες, τα πρόβατα και τα άλογα. Συλλέξτε λαχανικά, φρούτα από το περιβόλι, βότανα από τον βοτανόκηπο και παρασκευάστε σπιτικό γιαούρτι. Ο τόπος ενδείκνυται για υπαίθριες δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, τοξοβολία, στίβο περιπέτειας και ying fox. Οι λάτρεις της φύσης μπορείτε να επιδοθείτε σε πεζοπορία, ιππασία και ποδήλατο βουνού, περιπλανώμενοι στο μαγευτικό δάσος γύρω από φάρμα. Για να εκτονωθείτε, η διαμονή περιλαμβάνει επίσης γήπεδα τένις, βόλεϊ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου (5×5).

Η ολιστική εμπειρία ολοκληρώνεται με πανδαισία γεύσεων στο παραδοσιακό εστιατόριο, όπου όλα βασίζονται στις πρώτες ύλες του πρότυπου βιολογικού κήπου και στα ζώα του αγροκτήματος, στα ντόπια τυριά και τα φημισμένα κρασιά της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους. Ένας προορισμός που παραμένει αναλλοίωτος από τις γρήγορες ταχύτητες τη εποχής και σας προσκαλεί να σβήσετε για λίγο τον διακόπτη, ακολουθώντας τους ρυθμούς που «επιβάλλει» η φύση.

Toumba Eco farm, Λέσβος

Ένα οικολογικό αγρόκτημα ανάμεσα στα βουνά της Νότιας Λέσβου, εκεί όπου οι κορυφογραμμές συναντούν τον ορίζοντα. Αυτό το απομακρυσμένο θέρετρο διακοπών ταιριάζει σε όσους αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση. Εξερευνήσετε την περιοχή και την πλούσια τοπική χλωρίδα και πανίδα. Με τα πόδια, με ποδήλατο ή με άλογο, απολαύστε τα σκιερά μονοπάτια στο βουνό και τα εγκαταλελειμμένα αλλά διατηρημένα και γοητευτικά κοντινά χωριά.

Από τους πέντε πετρόχτιστους ξενώνες 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα βουτήξετε στην πιο ωραία θέα του νησιού. Στο αγρόκτημα θα συναντήσετε άλογα, κοτόπουλα, ελάφια, ένα μικρό λαχανόκηπο για τις ανάγκες του μικρού καφέ-εστιατορίου και ποδήλατα βουνού για ανεξάντλητες βόλτες στη φύση.

Η Τούμπα μπορεί να φιλοξενήσει σεμινάρια και retreats, ενώ ενδείκνυται για οικογένειες και παιδιά. Ο Κώστας Μούκας αποφάσισε κάποτε να αφήσει την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη και να επιστρέψει στο χωριό της μητέρας του, τις Μηλιές, που ερχόταν τα καλοκαίρια ως παιδί, με όραμα να ξαναφέρει ζωή στα ορεινά χωριά της περιοχής. Το έργο του σήμερα συνεχίζουν η σύζυγός του Μαργαρίτα με τις κόρες τους Άννα, Χριστίνα και Ευφορία, οι οποίες θα σας υποδεχτούν σαν οικογένεια.

Κτήμα Όλον, Λήμνος

Το Κτήμα Όλον στον γραφικό Κοντιά Λήμνου ξεκίνησε το 2015 από τον Τάση και τη Ρένα Λασκαρίδη, οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα προσωπικό τους όνειρο, μεταμορφώνοντας το οικογενειακό τους κτήμα σε μοναδική φυσιολατρική όαση. Ένα κατάφυτο αγρόκτημα φιλοξενεί έναν βιολογικό ελαιώνα, το ελαιοτριβείο, μια μικρή φάρμα οικόσιτων ζώων, καρποφόρα δέντρα, ένα μποστάνι με λαχανικά και παραδοσιακούς ξενώνες.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το σήμα κατατεθέν της φάρμας. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι και απευθείας οι ελιές μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης, όπου παράγεται το διάφανο και μυρωδάτο ελαιόλαδο. Απολαύστε ξεναγήσεις στους ελαιώνες και γευσιγνωσίες του τοπικού ελαιολάδου, μαθαίνοντας τα πάντα για την ελιά. Μην παραλείψετε να βιώσετε εξαιρετικές γαστρονομικές εμπειρίες με τα προϊόντα της φάρμας που συνδυάζονται σε τοπικές συνταγές. Για την επιστροφή προμηθευτείτε όσα ετοιμάζονται με αγάπη από τα βιολογικά φρούτα και τα λαχανικά του κτήματος, όπως σπιτικές μαρμελάδες και νόστιμα γλυκά του κουταλιού.

Λιθίες, Ζάκυνθος

Στο προικισμένο Φιόρο του Λεβάντε με τις εύφορες κοιλάδες και τα καταγάλανα νερά δεσπόζει καλά κρυμμένο το βιολογικό αγρόκτημα Λιθίες. Απλώνεται σε μια έκταση 55 στρεμμάτων στο κέντρο της διαδρομής του Βασιλικού, εντός των ορίων του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου που συνορεύει με το πευκοδάσος του Βασιλικού.

Ένα καταπράσινο περιβάλλον, που σφύζει από ελαιώνες, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα, δημιουργεί ειδυλλιακές εικόνες όπου η φύση, τα ζώα και η απλότητα κυριαρχούν. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν πολλά από τα βιολογικά προϊόντα που παράγει η οικογένεια Γιαννούλη όπως μέλι, κρασί, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η πανέμορφη τοποθεσία του αγροκτήματος ενδείκνυται για εναλλακτικές δραστηριότητες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε πως παράγεται με φυσικό τρόπο το μέλι από τα μελίσσια της φάρμας και τη συλλογή της ελιάς ανάλογα με την εποχή της επίσκεψής σας. Επιπλέον, υπάρχουν εκπληκτικά μονοπάτια για να κάνετε πεζοπορία, να παρατηρήσετε σπάνια είδη τοπικών λουλουδιών και την πολύτιμη χλωρίδα και πανίδα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Μεταξύ βουνού και θάλασσας η ζωή κυλάει αργά, χαρίζοντας στιγμές ηρεμίας και γαλήνης.

Μέλισσες, Άνδρος

Ένα μοναδικό καταφύγιο στον κόλπο της Παλαιόπολης στην Άνδρο που σέβεται πλήρως το φυσικό περιβάλλον. Περικυκλωμένο από καρποφόρα δέντρα, φρέσκα βότανα και ένα λαχανόκηπο, διατηρεί αναλλοίωτη την ελληνική ταυτότητα, φιλοξενώντας γαστρονομικές εμπειρίες που θυμίζουν υπαίθριες γιορτές. Οι δύο infnity pools με αλμυρό νερό, η πανοραμική θέα στη θάλασσα και η ιδιωτική πρόσβαση στην παραλία εγγυώνται την απόλυτη γαλήνη, ενώ οι αντίκες και τα έργα τέχνης δημιουργούν τη γνώριμη αίσθηση παλιών αρχοντικών. Πολύ συχνά διοργανώνονται εργαστήρια μαγειρικής, φωτογραφίας και food s ling, αναδεικνύοντας την ξεχωριστή κουλτούρα του τόπου.

Μετόχι Κινδελή, Χανιά

Ένα πρότυπο βιολογικό αγρόκτημα στις παρυφές της πόλης των Χανίων, και κατοικία της οικογένειας Κινδελή εδώ και τέσσερις γενιές,φιλοξενεί από το 1995 ταξιδιώτες. Τα τμήματα της Ενετικής αγροικίας του 1580 έχουν μετατραπεί σε τρεις αυτόνομους ξενώνες, που ο καθένας έχει δικό του κήπο και ιδιωτική πισίνα.

Η διαμονή στο Μετόχι υπενθυμίζει πώς να υπακούμε τους ρυθμούς της, τρώγοντας εποχικά, κάνοντας κομποστοποίηση, αποφεύγοντας τα πλαστικά μιας χρήσης κλπ. Τον επισκέπτη περιμένουν στην κουζίνα του φρέσκα φρούτα και προϊόντα παραγωγής του αγροκτήματος, καθώς και τοπικά τυροκομικά, λίστα κρασιών από μικρά ελληνικά οινοποιεία και καλάθια με προϊόντα και συνταγές που τον συνδέουν βαθιά με την κρητική γη.

Περιπλανηθείτε στο βοτανικό κήπο και ανακαλύψτε τον ξεχωριστό χώρο ευεξίας ανάμεσα στα εξωτικά δέντρα, για μασάζ, γιόγκα, τάι-τσι και χαλάρωση, που λειτουργεί αποκλειστικά για όσους διαμένουν στο κτήμα. Ιδανική επιλογή για διακοπές σε αργούς ρυθμούς, εκεί που η αυθεντική προσωπική επαφή, η αποτοξίνωση από την τεχνολογία, η βιολογική τροφή και οι τοπικές γεύσεις δημιουργούν χώρο για καλοκαιρινή ραστώνη και διάβασμα κάτω από το ζεστό ήλιο. στην αγκαλιά της ευλογημένης κρητικής γης.

Έναγρον Οικοτουριστικό Χωριό, Ρέθυμνο

Ένα κτήμα με καλλιέργειες, φάρμα και 34 διαμερίσματα συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων που βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη στην καρδιά της Κρήτης. Χτισμένο σε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι διατηρούν ακόμα αναλλοίωτα τον ιδιαίτερο τοπικό πολιτισμό της ορεινής Κρήτης, το Έναγρον προσεγγίζει ολιστικά την κυκλική παραγωγή. Τα προϊόντα που παράγονται στις καλλιέργειές του τροφοδοτούν το εστιατόριο, όπου μαγειρεύονται αποκλειστικά παραδοσιακά φαγητά με ντόπια υλικά. Από τα οργανικά απόβλητα που δημιουργούνται ταΐζονται τα ζώα της φάρμας, τα οποία με τη σειρά τους δίνουν οργανικό λίπασμα για τις καλλιέργειες.

Σε αυτή την οικοτουριστική όαση θα βιώσετε μια συνολική εμπειρία ανακάλυψης μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας και εκμάθησης που αφορούν το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και την ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά του Ψηλορείτη. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε πεζοπορικές εξορμήσεις, στις εργασίες της φάρμας, μαθήματα μαγειρικής, την τυροκόμηση, το ψήσιμο ψωμιού στον ξυλόφουρνο,τηνεκδρομήστομητάτοτου βοσκού, καθώς και σε εκδρομές στα ιστορικά μοναστήρια και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Πηγή: diakopes.gr

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024