Το Lord Howe Island έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τόπου που θα μπορούσε να πλήττεται από τον υπερτουρισμό. Το νησί διαθέτει καταπράσινες βουνοκορφές, παρθένες παραλίες με λευκή άμμο και καταγάλανα νερά γεμάτα πολύχρωμα ψάρια.

Ωστόσο, σε αυτό το νησί των περίπου 400 κατοίκων, που βρίσκεται 372 μίλια από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας, οι παραλίες είναι άδειες. Οι μόνοι ήχοι σε μια πεζοπορία μέσα στα τροπικά δάση και τα βουνά του προέρχονται από την άγρια φύση.

Το μυστικό για όλα τα παραπάνω είναι μία τακτική που χρησιμοποιείται σε ελάχιστα μέρη: ο περιορισμός του αριθμού των τουριστών που μπορούν να το επισκεφθούν.

Για πάνω από 40 χρόνια, το νησί εφαρμόζει ένα ανώτατο όριο 400 τουριστών τη φορά. Αυτό έγινε για να προστατευθούν τα μοναδικά ενδημικά είδη του, τα οποία βοήθησαν το νησί να αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1982.

Αν και ο αριθμός ήταν αυθαίρετος, η διατήρησή του ελαχιστοποίησε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Στα καταλύματα υπάρχουν ήδη κρατήσεις για το 2026

Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς εκεί, όποτε θέλει. Μάλιστα στα καταλύματα υπάρχουν ήδη κρατήσεις για το 2026.

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής στο Σίδνεϊ μπορεί να ξεπεράσουν τα 666 δολάρια, και στην αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου, η διαμονή για δύο άτομα μπορεί να κυμαίνεται από 200 δολάρια έως πάνω από 3.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση.

Η ανάπτυξη είναι «ξένη έννοια»

Αυτές οι πολιτικές αναδεικνύουν μια «κοινή επιθυμία να διασφαλίσουμε ότι η φύση θα βρίσκεται πάντοτε σε προτεραιότητα», δήλωσε ο Dean Hiscox, ο οποίος διευθύνει το Lord Howe Environmental Tours.

Περισσότερο από το 85% του νησιού εξακολουθεί να καλύπτεται από δάση, και περίπου το 70% βρίσκεται σε μόνιμο προστατευόμενο πάρκο, πράγμα που σημαίνει ότι απαγορεύεται κάθε ανάπτυξη. Οι οικισμοί καλύπτουν το 15%.

Οι επισκέπτες συχνά αναρωτιούνται αν υπάρχει πίεση για περισσότερη ανάπτυξη, αλλά στο Lord Howe, αυτό είναι μια «ξένη έννοια», σημειώνει ο Hiscox, μιλώντας στο CNN. Ακόμη και η τοπική κοινότητα έχει ουσιαστικά περιοριστεί λόγω των κανόνων για την κατοικία. Πολλοί κάτοικοι κατάγονται από τους αρχικούς εποίκους που έφτασαν το 1800.

«Οι οικογένειες που βρίσκονται εδώ για αυτές τις πέντε, έξι, επτά γενιές αναγνώριζαν πάντα πόσο ξεχωριστός είναι ο τρόπος ζωής τους εδώ», δήλωσε ο Ian Hutton, φυσιοδίφης και φωτογράφος που ζει στο νησί από το 1980. «Υπάρχει αυτό το ισχυρό γενεαλογικό αίσθημα της προστασίας του νησιού τους».

Φύση όπως πουθενά αλλού

Η ζωή στο Lord Howe είναι «σαν να ζεις μέσα σε ένα ντοκιμαντέρ του David Attenborough», δήλωσε ο Hutton, ο οποίος είναι επίσης ο επιμελητής του Μουσείου του νησιού.

Αν και έχει μήκος μόλις επτά μίλια, το νησί είναι πυκνοκατοικημένο με φυτά και ζώα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Τα τροπικά δάση είναι γεμάτα με αναρριχώμενα φυτά, ορχιδέες και πουλιά. Στην κορυφή της κορυφής του όρους Gower —ένα από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια πεζοπορίας στο Lord Howe— βρίσκεται ένα σπάνιο, απειλούμενο με εξαφάνιση δάσος νεφών.

Το πιο διάσημο ενδημικό εξαγωγικό προϊόν του νησιού είναι οι σπόροι του φοίνικα Kentia, του πιο δημοφιλούς φοίνικα στον κόσμο για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους.

Στην ακτή, οι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν δίπλα σε φωλιές του Providence Petrel, ενός γκρι και λευκού θαλασσοπουλιού με ελαφρώς κυρτό μαύρο ράμφος που αναπαράγεται κυρίως στο Lord Howe. Τα πουλιά πέφτουν κάτω όταν τα φωνάξουν και είναι τόσο φιλικά προς τους ανθρώπους που μπορεί κάποιος να τα πάρει στην αγκαλιά του.

Οι πιο εύκολες διακοπές

Μεγάλο μέρος της γοητείας είναι η εγγύτητα στη φύση. Οι παραλίες απέχουν μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια ή με ποδήλατο από τους ξενώνες, καθιστώντας το Lord Howe «τις πιο εύκολες διακοπές», δήλωσε ο Anthony Riddle, κάτοικος του νησιού έκτης γενιάς, ο οποίος είναι συνιδρυτής της Lord Howe Island Brewing Company και της Lord Howe Island Distilling Company.

«Βρίσκεσαι σε ένα σκάφος μόνο για πέντε ή δέκα λεπτά και είσαι ήδη έξω στην κύρια υφαλογραμμή. Αν προσπαθήσεις να κάνεις κάτι τέτοιο στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, μπορεί να βρίσκεσαι σε ένα σκάφος για τρεις ή τέσσερις ώρες και πάλι να μην βλέπεις όσα βλέπεις εδώ», δήλωσε ο Hiscox.

Περίπου 500 είδη ψαριών, καθώς και αστερίες, αχινοί και καβούρια, κατοικούν στον νοτιότερο φραγμένο ύφαλο του κόσμου ακριβώς δίπλα στο νησί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Hutton.

Ένα από τα καλύτερα μέρη για καταδύσεις είναι η πυραμίδα Ball’s Pyramid, ο ψηλότερος θαλάσσιος βράχος στον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται 14 μίλια νοτιοανατολικά του κύριου νησιού και περιβάλλεται από σπήλαια και νερά άφθονα σε σπάνια θαλάσσια πλάσματα.

Όπως οι κάτοικοι του Lord Howe, έτσι και όσοι το επισκέπτονται νοιάζονται πολύ για τη διατήρηση του φυσικού κόσμου του νησιού, δήλωσε ο Hiscox. Οι ξεναγοί εξηγούν πάντα αυτή την παράδοση της βιωσιμότητας στους επισκέπτες τους, αλλά δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά για να τους πείσουν για τη σημασία της.

«Λέμε απλά την ιστορία για το τι είναι αυτό που είναι ιδιαίτερο στο Lord Howe Island», εξηγεί ο Hiscox.