Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φεύγεις από το σπίτι χωρίς πρωινό; Να τι συμβαίνει στο σώμα σου

Φεύγεις από το σπίτι χωρίς πρωινό; Να τι συμβαίνει στο σώμα σου

Αν παραλείπεις το πρωινό, το πρώτο γεύμα της ημέρας, ίσως αντιμετωπίσεις τις ακόλουθες επιπτώσεις.

Σχεδόν το 25% των ενηλίκων στις ΗΠΑ παραλείπει το πρωινό γεύμα σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με στοιχεία από το American Journal of Clinical Nutrition. Κάτι που φαίνεται πως συχνά αφορά και πολλούς από εμάς.

Η συνεχής παράλειψη του πρωινού όμως χωρίς κανένα πλάνο για το τι θα καταναλώσεις κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, μπορεί να σε απομακρύνει από τους στόχους σου όσον αφορά στην καλή υγεία.

Ποιες ορισμένες από τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όταν δεν «θρέφεις» το πρωί μυαλό και σώμα;

Όταν το πρωινό λείπει από το μενού

Τα επίπεδα της ενέργειάς σου μπορεί να πέσουν

Ύστερα από την πολύωρη νυχτερινή αφαγία, είναι φυσιολογικό τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να μειώνονται. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κόπωση και ομίχλη του εγκεφάλου, αν δεν καταναλώσεις κάτι το πρωί.

Πιο απλά, ο εγκέφαλος βασίζεται στη γλυκόζη για να λειτουργεί τα βέλτιστα. Και από πού προέρχεται η γλυκόζη; Κυρίως από τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα για τόνωση της ενέργειας και διανοητική εστίαση.

Οι ορμόνες ενδέχεται να διαταραχθούν

Το να μένουμε πολλές ώρες χωρίς φαγητό μπορεί επίσης να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών μας, ξεκινώντας με την κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες. Η κορτιζόλη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση και την απόκρισή μας σε απαιτητικές καθημερινές εργασίες και δύσκολες καταστάσεις. Γενικά, τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλότερα όταν ξυπνάμε και μειώνονται όσο περνά η μέρα.

Η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού λοιπόν συμβάλλει στη διαχείριση αυτών των επιπέδων, προσφέροντάς μας μια πνευματική ώθηση για να αντιμετωπίσουμε τη μέρα. Με την πάροδο του χρόνου, οι διαταραχές στην ισορροπία των ορμονών μας μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αναπαραγωγική υγεία και την έμμηνο ρύση.

Η κυκλοθυμία πιθανότατα θα σου χτυπήσει την πόρτα

Μελέτη σε 21.972 φοιτητές διαπίστωσε ότι η τακτική παράλειψη του πρωινού συνδέθηκε με χαμηλά επίπεδα ευτυχίας, κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Όταν είναι επίμονα υψηλά, τα επίπεδα της κορτιζόλης συνδέονται με άγχος και κατάθλιψη, εξηγούν οι επιστήμονες.

Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν τον εγκέφαλο, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συνδέονται με διαταραχές της διάθεσης. Ένα θρεπτικό πρωινό που περιλαμβάνει αυτά τα συστατικά είναι κάτι περισσότερο από φυσικό καύσιμο. Είναι ένα κρίσιμο συστατικό για τη διατήρηση της ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας, επισημαίνουν οι ίδιοι.

Θα πεινάς περισσότερο μετά

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να μας κάνει τόσο πεινασμένους ώστε να καταλήξουμε να τσιμπολογάμε οτιδήποτε βρούμε μπροστά μας. Ακόμα κι αν δεν είναι σύμφωνο με τους στόχους υγείας μας, καθώς το σώμα θα αναζητήσει γρήγορες πηγές ενέργειας.

Η κατανάλωση πρωινού που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της λαχτάρας και στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μελέτη στο Current Developments in Nutrition έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μείωσε την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ μέσα στη μέρα και αύξησε το αίσθημα κορεσμού των συμμετεχόντων.

Ίσως βλάψει ακόμα και την καρδιά

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να είναι επικίνδυνη μακροπρόθεσμα, ακόμη και σε σημείο να βλάψει την καρδιά μας, όπως πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν. Μια μετα-ανάλυση στο American Journal of Cardiology αποκάλυψε ότι η παράλειψη του πρωινού συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τις μεταβολικές επιπτώσεις που έχει η παράλειψη του πρωινού στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αλλά και την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα και τη σχέση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και άλλων κακών συνηθειών του τρόπου ζωής που προάγουν τις καρδιακές παθήσεις.

Άλλη ανασκόπηση στο Obesity αποκάλυψε ότι όσοι παραλείπουν το πρωινό τους είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης σε σύγκριση με όσους δεν το κάνουν.

Αν και πολλοί παράγοντες προκαλούν χρόνιες ασθένειες, φαίνεται ότι όσοι τρώνε πρωινό και καταναλώνουν τακτικά, μικρά γεύματα έχουν πιο υγιές καρδιακό προφίλ από εκείνους που δεν το κάνουν. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η νοοτροπία. Αλλά και η προσοχή στα είδη των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η λήψη ποιοτικών θρεπτικών συστατικών και η σταθερή δέσμευση σε συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Επιπτώσεις και στον μεταβολισμό;

Μερικοί αποφεύγουν συστηματικά το πρωινό τους με την ελπίδα να χάσουν βάρος. Αντίθετα όμως, αυτή η τακτική μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους επηρεάζοντας την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Η στέρηση τροφής βάζει το σώμα σε μια κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας. Επομένως οι μεταβολικές διεργασίες επιβραδύνονται και ο ρυθμός καύσης θερμίδων μειώνεται.

Ένα καλό πρωινό θέτει σε λειτουργία το μεταβολισμό και βοηθά στην αποτελεσματικότερη καύση των αποθεμάτων λίπους στο σώμα.

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024