Η έλλειψη συμμετοχής της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης όπως υποστηρίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, εγείρει ανησυχίες μεταξύ των περιφερειών και των πόλεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετά την πανδημία και την ικανότητά του να προωθεί τη συνοχή στην Ευρώπη.

Η αξιολόγηση συμπεριλήφθηκε σε σχέδιο γνώμης σχετικά με την ενδιάμεση αξιολόγηση της Διευκόλυνσης, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής «Οικονομική πολιτική» (ECON) στις 4 Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, «ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), αξίας σχεδόν 650 δισ. ευρώ,αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης μετά την πανδημία. Σε σχέδιο γνωμοδότησης που εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης (εισηγητής Christophe Rouillon, FR/PES),οι ηγέτες της ΕΕ και οι περιφερειακοί ηγέτες αναγνώρισαν τον καίριο ρόλο του ΜΑΑ στον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης που προκλήθηκε από τη νόσο COVID-19.

Στο επίκεντρο η κεντρική διαχείριση

Ωστόσο, εξέφρασαν έντονες ανησυχίες σχετικά με την κεντρική διαχείριση του μέσου, το οποίο δεν περιλαμβάνει διαρθρωτικά τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις. Παρόλο που έχει την ίδια νομική βάση με την πολιτική συνοχής (άρθρο 175 της ΣΛΕΕ),τα μέλη της επιτροπής ECON υπογράμμισαν ότι η έλλειψη εδαφικής διάστασης στον ΜΑΑ αντιβαίνει στον στόχο της συνοχής στην Ευρώπη και ενέχει τον κίνδυνο να αυξηθούν οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών.

Επιπλέον, οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες πρότειναν να αναβληθεί η προθεσμία για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία θα διαρκέσει έως το 2026, δεδομένου ότι επί του παρόντος χρησιμοποιείται μόνο το 37 % των κονδυλίων. Το σχέδιο γνωμοδότησης βασίζεται στην ενδιάμεση αξιολόγηση του ΜΑΑ, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει προγραμματιστεί για τελική έγκριση στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) τον Οκτώβριο».

Πηγή φωτογραφίας ΕτΠ