Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος για φωτιά και τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια, να κάνει αναφορά στις καιρικές συνθήκες που συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση και κυρίως τη δραματική εξάπλωση ακόμη και στις πιο μικρές εστίες φωτιάς.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, αύριο Τρίτη (16/7) η Αττική και Ροδόπη, Λέσβος, Χίος, τα Ψαρά, η Κρήτη, καθώς και οι περιοχές σε Κορινθία, Αχαΐα, Λακωνία, Φθιώτιδα και Ξάνθη θα βρίσκονται στην κλίμακα 4 του χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς.

Συγκαλείται συντονιστική σύσκεψη

«Στο δείκτη πολύ υψηλού κινδύνου είναι και η Ροδόπη και ο Έβρος, όπου αυτή τη στιγμή ισχυρές επίγειες δυνάμεις και 11 εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη φωτιά στην περιοχή Κυριακή» ανέφερε ο υπουργός.

Σύσκεψη όλων των συναρμόδιων υπουργείων, φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου

Εξαιτίας της επικινδυνότητας της κατάστασης μέσα στη μέρα συγκαλείται συντονιστική σύσκεψη όλων των συναρμόδιων υπουργείων, φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου.

«Το κακό μπορεί να συμβεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Είναι καθήκον και των πολιτών να επιδείξουν τη δέουσα ενσυναίσθηση, προσοχή και υπευθυνότητα», ανέφερε τέλος ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε «Red Code» η Κρήτη

Θυμίζουμε πως για την Κρήτη με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η ολόκληρη η Περιφέρεια τίθεται σε κατάσταση κινητοποίησης «Red Code».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύουν απαγορεύσεις, όπως η καύση και η χρήση πυρός σε υπολείμματα καλλιεργειών, του καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, η εκτέλεση θερμών εργασιών (συγκόλληση, τροχός κοπής κά), η χρήση υπαίθριων ψησταριών και μεταξύ άλλων η απαγόρευση χρήσης ειδών πυροτεχνίας.

Επιπλέον, απαγορεύεται προληπτικά η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στα δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.

Πρόκειται για την ΠΕ Λασιθίου, το Αζιλακόδασος, το Βαθύ, το Καλό Χωριό – Μεσελέροι, το Κυπαρισσόδασος Κριτσάς και το δάσος Κρούστα του Δήμου Αγίου Νικολάου, η Θρυπτή και το Σελάκανο του Δήμου Ιεράπετρας και το Βάι του Δήμου Σητείας, ενώ για την ΠΕ Ηρακλείου, η Σύμης του Δήμου Βιάννου, το δάσος Ρούβα-Ζαρού του Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, ο Κουδουμάς του Δήμου Γόρτυνας, η Κέρη του Δήμου Μαλεβιζίου και το Φουρνί, ο Γιούχτας και ο Επανωσήφης του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.