ΣΥΡΙΖΑ για νομοσχέδιο ψυχιατρικής μεταρρύθμισης: Απαξίωση των θεραπευτικών προγραμμάτων
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «το νομοσχέδιο τεμαχίζει τα θεραπευτικά προγράμματα, καταργεί το δικαίωμα των χρηστών να επιλέξουν τη θεραπεία τους και βάζει σε μεγάλη εργασιακή επισφάλεια τους εργαζόμενους»
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Για απαξίωση των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης και επισφάλεια των εργαζομένων σε αυτά, κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν για διακινδύνευση της θεραπευτικής διαδικασίας για τους ωφελούμενους με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που τέθηκε εν μέσω θέρους σε ηλεκτρονική διαβούλευση.
«Το νομοσχέδιο τεμαχίζει τα θεραπευτικά προγράμματα, καταργεί το δικαίωμα των χρηστών να επιλέξουν τη θεραπεία τους και βάζει σε μεγάλη εργασιακή επισφάλεια τους εργαζόμενους», δήλωσε ο Κ. Αρβανίτης, αντιπρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς στο ΕΚ και επικεφαλής της ευρωομάδας της ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά και από διαδικτυακή συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ Βασίλη Γρετσίστα και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Κολοκάθη, την Πέμπτη 11 Ιουλίου.
«Νομοσχέδιο – κέλυφος»
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-κέλυφος, κενό περιεχομένου, καθώς αφήνει ανοιχτές τόσο τις διαδικασίες και την ουσία της θεραπείας, όσο και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ νέος Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) που προωθεί η κυβέρνηση, καταργεί το δικαίωμα του χρήστη να επιλέξει τη θεραπεία που θέλει να ακολουθήσει, αν δηλαδή αυτή θα είναι “στεγνή” ή “μείωσης της βλάβης”, δηλαδή πρόγραμμα υποκατάστασης».
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κενό περιεχομένου, καθώς αφήνει ανοιχτές τόσο τις διαδικασίες και την ουσία της θεραπείας, όσο και τις εργασιακές σχέσεις»
Ο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος υπήρξε για χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ και μέχρι το 2017 αντιπρόεδρος του φορέα, ως ευρωβουλευτής έχει επανειλημμένα συναντήσει εκπροσώπους εργαζομένων και έχει ακούσει τις κραυγές αγωνίας για το μέλλον των προγραμμάτων αυτών, αλλά κυρίως για το μέλλον χιλιάδων οικογενειών, που δεν θα έχουν πλέον τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες να επωφεληθούν, όπως τόσες οικογένειες επί δεκαετίες έκαναν, βρίσκοντας κατανόηση, υποστήριξη και θεραπεία μέσα στα προγράμματα 18 ΑΝΩ, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΙΑΝΟΣ, ΑΡΓΩ, ΜΕΘΕΞΙΣ, και ΔΙΑΠΛΟΥΣ.
«Στην Ευρώπη δώσαμε μεγάλες μάχες και πετύχαμε τελικά να πείσουμε τις πολιτικές ομάδες για τη διατήρηση και ρητή ανάδειξη των στεγνών προγραμμάτων στην ενωσιακή πρωτοπορία. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το δικαίωμα της επιλογής στη θεραπεία, αλλά και για τις θέσεις εργασίας που το νομοσχέδιο αφήνει σε εκκρεμότητα», τονίζει ο Κ. Αρβανίτης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις