Χαρίτσης για τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Χωρίς το πραξικόπημα δεν θα είχε συμβεί ο Αττίλας
Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε πως «μισό αιώνα μετά, το νησί παραμένει διχοτομημένο και τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής βρίσκονται ακόμα εκεί»
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Χωρίς το πραξικόπημα δεν θα είχε συμβεί ο Αττίλας, σημειώνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Όπως επισημαίνει ο Αλέξης Χαρίτσης, «μισό αιώνα μετά, το νησί παραμένει διχοτομημένο και τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής βρίσκονται ακόμα εκεί».
Προσθέτει ότι «είναι μέρα καταισχύνης για εκείνους που πήραν τα όπλα ενάντια στη δημοκρατία και τον κυπριακό λαό. Η 15η Ιουλίου πρέπει να είναι όμως και μέρα μνήμης. Μέρα αλήθειας. Το χουντικό πραξικόπημα χαρακτηρίζεται προδοτικό, πράγμα που είναι απολύτως ορθό».
Ακόμη ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς επισημαίνει ότι η πραγματική λύση για το Κυπριακό είναι η «Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία όπως υπαγορεύουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτση:
«Σήμερα συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από το φασιστικό πραξικόπημα που αιματοκύλησε την Κύπρο και άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή.
Τις συνέπειες των άθλιων πράξεων των χουντικών η Κύπρος τις υφίσταται ακόμα. Μισό αιώνα μετά, το νησί παραμένει διχοτομημένο και τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής βρίσκονται ακόμα εκεί.
Σήμερα είναι μέρα τιμής για όσους με γενναιότητα υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι επίσης μέρα καταισχύνης για εκείνους που πήραν τα όπλα ενάντια στη δημοκρατία και τον κυπριακό λαό. Η 15η Ιουλίου πρέπει να είναι όμως και μέρα μνήμης. Μέρα αλήθειας. Το χουντικό πραξικόπημα χαρακτηρίζεται προδοτικό, πράγμα που είναι απολύτως ορθό. Χωρίς το πραξικόπημα δεν θα είχε συμβεί ο Αττίλας.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσοι διέπραξαν αυτήν την τερατώδη προδοσία, θεωρούσαν ότι υπηρετούσαν το εθνικό συμφέρον. Είναι εκείνοι οι δήθεν «υπερπατριώτες» που υπονόμευαν την Κυπριακή Δημοκρατία τρομοκρατώντας και δολοφονώντας, κυρίως μέσω της ΕΟΚΑ Β. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει οξύμωρο: Εκείνοι που πλειοδοτούσαν σε εθνικισμό και κατηγορούσαν την Αριστερά ως μειοδοτική, είναι αυτοί ακριβώς που έδωσαν το πάτημα στην τουρκική εισβολή.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει. Κάτι ανάλογο συνέβη με τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ ακόμα και ο δωσίλογοι εμφανίζονταν ως υπερπατριώτες που μάχονταν το… «αντεθνικό ΕΑΜ» -που έκανε την Αντίσταση στους ναζί. Όχι δεν είναι οξύμωρο λοιπόν.
Ο εθνικισμός καταλήγει πάντοτε σε εθνικές καταστροφές. Δεν υπάρχει τίποτα το «πατριωτικό» στο να προκαλείς αστάθεια και να τζογάρεις με τον πόλεμο. Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού ο εθνολαϊκισμός, οι ανεδαφικές τοποθετήσεις, η τοξική πλειοδοσία στην εξωτερική πολιτική.
Τα συμφέροντα του λαού εξυπηρετούνται από μια πολιτική ειρήνης και σταθερότητας, από ένα συνεκτικό και μακροπρόθεσμο σχέδιο στην εξωτερική πολιτική που με σύνεση βελτιώνει της χώρας.
Ειδικά για την Κύπρο, το συμφέρον του λαού της (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) δεν είναι η μη λύση, όπως διατείνονται αρκετοί σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα. Η διχοτόμηση δεν είναι λύση γιατί κρατάει τον κυπριακό λαό στο τέλμα, διαιωνίζοντας την ένταση και την αστάθεια.
Το Κυπριακό χρειάζεται πραγματική λύση: Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία όπως υπαγορεύουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η λύση είναι εφικτή και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για αυτή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις