Εσωκομματική τακτική

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν – και κυρίως που θα αντιμετωπίσουν στο επόμενο διάστημα! Και προσπαθούν να διαμορφώσουν μία συνολική εσωκομματική τακτική διαχείρισης του προβλήματος. Δεν το έχουν καταφέρει ακόμη. Απ΄ ότι φαίνεται….

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς

Αναφέρομαι, όπως αντιλαμβάνεστε, στο πρόβλημα της εσωκομματική κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης – ή άλλως στον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τους βουλευτές που αυτός επηρεάζει. Βλέπω πως το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει οι τόνοι των διαφόρων συστημάτων σε βάρος του κ. Σαμαρά. Θα μου πειτε κάτι είναι κι αυτό. Ναι αλλά δεν φτάνει! Μέχρι που εμφανίστηκε στο προσκήνιο το θέμα της Novartis και του αιτήματος που έχει υποβάλει – κατ΄ αρχήν ο πρώην πρωθυπουργός και μετά ακολούθησαν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι – στον Οικονομικό Εισαγγελέα για την αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων…. Επί της ουσίας ο κ. Μαρινάκης και γενικότερα το Μέγαρο Μαξίμου «κλείνουν το μάτι» συγκαταβατικά. Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία φιλότιμη … προσπάθεια κατευνασμού το, «μηνίοντος Αχιλέως», δηλαδή του κ. Σαμαρά!

Από Σεπτέμβριο…

Είναι ένα πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα; Δεν το γνωρίζω. Το βέβαιο είναι ότι στο επόμενο διάστημα η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο σύνθετη, κι από τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ. Από την μία πλευρά θα είναι οι δημοσκοπήσεις – το Μέγαρο Μαξίμου εναποθέτει πολλές ελπίδες στη δημοσκοπική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας – κι από την άλλη το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και χωρίς εσωκομματική τακτική η παρτίδα δεν βγαίνει!

Αριθμητική

Ομως δεν είναι βέβαιο ότι 5+1 κάνουν 6. Πόσο κάνουν; 5+1! Αυτή η … ιδιότυπη αριθμητική θυμίζει στους παλαιότερους την πρωθυπουργία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – με υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Στέφανο Μάνο – όταν 0 +0 κάνουν 14%! Βέβαια οι εργαζόμενοι οι οποίοι υφίστανται τις 5+1 ημέρες εργασίας την εβδομάδα, νομίζω πως επιμένουν στη … συμβατική αριθμητική!

Εξαήμερο

Χθες, λοιπόν, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτηση του – αφού απέφυγε να ανασκευάσει τα περί «τρύπας» στην άμυνα, λόγω των … παροχών προς την Ουκρανία – επανήλθε στο θέμα του εξαημέρου για να αποδείξει πως δεν συμβαίνουν τα όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση. Πρόκειται για fake news!

Είναι απλό…

Δεν είναι κάτι σπουδαίο λέει «απλά δόθηκε η δυνατότητα για μια πρόσθετη βάρδια εργασίας σε συγκεκριμένους και ελάχιστους κλάδους της οικονομίας, όπως επιχειρήσεις που λειτουργούν αδιάκοπα 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα με τουλάχιστον 3 συνεχόμενες βάρδιες. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοστεί από επιχειρήσεις που λειτουργούν επίσης επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα»! Αυτό!

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι

Δηλαδή οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σ΄ αυτές τις επιχειρήσεις είναι κάτι σαν … απόπαιδα! Πως θα μπορούσε να διαθέτει συναισθηματική νοημοσύνη στο συγκεκριμένο θέμα, όταν δεν την διαθέτει σ΄όλα τα υπόλοιπα; Ελα μου ντε!

Ανακατεύεται

Εν τω μεταξύ αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη για την κεντροαριστερά. Πρωτίστως στην Χαριλάου Τρικούπη η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου την Τρίτη «ρίχνει την ζαριά» της. Ανακοινώνει την υποψηφιότητα της για την θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Εκτιμάται ότι η υποψηφιότητα της εσωκομματικά θα «ανακατέψει την τράπουλα». Και θα «ανασχηματίσει» τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Στην παρακαταθήκη Λοβέρδου

Πρωτίστως η ίδια προσδοκά πως έχει λαμβάνειν από το ποσοστό του που έλαβε το στις εκλογές του 2021 ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Από το 25,98% για την ακρίβεια. Εφόσον αυτό το ποσοστό υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ! Θα προτάξει την ευρωπαϊκή της δραστηριότητα και το μεταρρυθμιστικό της παρελθόν – όχι φυσικά τις … φωτοτυπίες!

Σαφείς ενδείξεις

Με την φιλοδοξία αν εκλεγεί να γίνει η σύμμαχος της Νέας Δημοκρατίας μετά από τις επόμενες εκλογές. Ετσι οι υποψήφιοι θα γίνουν πλέον οκτώ! Οπως μου λένε άνθρωποι γνωρίζουν σαν την παλάμη τους την εσωκομματική ανθρωπογεωγραφία της Χαριλάου Τρικούπη, το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός υποψηφίων, είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ υπάρχει πρόβλημα!

Μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων

Το δεύτερο που μου επισημαίνουν είναι πως αναμένεται να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία πολύ μεγάλος αριθμός μελών και ψηφοφόρων – δυσανάλογα μεγαλύτερος του εκλογικού του ποσοστού. Δηλαδή το εκλογικό σώμα θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ψήφισε στις εκλογές του 2021. Αν συμβεί αυτό οι υπάρχοντες μηχανισμοί θα χαθούν στην πλημμύρα των ψηφοφόρων….

«Θα πέσουν κορμιά…»

Το τρίτο που μου επισημαίνουν είναι πως όποιος βρεθεί στο δεύτερο γύρο απέναντι από τον σημερινό πρόεδρο κ. Νίκο Ανδρουλάκη, έστω κι αν είναι δεύτερος θα κερδίσει – θέλοντας να δείξουν την δυσαρέσκεια που υπάρχει έναντι του προέδρου. Επ΄ αυτού κρατώ «μικρό καλάθι» γιατί από το τέλος Αυγούστου και μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα «πέσουν κορμιά». Δεν θα είναι μία εύκολη εσωκομματική διαδικασία. Και δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις αντίστοιχες προηγούμενες εκλογές!

Ανοιχτές πληγές….

Στην Κουμουνδούρου σήμερα συνεχίζεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με «ανοιχτές πληγές» τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» και την τύχη των κομματικών μέσων!