Στις 14:00 αύριο πρόκειται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη και οι συζητήσεις για τα οικονομικά του κόμματος θα πάρουν ξανά “φωτιά”. Οι αναφορές για μαύρα χρήματα, το κλείσιμο της Αυγής, οι αποχωρήσεις στο Κόκκινο και οι αιχμές, με μετατόπιση ευθυνών στο παρελθόν, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα περίεργο, ειδικά μεταξύ των μελών του κομματικού οργάνου.

Έχει ενδιαφέρον να φανεί πως θα αντιδράσει ο Στεφανος Κασσελάκης και πως θα κινηθεί αύριο η λεγόμενη «φρουρά Τσίπρα»

Η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει από τον περασμένη Πέμπτη και θα συνεχιστεί αύριο με βασικό αντικείμενο τα οικονομικά του κόμματος. Έχει ενδιαφέρον να φανεί πως θα αντιδράσει ο Στεφανος Κασσελάκης και πως θα κινηθεί αύριο η λεγόμενη «φρουρά Τσίπρα», ή αλλιώς οι «8» (Όλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια, Ελένη Συμεωνίδου, Αλέκος Φλαμπουράρης).

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, την Πέμπτη, επανήλθαν με νέο κείμενο ασκώντας κριτική στην ηγεσία του κόμματος για τις αναφορές σε μαύρα ταμεία και τη διάλυση της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, την Πέμπτη, επανήλθαν με νέο κείμενο ασκώντας κριτική στην ηγεσία του κόμματος για τις αναφορές σε μαύρα ταμεία και τη διάλυση της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προτείνει ο Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή. Πηγές αναφέρουν ότι δεν έγινε συζήτηση επί του κειμένου, αλλά θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της ΠΓ, δηλαδή αύριο.

Οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη  για τα οικονομικά του κόμματος έχει φέρει τριγμούς και αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην κυβερνώσα Αριστερά απαντούν με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, και καλούν τον Στέφανο Κασσελάκη να κλείσει αυτήν την συζήτηση που πληγώνει και προσβάλλει το κόμμα και στο επίπεδο και με τον τρόπο που διεξάγεται δηλητηριάζει την πολιτική ζωή.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε ένα κόμμα το 2008 με χρέος 8 εκατ. ευρώ και το 2021 το χρέος μηδενίστηκε, υπογράμμισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Ζαχαριάδης, αναφερόμενος στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα οικονομικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κώστας Ζαχαριάδης ( ο οποίος υπογράφει το κείμενο κριτικής που κατατέθηκε στην ΠΓ) συνέχισε λέγοντας πως «από το 2021 και μετά υπάρχει μια διαδικασία εξυγίανσης και στην «Αυγή» και «Στο Κόκκινο» που έριξε πάρα πολύ τη μισθολογική δαπάνη, τις υποχρεώσεις, γίνανε ρυθμίσεις, για να μην εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα που εμφανίζουν άλλα κόμματα που χρωστάνε μισό δισ. ευρώ». Όπως είπε το στέλεχος του κόμματος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, «ο Στέφανος Κασσελάκης παρέλαβε ένα κόμμα που δεν χρωστάει πουθενά».

Το κείμενο διαμαρτυρίας των 87 βουλευτών και στελεχών

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω μέλη της Πολιτικής Γραμματείας είχαν υπογράψει και το κείμενο διαμαρτυρίας των 87 βουλευτών και στελεχών που είχε σταλεί προ ολίγων εβδομάδων στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή.

Στο επίκεντρο των αιχμών των 87 στελεχών και βουλευτών είναι το κλείσιμο της Αυγής, όπως και η κριτική για αδράνεια των οργάνων. Τα στελέχη και οι βουλευτές το κείμενο τους μιλούσαν για διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.

Εκτενής είναι οι αναφορές και τα καρφιά για τις δηλώσεις περί μαύρων ταμείων και εμμέσως πλην σαφώς στο κείμενο δίνεται το στίγμα υπεράσπισης του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθότι τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και ήταν ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα.

Τί λέει ο Στέφανος Κασσελάκης

Σε δημόσιες τοποθετήσεις του, εντός του Σαββατοκύριακου, ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε μία διάθεση να πέσουν οι τόνοι με το παρελθόν και επανέλαβε πως όσο ο ίδιος ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, «καμία μαύρη σακούλα δεν έχει περάσει και δεν θα περάσει το κατώφλι της Κουμουνδούρου».

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι οι αναφορές μου σε μαύρο χρήμα δεν αφορούσαν το δικό μας κόμμα», τονίζει ο κ. Κασσελάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, και επαναλαμβάνει: «Σε ό,τι με αφορά, μπορώ να μιλήσω για την περίοδο που είμαι πρόεδρος του κόμματος και να διαβεβαιώσω ότι όσο ηγούμαι του ΣΥΡΙΖΑ, καμία μαύρη σακούλα δεν έχει περάσει και δεν θα περάσει το κατώφλι της Κουμουνδούρου, όπως πέρασαν οι σακούλες της Siemens στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί την ίδια διαβεβαίωση να δώσει και ο κύριος Μητσοτάκης;».

Μιλώντας για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης είπε πως παρέλαβε «μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση, χωρίς όμως αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μη χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες». Παράλληλα, επανέλαβε πως η απόφαση για τη διακοπή του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» ήταν «ιδιαίτερα επώδυνη, αλλά ελήφθη από το Εκτελεστικό Γραφείο, προκειμένου να διασώσουμε το κυριακάτικο φύλλο και την ιστοσελίδα της εφημερίδας». «Όντως, θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, σε διάλογο με τους εργαζομένους στα ΜΜΕ του κόμματος», προσέθεσε.