Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γκράφιτι και πανό κατά του ήρωα του τελικού!

Γκράφιτι και πανό κατά του ήρωα του τελικού!

H εθνικιστική αριστερά της Χώρας των Βάσκων κάλεσε σε μποϊκοτάζ της εθνικής Ισπανίας και του Μίκελ Ογιαρθάμπαλ

Τις τελευταίες ημέρες, η νεολαία της εθνικιστικής αριστεράς Ernai έχει αναπτύξει εκστρατεία για να καλέσει σε «μποϊκοτάζ» της εθνικής Ισπανίας!

Άγνωστοι έχουν τοποθετήσει πανό κατά της πρωταθλήτριας Ευρώπης και έχουν γράψει τα επώνυμα των Μικέλ Ογιαρθαμπάλ και Μικέλ Μερίνο στον δήμο Ελόριο της Βισκάγια. Το πανό με το σύνθημα «Όχι στην αποδοχή της ισπανικής εθνικής ομάδας – Η Εθνική μας ομάδα είναι αυτή των Βάσκων» έχει τοποθετηθεί κοντά στην εκκλησία αυτού του δήμου που διοικείται από τον Ιούλιο του 2023 από την EH Bildu.

Ούτε το πανό ούτε το γκράφιτι φέρουν υπογραφή, αν και τις τελευταίες ημέρες η νεολαία της εθνικιστικής αριστεράς Ernai έχει αναπτύξει μια εκστρατεία για να καλέσει σε «μποϊκοτάζ» της «φούρια ρόχα». Η προειδοποίηση εναντίον του σκόρερ του νικητήριου γκολ του τελικού έχει τοποθετηθεί στο χωριό της μητέρας του, Ντορλέτα Ουγκάρτε, η οποία είναι διάσημη οπαδός της Σοσιεδάδ, του συλλόγου στον οποίο αγωνίζεται ο διεθνής άσος.

Το πανό και το γκράφιτι δίπλα στο σχέδιο μιας διαγεγραμμένης σβάστικας τοποθετήθηκαν και ζωγραφίστηκαν μετά τον τελικό. Σχεδόν 900.000 Βάσκοι παρακολούθησαν τον αγώνα στην τηλεόραση και χιλιάδες από αυτούς συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Doña Casilda στο Μπιλμπάο, όπου το PP κατάφερε να στήσει μια γιγαντιαία οθόνη και οργάνωσε ένα πάρτι. Υπήρχαν επίσης εορτασμοί στη Βιτόρια, στο Μπαρακάλντο και στην Ερμούα.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση απόρριψης της ισπανικής εθνικής ομάδας που βιώνεται στη Χώρα των Βάσκων. Ο γενικός συντονιστής της EH Bildu, Αρνάλντο Οτέγι, δήλωσε ότι «δεν θα χαρεί ποτέ» για την εθνική ομάδα της Ισπανίας, γιατί «δεν είναι η ομάδα μου, δεν έχω ο βασιλιά και δεν είναι ο ύμνος μου».

Το Ernai είναι μια πολιτική νεολαία που συνδέεται με την αριστερά «αμπερτσάλε», που δρα κυρίως στη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα. Ιδρύθηκε στις 2 Μαρτίου 2013 και θεωρείται η διάδοχη οργάνωση της Segi, μιας νεολαίας που διαλύθηκε το 2012. Η ιδεολογία του Ernai επικεντρώνεται στην ανεξαρτησία της χώρας των Βάσκων και προωθεί τη δημιουργία νέων μοντέλων ζωής σε τομείς όπως η κοινωνικοοικονομία, η εκπαίδευση, η οικολογία και η πολιτικο-ιδεολογική εκπαίδευση​.

Το Ernai έχει διεξάγει καμπάνια κατά της ισπανικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα στο πλαίσιο σημαντικών διοργανώσεων όπως το πρόσφατο Euro. Αυτή η στάση βασίζεται στην ανεξαρτησιακή τους ιδεολογία και την απόρριψη συμβόλων και γεγονότων που θεωρούν ότι εκπροσωπούν τον ισπανικό εθνικισμό. Στην καμπάνια τους, έχουν χρησιμοποιήσει αφίσες και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον εορτασμό αγώνων της ισπανικής εθνικής ομάδας στη Χώρα των Βάσκων και για να προωθήσουν την ανεξαρτησία της Euskal Herria.

Το Ernai, αντιτίθεται στους Μικέλ Ογιαρθάμπαλ και Μικέλ Μερίνο λόγω της συμμετοχής τους στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ισπανίας. Η θέση τους αυτή προκύπτει από την ιδεολογία τους, που προωθεί την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων και απορρίπτει σύμβολα που συνδέονται κατά την άποψή τους με τον ισπανικό εθνικισμό. Η συμμετοχή αυτών των παικτών στην εθνική ομάδα θεωρείται ότι έρχεται σε αντίθεση με τα ιδανικά του κινήματος για την ανεξαρτησία των Βάσκων.

Sports in

Στην Ολλανδία ο Ελ Κααμπί – Μπαίνει από αύριο στις προπονήσεις

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έφτασε στην Ολλανδία προκειμένου να ενσωματωθεί στην προετοιμασία. Και ο Ολυμπιακός συνεχίζει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024