Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια και με τις ΗΠΑ να παραμένουν σε σοκ, χρηματοδότης των Δημοκρατικών υπονοεί ότι η επίθεση θα μπορούσε να είναι «σκηνοθετημένη».

Ο Ντμίτρι Μέχλχορν, σε email που έστειλε προς διάφορα μέσα ενημέρωσης, ενθαρρύνει τους δημοσιογράφους να εξετάσουν το ενδεχόμενο ο πυροβολισμός να ήταν «σκηνοθετημένος» προς όφελος του Τραμπ, σύμφωνα με το Semafor.

«Μια πιθανότητα, η οποία μοιάζει φρικτή, ξένη και παράλογη στην Αμερική, αλλά είναι αρκετά συνηθισμένη παγκοσμίως, είναι ότι αυτός ο πυροβολισμός ενθαρρύνθηκε και ίσως ακόμη και σκηνοθετήθηκε ώστε ο Τραμπ να πάρει τις φωτογραφίες και να επωφεληθεί από τις αντιδράσεις», φέρεται να έγραψε ο Μέχλχορν.

Επίσης, στο ίδιο ηλεκτρονικό μήνυμα ανέφερε ότι «αυτή είναι μια κλασική ρωσική τακτική, όπως όταν ο Πούτιν σκότωσε 300 πολίτες το 1999 και το απέδωσε σε τρομοκράτες για να εκμεταλλευτεί τις αντιδράσεις και να κερδίσει την εξουσία».

Ο Μέχλχορν, τον οποίο το Politico περιγράφει ως το «δεξί χέρι του Ριντ Χόφμαν, του ιδρυτή του LinkedIn», συνίδρυσε με τον μεγαλοχορηγό των Δημοκρατικών το ταμείο «Investing in US», σύμφωνα με το Semafor.

Οι θεωρίες συνωμοσίας κάνουν θραύση στα social media, ενώ στο X η λέξη «σκηνοθετημένη» έγινε trend

«Ξέρω ότι είμαι επιρρεπής στην προκατάληψη σε αυτό το θέμα, αλλά αυτό είναι ένα κλασικό παιχνίδι του Πούτιν και δεδομένων των γεγονότων φαίνεται πιο αληθοφανές», συνέχισε ο Μέχλχορν στο email του.

Και συμπλήρωσε: «Κοιτάξτε την πραγματική λήψη. Κοιτάξτε τη σκηνοθεσία. Κοιτάξτε πόσο έτοιμος είναι ο Τραμπ… Κοιτάξτε πόσο γρήγορα προστατεύει τον εαυτό του εις βάρος των άλλων και αναλογιστείτε πόσο συχνά ο Πούτιν και οι σύμμαχοί του τρέχουν αυτό το έργο».

Ο ίδιος επέκρινε επίσης τους δημοσιογράφους επειδή δεν αναφέρονται στο ότι η επίθεση ήταν σκηνοθετημένη, δηλώνοντας πως «η αξιοπιστία τους και ολόκληρο το σύστημα αλήθειας και δικαιοσύνης εξαρτάται από το να είμαστε σίγουροι για την απάντηση».

Πάντως, ο Μέχλχορν δεν είναι ο μόνος που επιμένει ότι η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τραμπ ήταν σκηνοθετημένη. Οι θεωρίες συνωμοσίας από χθες κάνουν θραύση στα social media, ενώ στο X η λέξη «σκηνοθετημένη» έγινε trend.

«Ξέρω ότι είναι δυσάρεστο να συζητάμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά σε αυτή την περίπτωση, οι πιθανότητες είναι τόσο μεγάλες και το διακύβευμα τόσο σημαντικό, που πρέπει να θέσουμε το ερώτημα αυτό», φέρεται να έγραψε ο Μέχλχορν στο ίδιο email.

Τέλος, αναγνώρισε την πιθανότητα «κάποιος τρελός μη οπαδός του Τραμπ σε αυτή τη χαοτική στιγμή να αποφάσισε να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο».

Τι έχει γίνει γνωστό για τον 20χρονο δράστη

Ο άνδρας που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένας 20χρονος από ένα προάστιο του Πίτσμπουργκ, όχι μακριά από τον χώρο που γινόταν η προεκλογική συγκέντρωση όπου σκοτώθηκε ένας από τους παρευρισκόμενους και τραυματίστηκαν άλλοι δύο.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια.

Ένας αξιωματούχος του FBI δήλωσε αργά το Σάββατο ότι το κίνητρο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Από τα δημόσια δικαστικά αρχεία της Πενσιλβάνια δεν προκύπτει καμία ποινική υπόθεση στο παρελθόν σε βάρος του Κρουκς.

Ο πατέρας του, Μάθιου Κρουκς, δήλωσε στο CNN αργά το Σάββατο ότι προσπαθούσε να καταλάβει «τι στο διάολο συμβαίνει», αλλά δεν θα μιλούσε για τον γιο του μέχρι να μιλήσει με τις αστυνομικές αρχές.

Ο Κρουκς αποφοίτησε από το λύκειο του Μπέθελ Παρκ το 2022. Η σχολική περιφέρεια δήλωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τους ερευνητές. Το 2022, ήταν μεταξύ πολλών μαθητών που βραβεύτηκαν για τα μαθηματικά και τις επιστήμες.

Φωτογραφία του 20χρονου από το λύκειο που φοίτησε

Αναζητείται το κίνητρο

Πριν ακόμα εξακριβωθούν τα στοιχεία για τον Κρουκς, Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τους Δημοκρατικούς που με τη «στοχοποίηση» του Τραμπ «οδήγησαν στην απόπειρα εναντίον του».

Ωστόσο τα αρχεία δείχνουν ότι ήταν εγγεγραμμένος ως Ρεπουμπλικανός ψηφοφόρος στην Πενσυλβάνια.

Αργότερα δημοσιεύτηκε ότι σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές εκθέσεις χρηματοδότησης εκστρατειών έδωσε 15 δολάρια σε μια προοδευτική επιτροπή πολιτικής δράσης στις 20 Ιανουαρίου 2021, την ημέρα που ο Πρόεδρος Μπάιντεν ορκίστηκε στο αξίωμα.

Η πολιτική του θέση για τα αμερικανικά ΜΜΕ παραμένει σε αμφισβήτηση.

Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα την ταυτότητά του νωρίς το πρωί της Κυριακής, λίγες ώρες μετά τους πυροβολισμούς. Οι αρχές δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ο Κρουκς δεν είχε μαζί του ταυτότητα και έτσι χρησιμοποιούσαν DNA και άλλες μεθόδους για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του.