«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο United News την Κυριακή, αναφέρει το Kyiv Independent.

Η πολιτική των ΗΠΑ απαγορεύει στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσουν 300 χιλιόμετρα εντός του ρωσικού εδάφους ή στη Μόσχα ή στο Κρεμλίνο. «Αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν κοντά στα σύνορα σε περίπτωση που εξαπολυθούν επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων» από τη Ρωσία, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους »

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε την Ουάσιγκτον να άρει τους περιορισμούς, λέγοντας ότι η πιθανότητα χρήσης αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς όπως το ATACMS εντός της Ρωσίας και της κατεχόμενης Κριμαίας θα έδινε «άμεσο αποτέλεσμα».

Στη συνέντευξη, ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα. «Η θέση μου είναι ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της επιτιθέμενης χώρας, της Ρωσίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό ορίζεται σαφώς από το διεθνές δίκαιο. Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν πόλεμο που έχει ξεκινήσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, και αυτό περιλαμβάνει το χτύπημα του εδάφους του επιτιθέμενου. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο για μένα».

«Αρκετοί σύμμαχοι χαλαρώνουν τους περιορισμούς τους»

Τον Ιούνιο, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στην Ουκρανία άδεια να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους κοντά στα σύνορα με την περιοχή του Χάρκοβο, μετά τη νέα επίθεση της Μόσχας στην περιοχή.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι αυτό ήταν ένα ευπρόσδεκτο βήμα. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι αρκετοί σύμμαχοι «χαλαρώνουν τους περιορισμούς τους» στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ρωσικών επιθέσεων. «Χαιρετίζω την απόφαση των Συμμάχων να ανοίξουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης χρήσης όπλων για να χτυπήσουν αυτούς τους στόχους», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ προέβαλε ένα παρόμοιο επιχείρημα στις 10 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την 75η επέτειο της Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ανακοινώσει καμία αλλαγή στην πολιτική τους για τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέφυγε την ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου στις 11 Ιουλίου, λέγοντας ότι τα χτυπήματα κατά της Μόσχας «δεν θα είχαν νόημα».