Ορισμένες γυναίκες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν μείνει έγκυες κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά οι συνεχείς βομβαρδισμοί, ο θάνατος και το χάος έχουν ρίξει σκιά σε αυτό που θα έπρεπε να είναι μια περίοδος χαράς.

Μετά από μια νύχτα που πέρασε τρέμοντας από φόβο, καθώς η οροφή έτριζε από τις εκρήξεις, και μια μεγάλη διαδρομή κατά μήκος ενός πολυσύχναστου δρόμου, η Νταϊάνα Μαχμούντ έφτασε στο νοσοκομείο όπου γέννησε τον γιο της, τον Γιαμάν.

Η 22χρονη Μαχμούντ ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος μια εβδομάδα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα και, όπως και άλλες μητέρες που έμειναν έγκυες εκείνη την περίοδο περίπου, πέρασε όλη την εγκυμοσύνη της φοβούμενη για τη δική της ασφάλεια καθώς και για την ασφάλεια του παιδιού της.

Ο φόβος τστοιχειώνει τις έγκυες γυναίκες στη Λωρίδα της Γάζας

Οι αποβολές είναι τρεις φορές πιο πιθανές από ό,τι πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με έκθεση του Φεβρουαρίου της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και του Κέντρου Ανθρωπιστικής Υγείας του Johns Hopkins.

«Δεν ήταν μια μέρα ή δύο – όχι, ήταν εννέα μήνες. Κάθε μέρα που το ζούσαμε πεθαίναμε ένα εκατομμύριο φορές εξαιτίας των βομβαρδισμών και της καταστροφής», λέει  η Μαχμούντ.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερες από 13.000 γυναίκες θα γεννήσουν τον επόμενο μήνα στη Γάζα. Εκτός από το άγχος για την ασφάλεια, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν και πρακτικές δυσκολίες που συνεπάγεται η επαναλαμβανόμενη μετακίνηση και η συνεχής αναζήτηση τροφίμων και φαρμάκων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 95% των εγκύων γυναικών δεν έχουν αρκετό φαγητό.

O γιος της Μαχμούτ χρειάστηκε νοσηλεία. Πηγή φωτό: Guardian

Η καταστροφή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας σήμαινε ότι η Μαχμούντ δεν έλαβε καμία προγεννητική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και πήρε εξιτήριο από το υπερφορτωμένο νοσοκομείο αμέσως μετά τη γέννηση του Yaman.

Ο Γολγοθάς

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τόσο άσχημη, κάθε στιγμή κάποιο μέρος ή σπίτι κοντά σου γίνεται στόχος, οπότε είναι δύσκολο για τα νοσοκομεία να φροντίσουν τις έγκυες γυναίκες. Η συνολική εστίαση είναι στους τραυματίες», λέει ο Μαχμούντ.

Μέσα σε 10 ημέρες χρειάστηκε να ζητήσει ξανά ιατρική βοήθεια, επειδή το δέρμα του Yaman είχε γίνει μπλε και στη συνέχεια, ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο al-Aqsa, η καρδιά του σταμάτησε για λίγο. Οι γιατροί είπαν ότι υπήρξε πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος που πιθανώς επηρέασε τον εγκέφαλό του, αλλά μετά από 10 ημέρες παρακολούθησης και εξετάσεων τον άφησαν ελεύθερο, λέγοντας ότι ήταν υγιής.

Η οργάνωση Save the Children αναφέρει ότι 50.000 μωρά έχουν γεννηθεί στη Γάζα τους τελευταίους εννέα μήνες και οι επαναλαμβανόμενες μετακινήσεις σημαίνουν ότι ορισμένες γυναίκες προκαλούν τον τοκετό μόνες τους επειδή φοβούνται να γεννήσουν ενώ βρίσκονται εν κινήσει.

Μόνο τρία τα διαθέσιμα νοσοκομεία

Η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των επιδρομών σε πολλά νοσοκομεία, έχει καταστρέψει το σύστημα υγείας των παλαιστινιακών εδαφών, με ελάχιστα νοσοκομεία να μπορούν να λειτουργήσουν – και αυτά που μπορούν να λειτουργήσουν παλεύουν με την έλλειψη καυσίμων και φαρμάκων. Από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας, τα 13 λειτουργούν εν μέρει και μόνο τρία είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις περίπου 180 γυναίκες που γεννούν κάθε μέρα. Οι γυναίκες γεννούν συνήθως τα μωρά τους σε σκηνές.

Η Madeleine McGivern, σύμβουλος υπεράσπισης ανθρωπιστικών θεμάτων στο Care UK, λέει: «Οι γυναίκες γεννούν χωρίς καμία απολύτως ανακούφιση από τον πόνο, ζουν υπό το φόβο, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κανένα γιατρό ή προγεννητική φροντίδα, δεν ξέρουν αν θα γεννήσουν σε μια καυτή σκηνή ή, αν είναι σε θέση να πάνε σε νοσοκομείο, κινδυνεύουν να χτυπηθούν από βόμβα ή να πυροβοληθούν από ελεύθερο σκοπευτή στο δρόμο προς τα εκεί ή στο δρόμο προς τα πίσω».

Η Γιασμίν πάλευε 9 χρόνια να μείνει έγκυος και τώρα καλείται να φροντίσει τρία πρόωρα μωρά μέσα σε μια σκηνή. Πηγή φωτο: Care – Guardian

Το συνεχές τραύμα επιβάρυνε τη Γιασμίν, η οποία έμαθε για την εγκυμοσύνη της δύο εβδομάδες πριν από τον πόλεμο και γέννησε τρίδυμα τον Απρίλιο, δύο μήνες πριν από την ημερομηνία λήξης της εγκυμοσύνης της.

Έγινε έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από εννέα χρόνια προσπάθειας να αποκτήσει παιδί, αλλά αντί για χαρά πέρασε την εγκυμοσύνη σε μια συνεχή κατάσταση άγχους για την απώλεια των παιδιών. Δεν μπορούσε να βρει τα φάρμακα που χρειαζόταν και αναγκάστηκε να βασιστεί σε ανθυγιεινά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία πιστεύει ότι αποδυνάμωσαν τον οργανισμό της και οδήγησαν σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Μέσα σε μια σκηνή τρία πρόωρα μωρά

Όταν χρειάστηκε θεραπεία τον Νοέμβριο, έφτασε σε ένα νοσοκομείο και το βρήκε κλειστό λόγω έλλειψης ιατρικών υλικών και ηλεκτρικού ρεύματος. Η Γιασμίν και η οικογένειά της κατέφυγαν από την πόλη της Γάζας στην κεντρική Γάζα, με τον σύζυγό της να πρέπει να την σπρώχνει σε αναπηρικό καροτσάκι. Εβδομάδες αργότερα αναγκάστηκε να φύγει και πάλι, στη Ράφα στα νότια της λωρίδας.

Οι γιατροί την παρέπεμψαν για θεραπεία στην Αίγυπτο, αλλά μετά από ένα μήνα αναμονής για να της επιτραπεί η έξοδος από τη Γάζα, η περιοχή στην οποία έμενε η Γιασμίν βομβαρδίστηκε, αναγκάζοντας την οικογένεια να διαφύγει και πάλι στο κέντρο της Γάζας, όπου γέννησε στο νοσοκομείο.

Η Γιασμίν με τα τρίδυμά της, τα οποία γεννήθηκαν πρόωρα τον Απρίλιο. Πηγή φωτό: Care – Guardian

«Ο Θεός με ευλόγησε με τρίδυμα, ένα αγόρι και δύο κορίτσια, αλλά ήταν σε κακή κατάσταση υγείας λόγω της πρόωρης γέννησής τους», λέει.

Ο τοκετός ήταν δύσκολος – η Γιασμίν υπέστη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, για την οποία της δόθηκε μέρος των πολύ περιορισμένων αποθεμάτων αναισθητικού, και η μία από τις κόρες της πέρασε αρκετές ημέρες στην εντατική. Αλλά μετά από δύο εβδομάδες η υγεία τους βελτιώθηκε και η οικογένεια πήρε εξιτήριο.

«Επιστρέψαμε για να ζήσουμε σε μια σκηνή. Μια σκηνή που στερούνταν τα απαραίτητα για την ανθρώπινη ζωή», λέει η ίδια.

«Μπορείτε να φανταστείτε – τρία πρόωρα μωρά που χρειάζονται εξαιρετική φροντίδα, να ζουν σε μια σκηνή»…