Η ομοσπονδιακή αστυνομία αντιμετωπίζει την επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ ως «πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας», ανακοίνωσε απόψε το FBI.

«Ερευνούμε αυτήν την απόπειρα δολοφονίας αλλά την θεωρούμε επίσης πιθανή ενέργεια εγχώρια τρομοκρατίας», είπε ο πράκτορας Μπόμπι Γουέλς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα εξάλλου με τον πράκτορα Κέβιν Ρότζεκ ο δράστης της επίθεσης έδρασε μόνος και χρησιμοποίησε ένα τουφέκι AR-556, το οποίο είχε αγοραστεί νόμιμα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Οι πράκτορες του FBI είπαν ότι η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουν προς το παρόν διαπιστώσει εάν ο ένοπλος διαπνεόταν από κάποια ιδεολογία. Μία από τις προτεραιότητές τους είναι να εξακριβώσουν το κίνητρο, πρόσθεσαν.

Το FBI επιβεβαίωσε ότι στο αυτοκίνητο του δράστη βρέθηκε ένας «ύποπτος» μηχανισμός που έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια της υπηρεσίας για εξέταση.

Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης

Το FBI ταυτοποίησε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της προεκλογικής ομιλίας στην Πενσιλβάνια.

Ο ύποπτος δέχθηκε πυρά και σκοτώθηκε από τη Μυστική Αστυνομία, δευτερόλεπτα μετά από την κίνηση του να πυροβολήσει κατά της εξέδρας, από την οποία μιλούσε ο Τραμπ.

Τα πολιτειακά αρχεία των ψηφοφόρων δείχνουν ότι ο Κρουκς ήταν εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών. Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα ψήφιζε ο 20χρονος, ο οποίος ζούσε περίπου σε απόσταση μιας ώρας από το σημείο που έγινε η επίθεση.

Ο 20χρονος δεν είχε μαζί του τα στοιχεία της ταυτότητάς του, στο σημείο της επίθεσης, ενώ θα πρέπει να ταυτοποιηθεί με τη χρήση άλλων μεθόδων

Όταν ο Κρουκς ήταν 17 ετών έκανε μία δωρεά 15 δολαρίων στην επιτροπή πολιτικής δράσης ActBlue που συγκεντρώνει χρήματα για πολιτικούς αριστερής απόκλισης, αλλά και Δημοκρατικούς πολιτικούς, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής του 2021. Η δωρεά έγινε υπέρ της εθνικής πολιτικής οργάνωσης Progressive Turnout Project, που δραστηριοποιείται προκειμένου να κινητοποιηθούν οι Δημοκρατικοί και να ψηφίσουν. Οι δύο πολιτικοί φορείς δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα σχολιασμού του Reuters.

Ο πατέρας του Κρουκς, ο 53χρονος Μάθιου Κρουκς, δήλωσε στο CNN ότι προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη, ενώ θα περιμένει μέχρι να μιλήσει με τις αρχές ασφάλειας, πριν μιλήσει για το γιο του.

Ο Τόμας αποφοίτησε το 2022 από το Λύκειο του Μπέθελ Παρκ, ενώ έλαβε βραβείο 500 δολαρίων από την Εθνική Πρωτοβουλία Μαθηματικών κι Επιστήμης.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι ο 20χρονος δεν είχε μαζί του τα στοιχεία της ταυτότητάς του, στο σημείο της επίθεσης, ενώ θα πρέπει να ταυτοποιηθεί με τη χρήση άλλων μεθόδων.

«Τώρα, αναλύουμε φωτογραφίες και προσπαθούμε να εξετάσουμε το DNA του και να λάβουμε βιομετρική επιβεβαίωση», δήλωσε στη διάρκεια μιας ενημέρωσης του Τύπου, ο Κέβιν Ρότζεκ.

Νωρίτερα σήμερα, δεκάδες οχήματα των υπηρεσιών ασφαλείας βρέθηκαν έξω από τη διεύθυνση κατοικίας του, όπως αυτή αναφέρεται στο εκλογικό μητρώο του.

Πράκτορες των υπηρεσιών κατά του αλκοολισμού, του καπνίσματος, της οπλοκατοχής, αλλά και των εκρηκτικών, βρέθηκαν στο σημείο, ενώ μία ομάδα εξουδετέρωσης βομβών αναπτύχθηκε στην κατοικία.