«Βαθειές επιπτώσεις» στην οικονομία της ευρωζώνης εκτιμούν ότι θα έχει η όλο και πιο πιθανή για τις αγορές νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs. Τρεις είναι οι πηγές που θα πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι διαταραχές στις εμπορικές σχέσεις με την επιβολή δασμών, η άμυνα καθώς ο Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει ή θα μειώσει σημαντικά τη βοήθεια στην Ουκρανία ενώ θα απαιτήσει αμυντικές δαπάνες 2% για τα μέλη του ΝΑΤΟ και η αμερικανική μακροοικονομική πολιτική με μειώσεις φορολογίας και λιγότερη ρύθμιση.

«Οι βασικές μας εκτιμήσουν αφορούν ένα σημαντικό πλήγμα στο ΑΕΠ της τάξης του 1% με μια μέτρια άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες», ανέφεραν οι Τζέρι Στεν και Τζειμς Μόμπερλι της Goldman Sachs σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή πριν από την απόπειρα δολοφονίας του Σαββάτου. «Η επανεκλογή του Τραμπ θα αποτελούσε επομένως σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για την κατά τα άλλα εποικοδομητική πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης».

Η αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική, οι πρόσθετες πιέσεις για την άμυνα και την ασφάλεια και οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τις εσωτερικές πολιτικές των ΗΠΑ, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τους φόρους, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Ευρώπη, εξήγησαν.

Πολιτικοί αναλυτές  και παρατηρητές των αγορών υποστηρίζουν ότι η απόπειρα δολοφονίας θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανή τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ακόμη και πριν από το Σάββατο, η πιθανότητα μιας δεύτερης προεδρίας του Τραμπ είχε αυξηθεί μετά την κακή επίδοση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο προεδρικό ντιμπέιτ πριν από μερικές εβδομάδες. Η Goldman Sachs ανέφερε σε σημείωμά της την Παρασκευή ότι οι αγορές στοιχημάτων απέδιδαν πιθανότητα περίπου 60% για νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο. Η πιθανότητα αυξήθηκε στο 70%, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά την Πενσυλβάνια.

Εντάσεις στις εμπορικές  σχέσεις

Η εμπορική πολιτική του Τραμπ, και η αβεβαιότητα γύρω από αυτήν, θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως ακριβώς συνέβη και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρίας του, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι εντάσεις μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του Τραμπ. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο, γεγονός που οδήγησε την ΕΕ να αντιδράσει με δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. Υπήρχαν πολύμηνες ανησυχίες σχετικά με σε άλλους τομείς, όπως στα αυτοκίνητα, θα επιβαλλόταν υψηλότεροι δασμοί, γεγονός που τάραξε το κλίμα στην αγορά.

«Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επιβάλει οριζόντιο δασμό 10% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών), γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση της αβεβαιότητας στην εμπορική πολιτική, όπως συνέβη και το 2018-19»

Αυτή η  αβεβαιότητα έχει ιστορικά σημαντικό, επίμονο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, ανέφεραν οι οικονομολόγοι. Το 2018 και το 2019, η αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική μείωσε τη βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ κατά περίπου 2%, εκτίμησαν.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, καθώς βασίζονται περισσότερο στη βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με τους Στεν και Μόμπερλι.

Ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται αρνητικός και ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των τιμών, οι υψηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να τις ωθήσουν ξανά προς τα πάνω, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Πιέσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας

Ο Τραμπ αναμένεται επίσης να μειώσει ή να περικόψει εντελώς την αμερικανική βοήθεια για την Ουκρανία. H θέση του είναι να μην βοηθήσει τις χώρες της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ που δεν πληρούν την απαίτηση για αμυντικές δαπάνες 2%.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η κάλυψη της απαίτησης του 2% και η πιθανή αναπλήρωση τουλάχιστον μέρους της οικονομικής στήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Επομένως, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να κληθούν να χρηματοδοτήσουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ των αμυντικών δαπανών ετησίως κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ», αναφέρει το ερευνητικό σημείωμα, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη από τις πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες θα είναι μέτρια.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν ως αποτέλεσμα της αμυντικής πολιτικής του Τραμπ έναντι της Ευρώπης και της στάσης του στο ΝΑΤΟ, ιδίως εάν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο δεσμευμένες είναι οι ΗΠΑ στη στρατιωτική συμμαχία, εξήγησαν οι Stehn και Moberly.

Οι επιπτώσεις από την εσωτερική πολιτική

Ο τρίτος τρόπος με τον οποίο οι πολιτικές του Τραμπ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι η άσκηση πολιτικών όπως οι μειώσεις φόρων και οι λιγότερες ρυθμίσεις στην αμερικανική αγορα.

«Οι αλλαγές στη μακροοικονομική πολιτική των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ επέφεραν σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις στην Ευρώπη μέσω της ισχυρότερης αμερικανικής ζήτησης και των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις ΗΠΑ», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

Οι αναμενόμενες μειώσεις φόρων θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη  αλλά σε συνδυασμό με άλλες αναμενόμενες αλλαγές στην αγορά, ο συνολικός αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι περιορισμένος, σύμφωνα με τους Stehn και Moberly.

«Η καθαρή χρηματοοικονομική διάχυση, ωστόσο, θα είναι πιθανότατα υποτονική, καθώς θα περιμέναμε ότι η επίδραση των υψηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα αντισταθμιστεί από ένα σημαντικά ασθενέστερο ευρώ, σύμφωνα με τις μετεκλογικές κινήσεις του Νοεμβρίου 2016» είπαν χαρακτηριστικά.

Πηγή: ot.gr