Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΓΣΕΕ για καύσωνα: Να γίνει νόμος το καθεστώς πρόληψης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

ΓΣΕΕ για καύσωνα: Να γίνει νόμος το καθεστώς πρόληψης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

Η ΓΣΕΕ απαιτεί αυστηρές κυρώσεις κατά εργοδοτών και εντατικοποίηση των ελέγχων στον καύσωνα από την Επιθεώρηση Εργασίας

Το πάγιο αίτημά τους που παραμένει εκκρεμές, εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα, επαναλαμβάνουν η ΓΣΕΕ, η Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) προς το Υπουργείο Εργασίας, για εισαγωγή στην ισχύουσα νομοθεσία για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων ρητών ρυθμίσεων για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και κυρίως απαγορεύσεων για την πρόληψη της καταπόνησης των εργαζομένων και ρύθμισης των συνθηκών εργασίας τους στις περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, ψύχος κλπ).

Μάλιστα οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων απαιτούν οι απαγορεύσεις αυτές να συνοδεύονται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, τουναντίον έχουμε διαρκή αποδυνάμωση της υποχρεωτικότητας των μέτρων, καθώς διατηρείται η ανεπίτρεπτη ρύθμιση με (μη δεσμευτική) Εγκύκλιο των υποχρεώσεων των εργοδοτών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, διατηρώντας παράλληλα σε πολύ υψηλό επίπεδο τα όρια τιμών των δεικτών πάνω από τα οποία επιβάλλεται υποχρεωτική διακοπή των εργασιών.

ΓΣΕΕ: Επαγρύπνηση για καύσωνα και χρόνο εργασίας

Για το χρόνο εργασίας των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ καλεί τα εργατικά σωματεία σε επαγρύπνηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων που καλούνται να εργαστούν σε εργασίες που πρέπει να παύσουν εν μέσω καύσωνα, τονίζοντας ότι:

• ύστερα από την έντονη αντίδραση της Συνομοσπονδίας, που υποστηρίχθηκε και από άλλους φορείς, αποκαταστάθηκε η διάρκεια της παύσης των εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00 με 17.00 (η προηγούμενη Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας το μείωνε κατά μία ώρα)

• απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για παράνομες ή καταχρηστικές πρακτικές, η δυνατότητα που δίνει η Εγκύκλιος στους εργοδότες να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ την αλλαγή του χρόνου εργασίας, υπό το κάλυμμα της διευκόλυνσης ως προς το χρόνο προσέλευσης ή αποχώρησης των εργαζομένων από την εργασία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

• χρήζουν ιδιαίτερης και έγκαιρης προσοχής, οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες-ουσες από χρόνια νοσήματα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), οι λαμβάνοντες-ουσες συγκεκριμένα φάρμακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κοκ), οι γυναίκες κατά την κύηση, καθώς επίσης και τα άτομα που εργάζονται σε ζεστό περιβάλλον.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει επίσης ότι στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, πέραν των προγνωστικών πληροφοριών για τον καιρό και την πορεία του καύσωνα στο σύνολο της χώρας, στις επιμέρους περιφέρειες και πόλεις http://www.emy.gr/emy/el/forecast/deltia_kairou/geniki_prognosi αναρτώνται και προγνωστικοί χάρτες με τα εύρη τιμών του δείκτη WBGT/ΘΥΜΒΑΣ (βιοκλιματικός δείκτης θερμικής καταπόνησης) για εξωτερικούς χώρους πανελλαδικά http://www.emy.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt .

Τα βασικά σημεία της Εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της υπ.αριθμ. 40220/15.7.2024 Εγκυκλίου, τα οποία η ΓΣΕΕ παραθέτει σε συνέχεια της από 6.6.2024 αναλυτικής ενημέρωσης, η οποία παρατίθεται εδώ https://gsee.gr/deltia-typou/antimetopisi-tis-thermikis-kataponisis-ton-ergazomenon/

«Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα

• Υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες

Για την Τρίτη 16/07/2024

Σύμφωνα με το από 15/07/2024 επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη δυτική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη δυτική και ανατολική Πελοπόννησο.

Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που βρίσκονται στις ανωτέρω περιοχές καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών τους κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρονται εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery), κ.λπ., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40° C.

Για την Τετάρτη 17/07/2024 έως και την Παρασκευή 19/07/2024

Για το σύνολο των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, για εργασίες χειρωνακτικές, που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40° C, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών τους κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. Ενδεικτικά αναφέρονται εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery), κ.λπ.

Σημειώνεται ότι στις ως άνω περιπτώσεις υποχρεωτικής παύσης εργασιών εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών του άρθρου 68 του ν. 4808/2021.

Ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει για θερμοκρασία που διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38°C.

Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής για τις επιχειρήσεις delivery, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων του προηγούμενου εδαφίου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 2696/1999, υπό ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις, εφόσον διαθέτουν κλιματισμό.

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (ενδεικτικά, υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6), συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), χρηματικό πρόστιμο δυο χιλιάδων ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

• Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας Παραρτήματος 2 της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου) και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που, σύμφωνα με το από 15/07/2024 επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις επιχειρήσεις ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

• Έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης στις περιοχές που, σύμφωνα με το από 15/07/2024 επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Τα σωματεία, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες δύναμης της ΓΣΕΕ είναι σε επαγρύπνηση κατά τις ημέρες του καύσωνα για τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Sports in

LIVE: Ελλάδα – Πουέρτο Ρίκο

Παρακολουθήστε live στις 18:30 την εξέλιξη της φιλικής αναμέτρησης Ελλάδα – Πουέρτο Ρίκο. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024