Προαιρετική για τους πολίτες είναι από αύριο 17 Ιουλίου η γνωστοποίηση ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους πριν την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, εφόσον δεν δικαιούνται επιστροφή φόρου από τη δήλωση, σύμφωνα με την Α. 1112/2024, απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους 92.150 δικαιούχοι επιστροφής φόρου που αντιστοιχούν σε 45 εκατ. ευρώ

Ωστόσο, σε όσους φορολογούμενους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος επισημαίνεται ότι πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση του IBAN πριν από την υποβολή της δήλωσης, προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό που δικαιούνται.

Σημειώνεται ότι από τις 25/4, ημερομηνία έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως σήμερα, έχουν δηλωθεί 1.849.404 ΙΒΑΝ, διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό των φορολογούμενων με δηλωμένο IBAN σε 8.084.608.

Επιπλέον, 92.150 δικαιούχοι επιστροφής φόρου που αντιστοιχούν σε 45 εκατ. ευρώ δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους, εκ των οποίων οι 85.866 είναι φυσικά πρόσωπα και το ποσό επιστροφής τους ανέρχεται στα 13,5 εκατ. ευρώ.

Πώς δηλώνεται ο IBAN

Ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί:

  • στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN
  • στην εφαρμογή για κινητές συσκευές myAADEapp, επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, η έλλειψη ΙΒΑΝ μπλοκάρει και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης με εξαίρεση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων τις οποίες θα υπέβαλε αυτόματα η ΑΑΔΕ στις 2 Ιουλίου. Από αύριο, όμως, αυτό θα ισχύει μόνο για όσους δικαιούνται επιστροφή.

Όσοι έως τώρα προσπαθούν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς να έχουν καταχωρίσει το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, διαπιστώνουν ότι η δήλωση τους δεν γίνεται αποδεκτή στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Το σύστημα παράγει αυτόματα μήνυμα το οποίο ενημερώνει το φορολογούμενο ότι δεν έχει δηλώσει ή έχει δηλώσει λάθος τραπεζικό λογαριασμό, μπλοκάροντας την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης. Το μέτρο της υποχρεωτικής δήλωσης του ΙΒΑΝ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις κρίθηκε απαραίτητο για να «ξεκολλήσουν» οι επιστροφές φόρου που λιμνάζουν στην ΑΑΔΕ.