Μπορεί το σεξ να μην αποτελεί επίσημο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά φαίνεται ότι το Παρίσι ετοιμάζεται για… έντονα αθλήματα σε κλειστούς χώρους.

Η απαγόρευση της οικειότητας που σχετίζεται με τον Covid και είχε τεθεί σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, έχει επισήμως αρθεί και έχει γίνει μαζική παραγγελία αντισυλληπτικών.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 δήλωσαν ότι 200.000 ανδρικά προφυλακτικά, 20.000 γυναικεία προφυλακτικά και 10.000 οδοντικά φράγματα (σ.σ. προσφέρουν προφύλαξη κατά το στοματικό σεξ) θα διατεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου 14.500 αθλητές και προσωπικό θα κατευθυνθούν σε περίπου μία εβδομάδα.

Το ρεκόρ του Ρίο ντε Τζανέιρο και η απαγόρευση στο Τόκιο

Από ορισμένες απόψεις, πρόκειται για μια συνηθισμένη επιχείρηση. Εδώ και δεκαετίες, στο Ολυμπιακό Χωριό διατίθενται δωρεάν αντισυλληπτικά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο έσπασαν τα ρεκόρ, παρέχοντας 450.000 προφυλακτικά, συμπεριλαμβανομένων (για πρώτη φορά) 100.000 γυναικείων.

Ακόμα και οι αγώνες του Τόκιο χωρίς σεξ διέθεταν 160.000 δωρεάν προφυλακτικά – με αυστηρές οδηγίες προς τους αθλητές να μην τα χρησιμοποιήσουν, αλλά να τα πάρουν σπίτι τους ως… αναμνηστικά – «γεια σας, μαμά και μπαμπά! Πέρασα υπέροχα στο Τόικο! Θα θέλατε να δείτε το αναμνηστικό μου προφυλακτικό;».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο διέθεταν επίσης ανακυκλώσιμα κρεβάτια από χαρτόνι, τα οποία έγιναν «meme» αφού οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπέθεσαν ότι επρόκειτο για «κρεβάτια κατά του σεξ», κάτι που διαψεύστηκε από τους διοργανωτές.

Γιατί τόσα πολλά γυναικεία προφυλακτικά στο Παρίσι;

Έτσι, αν και τα αντισυλληπτικά στο Ολυμπιακό Χωριό δεν είναι κάτι καινούργιο, εντούτοις προκαλεί εντύπωση ο αριθμός των γυναικείων προφυλακτικών και των οδοντικών φραγμάτων που έχουν τοποθετηθεί στο Παρίσι, σημειώνει χαρακτηριστικά ο βρετανικός Guardian.

Οι μελέτες φαίνεται να επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η χρήση των γυναικείων προφυλακτικών δεν είναι ακριβώς διαδεδομένη. Στην Εθνική Έρευνα Οικογενειακής Ανάπτυξης 2006-10, μόνο το 1,7% των γυναικών ηλικίας 15 έως 44 ετών στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ποτέ γυναικεία προφυλακτικά.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα περιλαμβάνουν μια εκστρατεία για τη σεξουαλική υγεία, που θα εστιάζει στην απόλαυση και τη συναίνεση καθώς και στην ασφάλεια

Τούτου λεχθέντος, είναι πιο διαδεδομένα σε ορισμένα μέρη από ό,τι σε άλλα. Η Βραζιλία και η Νότια Αφρική έχουν υψηλότερα επίπεδα χρήσης από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω των εκστρατειών διανομής και της εκπαίδευσης σχετικά με το πώς συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης του HIV. Παρόλα αυτά, δεν φαίνονται αρκετά δημοφιλή ώστε να δικαιολογούν την παροχή 20.000 τεμαχίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όσο για τα οδοντικά φράγματα, τα οποία προωθούνται κυρίως σε λεσβίες; Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι λίγοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν. Μια αμερικανική αλυσίδα sex shop δήλωσε στο Atlantic το 2019 ότι πωλούσε λιγότερα από 600 φράγματα το μήνα, σε 13 καταστήματα και στον ιστότοπό της. Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι μεταξύ 330 ερωτηθέντων Αυστραλών γυναικών που έκαναν σεξ με γυναίκες, μόνο το 2,1% χρησιμοποιούσε συχνά οδοντικά φράγματα.

«Αναγνώριση της σεξουαλικής ευχαρίστησης των γυναικών»

Τι συμβαίνει στο Παρίσι; Μήπως οι υπεύθυνοι για την προμήθεια πολυουρεθάνης και λάτεξ γνωρίζουν κάτι που δεν ξέρουμε; Υπήρξε μια παγκόσμια αναζωπύρωση για οδοντικά φράγματα και γυναικεία προφυλακτικά;

«Εν ολίγοις, όχι», λέει η δρ Sophie King-Hill, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που ειδικεύεται στις σεξουαλικές συμπεριφορές. Εξακολουθούν να είναι εξειδικευμένες μέθοδοι αντισύλληψης. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης εκπαίδευσης και του γεγονότος ότι τα γυναικεία προφυλακτικά μπορεί να είναι ακριβά, δυσεύρετα και δύσκολα τοποθετούνται. Η χρήση των οδοντικών προφυλακτικών είναι χαμηλή εν μέρει, λόγω λανθασμένων υποθέσεων ότι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν μπορούν να μεταδοθούν μέσω στοματικού σεξ με μια γυναίκα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτές οι μορφές αντισύλληψης δεν είναι ευρέως διαδεδομένες, δεν σημαίνει ότι οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 κάνουν λάθος. «Πρόκειται για μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αναγνωρίζεται σιωπηρά η σημασία της αυτονομίας των γυναικών και της σεξουαλικής τους ευχαρίστησης», λέει η King-Hill.

«Τα γυναικεία προφυλακτικά και τα οδοντικά φράγματα, ειδικά, συνδέονται με τη σεξουαλική ευχαρίστηση μιας γυναίκας – αυτό είναι κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης», υπογράμμισε.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού φαίνεται να το γνωρίζουν καλά αυτό. Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα περιλαμβάνουν μια εκστρατεία για τη σεξουαλική υγεία, που θα εστιάζει στην απόλαυση και τη συναίνεση καθώς και στην ασφάλεια. Οπότε, «χαχανίστε» όσο θέλετε με την ιδέα των γυναικείων προφυλακτικών – το γεγονός ότι προωθούνται σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός είναι θετικό, ακόμα κι αν υπάρχουν πολλά εμπόδια να ξεπεραστούν.