Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Καιρός: Το φαινόμενο του Ιπτάμενου Ολλανδού καταγράφηκε στην Κέρκυρα

Καιρός: Το φαινόμενο του Ιπτάμενου Ολλανδού καταγράφηκε στην Κέρκυρα

Το φαινόμενο του ανώτερου αντικατοπτρισμού ή Ιπτάμενος Ολλανδός, παρουσιάζεται σε περιόδους επικράτησης αντικυκλώνων

Ο καιρός αλλάζει και όλο και περισσότερα φαινόμενα κάνουν την εμφάνιση τους. Πριν από λίγες ημέρες καταγράφηκε στη Κέρκυρα το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού». Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξήγησε πως πρόκειται για φαινόμενο ανώτερου αντικατοπτρισμού που παρουσιάζεται «σε περιόδους επικράτησης αντικυκλώνων και ειδικά όταν ο αέρας που πνέει στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πολύ πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας».

Ακόμη, ο διευθυντής της ΕΜΥ, συμπληρώνει πως «σε αυτές τις περιπτώσεις ο παρατηρητής από την ακτή μπορεί ξαφνικά να παρατηρήσει μικρά σκάφη ή μεγάλα πλοία, ψηλά τείχη, μεγαλοπρεπή μέγαρα, οροσειρές, παράξενες πόλεις και τοπία να ίπτανται επάνω από τον ορίζοντα, εκεί όπου η θάλασσα συναντά τον ουρανό».

«Παράξενο παιχνίδισμα της ατμόσφαιρας»

«Το φαινόμενο αυτό είναι ένα παράξενο παιχνίδισμα της ατμόσφαιρας και προκαλείται από τη διάθλαση των ακτίνων του φωτός. Χάρη σε αυτό αντικείμενα, τα οποία στην πραγματικότητα βρίσκονται έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, εμφανίζονται (υπερυψωμένα, μεγεθυμένα ή ανεστραμμένα) επάνω από τον ορίζοντα» συμπληρώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Εξηγώντας τι βλέπουμε στη φωτογραφία ο κ. Κολυδάς σημειώνει ότι στην πρώτη φωτογραφία το ιστιοπλοϊκό που διακρίνεται στο βάθος φαίνεται να βρίσκεται στον ουρανό με πορεία αντίθετη του ιστιοπλοϊκού που φαίνεται σε πρώτο πλάνο (είναι το ίδιο). Ανάλογο φαινόμενο παρουσιάζεται στη δεύτερη φωτογραφία ευκρινέστερα παρότι η φωτογραφία είναι τραβηγμένη σε ανοιχτό πλάνο όπου στο βάθος διακρίνονται και τα βουνά της Αλβανίας.

Η εξήγηση από τον Θοδωρή Κολυδά

Καιρός: Όλη η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

«ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ – ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ «ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ»

Σε περιόδους επικράτησης αντικυκλώνων και ειδικά όταν ο αέρας που πνέει στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πολύ πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας , τότε παρουσιάζονται φαινόμενα ανώτερου αντικατοπτρισμού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παρατηρητής από την ακτή μπορεί ξαφνικά να παρατηρήσει μικρά σκάφη ή μεγάλα πλοία, ψηλά τείχη, μεγαλοπρεπή μέγαρα, οροσειρές, παράξενες πόλεις και τοπία να ίπτανται επάνω από τον ορίζοντα, εκεί όπου η θάλασσα συναντά τον ουρανό.

Το φαινόμενο αυτό είναι ένα παράξενο παιχνίδισμα της ατμόσφαιρας και προκαλείται από τη διάθλαση των ακτίνων του φωτός. Χάρη σε αυτό αντικείμενα, τα οποία στην πραγματικότητα βρίσκονται έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, εμφανίζονται (υπερυψωμένα, μεγεθυμένα ή ανεστραμμένα) επάνω από τον ορίζοντα.

Ένας μύθος για το φαινόμενο αυτό όπου τα είδωλα δεν αλλάζουν μορφή και αυτό περιγράφει και το σημερινό φαινόμενό μας , είναι ο μύθος του ιπτάμενου Ολλανδού. Η καταγραφή του φαινομένου στην Κέρκυρα έγινε το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουλίου 2024 από τον κύριο @George_Charonis τον οποίον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. #Mirage #FlyingDutchman»

Καιρός: Δείτε την ανάρτηση

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024