Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας αποφάσισε για σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για τους εργαζόμενους σε δομές Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης Εξαρτήσεων λέγοντας «όχι» στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση. Σε 24ωρη απεργία προχωρά και η ΕΙΝΑΠ για το ίδιο θέμα καθώς και κινητοποίηση στις 11:00 στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, στο ΚΕΘΕΑ και γενικότερα σε δομές Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων απεργούν ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους στην Πρόληψη στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στο υπουργείο Υγείας ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Εργατικό Κέντρο Αθήνας και ΕΙΝΑΠ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στο υπουργείο Υγείας ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου

Στάση εργασίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία που έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση ζητά και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προαναγγέλλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει την ημέρα κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 09:00 έως τις 15:00, για τα σωματεία-μέλη της που έχουν ανεπτυγμένες μονάδες και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στάση εργασίας στην Αττική, από τις 09:00 έως τις 15:00, 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και πανελλαδική συγκέντρωση στη Βουλή, στις 12:00.

«Τροχοπέδη του συστήματος δεν είναι το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο αλλά η εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η υπολειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Το πρόβλημα στη ψυχική υγεία είναι λειτουργικό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ψυχιατρικοί τομείς των νοσοκομείων και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και διοικητικά θα περάσουν στις ΥΠΕ.

«Τα ράντζα, η κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η ανάθεση της αποασυλοποίησης στις ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες αναντίστοιχες του πακτωλού χρημάτων που λαμβάνουν, οφείλονται στην έλλειψη δημόσιων μονάδων ζωτικής σημασίας στη λειτουργία του συστήματος, στην έλλειψη μέριμνας για ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης των ασθενών», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των σωματείων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Η ΕΙΝΑΠ προχωρά σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 16 Ιουλίου, με κινητοποίηση στις 11:00 στο υπουργείο Υγείας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση καλεί και το Συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζόμενων νοσοκομείων που έχει κυκλοφορήσει και σχετική αφίσα.