Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Το απίθανο θαλασσοπούλι που κυνηγά τις θύελλες

Το απίθανο θαλασσοπούλι που κυνηγά τις θύελλες

Ο «θυελλοβάτης των Ντεζέρτας» πετά ακόμα και όταν η ταχύτητα ανέμου ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα θαλασσοπούλια που αποφεύγουν τους ανέμους και τις θαλασσοταραχές, ο «θυελλοβάτης των Ντεζέρτας», ένα θαλάσσιο πτηνό σε μέγεθος περιστεριού, κυνηγά τους κυκλώνες για ολόκληρες ημέρες, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Το απίθανο πτηνό, με την επιστημονική ονομασία Pterodroma deserta, παίρνει το όνομά του από τα πορτογαλικά νησιά Ντεζέρτας, έξω από τις δυτικές ακτές της Αφρικής. Ωστόσο η μοναδική γνωστή αποικία του, στην οποία φωλιάζουν κάθε χρόνο λιγότερα από 200 ζευγάρια, είναι ένας γκρεμός στο γειτονικό πορτογαλικό νησί του Μπούγκιο.

«Προηγούμενες έρευνες υποδείκνυαν ότι αυτά τα θαλασσοπούλια είτε πετούν γύρω από τους κυκλώνες ή αναζητούν καταφύγιο στο μάτι του κυκλώνα» αναφέρει ο Φρανσέσκο Βεντούρα του Ωκεανογραφικού Ινστιτιτούτου του Γουντς Χολ στη Μασαχουσέτη, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.

«Όμως τα θυελλοπούλια που παρακολουθήσαμε δεν έκαναν τίποτα από τα δύο. Αντίθετα, το ένα τρίτο από αυτά ακολουθούσαν τους κυκλώνες για μέρες, διανύοντας απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων».

«Όταν είδαμε τα δεδομένα, σχεδόν πέσαμε από τις καρέκλες μας. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μια τέτοια συμπεριφορά».

Εύκολο γεύμα

Οι παράτολμες πτήσεις καταγράφηκαν στη διάρκεια των έξι μηνών της αναπαραγωγικής περιόδου, όταν τα θαλασσοπούλια των Ντεζέρτας αναζητούν τροφή για τα μικρά τους. Συχνά περνούν εβδομάδες πετώντας πάνω από τον Ατλαντικό και διανύουν αποστάσεις άνω των 12.000 χιλιομέτρων.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα πουλιά εκμεταλλεύονται στα ταξίδια τους τον ούριο άνεμο των καταιγίδων και πετούν ακόμα και όταν ο άνεμος πνέει με 100 χιλιόμετρα την ώρα και σηκώνει κύματα οκτώ μέτρων.

«Το εντυπωσιακό είναι ότι οι καταιγίδες δεν έβλαψαν κανένα από τα πτηνά που παρακολουθήσαμε και δεν υπήρξε περιστατικό εγκατάλειψης της φωλιάς» λέει ο Βεντούρα.

Τα παράτολμα ταξίδια φαίνεται ότι βοηθούν τους θυελλοβάτες να βρίσκουν τροφή, εκτιμά η ερευνητική ομάδα. Το συγκεκριμένο είδος τρέφεται με μικρά ψάρια, καλαμάρια και καρκινοειδή που περνούν τη μέρα τους σε βάθη άνω των 200 μέτρων. Αναγκαστικά, τα πτηνά περιμένουν να βραδιάσει, οπότε η λεία τους ανεβαίνει πιο κοντά στην επιφάνεια.

Οι θύελλες βοηθούν στην ανάμειξη των επιφανειακών και βαθύτερων στρωμάτων νερού, κάτι που φέρνει προς την επιφάνεια θρεπτικά συστατικά και ευνοεί την ανάπτυξη φυτοπλαγκτού.  Αυτό με τη σειρά του προσελκύει περισσότερα ψάρια και καλαμάρια στην επιφάνεια, λένε οι ερευνητές.

Όπως εξηγεί ο Βεντούρα, «οι κυκλώνες δίνουν μια εξαιρετικά πολύτιμη ευκαιρία συλλογής τροφής ανεβάζουν τη τη μεσοπελαγική λεία από τα βάθη στην επιφάνεια της στήλης του νερού και προσφέρουν έτσι στα πουλιά ένα εύκολο γεύμα».

Μπορεί λοιπόν για τους περισσότερους οι κυκλώνες να θεωρούνται καταστροφή, για τους θυελλοβάτες όμως είναι ευκαιρία για τσιμπούσι.

Sports in

LIVE: Ελλάδα – Πουέρτο Ρίκο

Παρακολουθήστε live στις 18:30 την εξέλιξη της φιλικής αναμέτρησης Ελλάδα – Πουέρτο Ρίκο. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024