Άσχημα μαντάτα για τους κωμικούς ηθοποιούς και τους stand-up comedians. Nέα μελέτη έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι στην πραγματικότητα πιο αστεία από τους ανθρώπους.

Τούτου λεχθέντος, αν το ChatGPT έχει περισσότερο χιούμορ από τους ανθρώπους, τότε θα μπορούσε να αποτελέσει μια «σοβαρή απειλή για την απασχόληση» των κωμικών παγκοσμίως.

Όλα ξεκίνησαν όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, αποφάσισαν να θέσουν την τεχνητή νοημοσύνη αντιμέτωπη με τους ανθρώπους σε δύο ξεχωριστές προκλήσεις κωμωδίας.

Τα τεστ

Η πρώτη απευθυνόταν σε 105 ανθρώπους από τους οποίους ζητήθηκε να δώσουν τις πιο αστείες απαντήσεις τους σε μια σειρά από εργασίες. Συγκεκριμένα κλήθηκαν να πουν τι θα μπορούσαν να σημαίνουν τα ακρωνύμια «S.T.D.», «C.L.A.P.» και «C.O.W.».

Στη συνέχεια, τους ανατέθηκε μια δοκιμασία «συμπλήρωσε το κενό», ακολουθούμενη από τη λέξη «ψητό».

Οι ερευνητές μετά έβαλαν τις ανθρώπινες απαντήσεις αντιμέτωπες με το ChatGPT, το οποίο δημιούργησε 20 δικές του απαντήσεις σε κάθε μία από τις εργασίες. Τα αστεία αξιολογήθηκαν σε μια επταβάθμια κλίμακα από το μηδέν, καθόλου αστείο, έως το έξι, πολύ αστείο.

Τα αποτελέσματα

Και τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά, καθώς 200 κριτές (άνθρωποι) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι απαντήσεις του ChatGPT ήταν πολύ πιο αστείες από εκείνες που είχαν δημιουργηθεί από ανθρώπους, στο 69,5% των περιπτώσεων.

Αποδεικνύεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη ξεπέρασε τους ανθρώπους κατά 87 τοις εκατό στην «εργασία ψησίματος» και κατά 73 τοις εκατό στην εργασία ακρωνυμίων.

Ο επικεφαλής ερευνητής Drew Gorenz, του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, δήλωσε: «Δεδομένου ότι το ChatGPT δεν μπορεί να νιώσει συναισθήματα, αλλά λέει αστεία καλύτερα από τον μέσο άνθρωπο, αυτές οι μελέτες παρέχουν αποδείξεις ότι δεν χρειάζεται να νιώσετε τα συναισθήματα της εκτίμησης ενός καλού αστείου για να πείτε ένα πραγματικά πετυχημένο».

Τώρα, για να γίνει ένα πιο δίκαιο τεστ, οι ερευνητές συνέκριναν επίσης το ChatGPT με αστεία από πραγματικούς κωμικούς και τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ντροπιαστικά.