Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Οι επαφές της ελληνικής με την ετρουσκική γλώσσα (Μέρος Γ')

Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Οι επαφές της ελληνικής με την ετρουσκική γλώσσα (Μέρος Γ’)

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι Έλληνες, και ιδιαίτερα οι Δωριείς, υπήρξαν παιδαγωγοί των Ετρούσκων κατά τους Αρχαϊκούς Χρόνους

Σε κάθε περίπτωση, το αρχαιότερο στρώμα ελληνικών δανείων στην ετρουσκική δεν είναι ιωνικής προέλευσης –οι Ευβοείς, που εγκαταστάθηκαν πρώτοι στη Μεγάλη Ελλάδα, ήταν ως γνωστόν κομμάτι του ιωνικού κόσμου–, αλλά δωρικής. Το σχετικό υλικό συνίσταται κατά βάση από κύρια ονόματα της ελληνικής μυθολογίας, καθώς και από ορισμένα προσηγορικά ονόματα. Οι Ετρούσκοι, όπως μαρτυρούν και τα αρχαιολογικά δεδομένα, ήλθαν σε επαφή με το δωρικό λεξιλόγιο διαμέσου των πυκνών εμπορικών συναλλαγών που πραγματοποιούσαν οι Κορίνθιοι στη Δύση, προπάντων στο β’ μισό του 7ου και στο α’ μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ελληνο-ετρουσκικών γλωσσικών επαφών διαδραμάτισαν επίσης οι δωρικές και αχαϊκές αποικίες της Κάτω Ιταλίας (στη Σικελία, στον κόλπο του Τάραντος και στις ακτές της Καλαβρίας).

Σε ό,τι αφορά τώρα το ιωνικό (ή και αττικό) στρώμα δανείων στην ετρουσκική, πιστεύεται ευρέως ότι είναι στο σύνολό του νεότερο από το προαναφερθέν δωρικό («κορινθιακό») – το παλαιότερο ασφαλές ιωνικό δάνειο ανάγεται στον 6ο αιώνα π.Χ. Και εδώ, διάφορα μυθολογικά ονόματα αλλά και προσηγορικά μαρτυρούν τον πολιτισμικό εξελληνισμό της Ετρουρίας στην Αρχαϊκή Εποχή, την έντονη πολιτισμική και καλλιτεχνική διείσδυση των Ελλήνων στο κομμάτι αυτό της ιταλικής χερσονήσου. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι τελευταίοι, και ιδιαίτερα οι Δωριείς, υπήρξαν παιδαγωγοί των Ετρούσκων κατά τους Αρχαϊκούς Χρόνους.

Η σχέση αυτή μεταξύ Ελλήνων και Ετρούσκων από τον 7ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ. μεταβλήθηκε άρδην με την πάροδο του χρόνου. Τη νέα εποχή στις ελληνο-ετρουσκικές επαφές σηματοδότησε κατεξοχήν η αθρόα εισαγωγή ελλήνων δούλων στην Ετρουρία κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους, από τον 3ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο ρόλος των Ελλήνων στη νέα αυτήν ιστορική συγκυρία ήταν πλέον εντελώς διαφορετικός, καθώς αυτοί αγοράζονταν από τους Ετρούσκους ως δούλοι και χρησιμοποιούνταν ως εργατικό δυναμικό, είτε ως εργάτες σε μεγάλες έγγειες ιδιοκτησίες είτε ως αγγειοπλάστες. Η χρυσή εποχή των ελληνο-ετρουσκικών σχέσεων είχε παρέλθει οριστικά, μολονότι κάποιοι έλληνες δούλοι είχαν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τη δυνατότητα να αποκτήσουν δικαιώματα ετρούσκου πολίτη και να συγκροτήσουν δικό τους «γένος».

*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, χάρτης όπου απεικονίζονται, μεταξύ άλλων, η Ετρουρία και η Μεγάλη Ελλάδα.

Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Οι επαφές της ελληνικής με την ετρουσκική γλώσσα (Μέρος Α’)

Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Οι επαφές της ελληνικής με την ετρουσκική γλώσσα (Μέρος Β’)

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024