Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Διακοπές: Ταξίδι στην Αστυπάλαια; - Τι αξίζει να δοκιμάσετε και πού να φάτε

Διακοπές: Ταξίδι στην Αστυπάλαια; – Τι αξίζει να δοκιμάσετε και πού να φάτε

Απείραχτη, άγρια ομορφιά, ανεμοδαρμένα βράχια, ανεξερεύνητες σπηλιές κι ένα πρωτόγονο τοπίο που μοσχοβολά θυμάρι και σαφράν.

Η Αστυπάλαια είναι κυρίως η ζωή της Χώρας, μια από τις μεγαλύτερες και γραφικότερες του Αιγαίου, μια κυκλική κυανόλευκη ομορφιά κάτω από το βενετσιάνικο κάστρο των Κουερίνι, την Παναγιά την Πορταΐτισσα, από τις σημαντικότερες εκκλησιές των νησιών, τον Αϊ-Γιώργη και την Παναγιά του Κάστρου. Η καρδιά της ζωντάνιας πάλλεται εδώ, στην πλατεία με τους οκτώ ανεμόμυλους.

Όμως, στην Αστροπαλιά αξίζει να περπατήσεις στα πανάρχαια σοκάκια που διακλαδώνονται στο νησί, να χαθείς στην άγρια φύση, στις αναβαθμίδες, στα 365 λευκά ξωκλήσια, στις μικρές, απειροελάχιστες καταπράσινες κοιλάδες που ξεπροβάλλουν σαν έκπληξη ανάμεσα στα βράχια, κάτω από τον ανελέητο ήλιο, με το βλέμμα να σβήνει πάντα στη θάλασσα που απλώνεται ολόγυρα. Ένας περίπλους που πάντα καταλήγει σε μια γαλάζια βουτιά στις βοτσαλωτές απάνεμες Πλάκες, στα αμμουδερά Καμινάκια, πλάι στους σταλακτίτες στη σπηλιά του Νέγρου στις Βάτσες, στις άγριες, απόκοσμες Μικρές Βάτσες, στα ρηχά, φιλόξενα νερά του Σχοινώντα. Το καραβάκι από τον Πέρα Γυαλό θα σε πάει στον Κουτσομύτη και στις Κουνούπες, στα μικρά ερημονήσια, στην πιο αγνή, πρωτόγονη πλευρά του Αιγαίου.

Τι αξίζει να δοκιμάσετε

Κουλούρια και Παξιμάδια

Η άγρια, αυτοφυής ζαφορά προσφέρει στα κουλούρια το μοναδικό άρωμα και το κίτρινο χρώμα τους, χάρη στο οποίο ονομάζονται «κιτρινοκούλουρα». Ζυμώνονται με γάλα, καρυκεύονται με μπαχάρια και αποκτούν πικάντικη γεύση. Δοκίμασε και τα παξιμάδια με ελαιόλαδο και άρωμα από ρίγανη ή θυμάρι.

*Στο Φούρνο της Μαρουλιώς, στον Πέρα Γυαλό (Τ/22430 61831), θα ψωνίσεις τα κιτρινοκούλουρα με τη ζαφορά ή τα παξιμάδια με το ελαιόλαδο.

Μέλι

Από την αρχαιότητα το μικρό, όμορφο νησί παράγει μέλι. Διάσημο είναι το θυμαρίσιο του, που ξεχωρίζει για τα παράλληλα αρώματα βοτάνων και αγριολούλουδων που μεγαλώνουν στις πλαγιές του.

Αλάτι

Αν έχεις τύχη, θα μαζέψεις και μόνος σου αγνό ανθό θάλασσας, πολύτιμο αλάτι από τους βράχους της. Διαφορετικά, αναζήτησε τη συσκευασμένη εκδοχή του από εκείνους που το συλλέγουν με αγάπη.

Γαλακτοκομικά

Αμέτρητα τα αιγοπρόβατα, πολλά και τα τυριά της. Εξαιρετική η χλωρί ή το χλωροτύρι, που ωριμάζει, σκληραίνει και γίνεται ιδανικό για τρίψιμο, υπέροχο το λαδοτύρι της, απολαμβάνεται επιτραπέζιο, μικρή η παραγωγή της αλλά υπέροχη στη γεύση και η κοπανιστή. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις σιγκάθουρο, το αιγοπρόβειο βούτυρο.

Ντόπιες Σπεσιαλιτέ

Τα ραντιστά –φακές με κομματάκια ζύμης και τσιγαριστό κρεμμύδι–, οι χταποδεκεφτέδες, το κατσικάκι γεμιστό με συκωταριά και μπαχαρικά, οι ντολμάδες με κιμά κομμένο με το μαχαίρι, ο λαγός και το ντόπιο κουνέλι, οι κολοκυθοανθοί και τα χειροποίητα ζυμαρικά είναι μερικά από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σου.

Που να φάτε στην Αστυπάλαια

Όμορφα, καλοστημένα μαγαζιά, άλλοτε πλάι στη θάλασσα και άλλοτε σε επίλεκτα σημεία με μοναδική θέα στο Αιγαίο, προσφέρουν εξαιρετικά γεύματα, τις περισσότερες φορές φτιαγμένα με ντόπια προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους.

Λίντα

Σε μια πεντάμορφη αμμουδιά με ψηλά, εντυπωσιακά βράχια, η Λίντα μαγειρεύει ό,τι παράγει το κτήμα της, φουρνίζει το δικό της αρνί και κατσικάκι γεμιστό. Αξίζει να γευτείς το σκάρο πλακί από παλιά συνταγή, τα γιαπράκια (κιτιστά) με τον κιμά κομμένο στο χέρι, τη συκωταριά στιφάδο (Τ/693 2610050).

Καντίνα

Είναι η ευκαιρία να δοκιμάσεις το πιο πλούσιο παραδοσιακό μενού, μαγειρεμένο με τοπικά, αγνά προϊόντα. Ξεχωρίζουν τα ραβιόλια αρωματισμένα με αυτοφυές σαφράν, το λεμονάτο κατσικάκι, τα ντολμαδάκια, το ντόπιο αλειφωτό τυρί και τα πουγκιά (τα αστυπαλιώτι- κα τυροπιτάκια) (Τ/698 0699394).

Αστρόπελο

Πάνω ακριβώς στο κύμα και με φαντασμαγορική θέα στο εμβληματικό Κάστρο της Αστυπάλαιας, στα Λιβάδια, θα πας για σπαρταριστό, ντόπιο ψάρι, όστρακα, ριζότο μαγειρεμένο με μελάνι σουπιάς και θαλασσι- νές μακαρονάδες. Στα ατού, ο ντόπιος αστακός με την αξεπέραστη νοστιμιά (Τ/22430 61473).

Καφενείο του Μουγγού (ή του Νικόλα)

Σε αυτό το μαγαζάκι, απέναντι από το Δημαρχείο, θα διακτινιστείς στον παλιό χρόνο ενός αυθεντικού, κυκλαδίτικου καφενέ. Θα έρθεις για ελληνικό, για να γνωρίσεις τους ντόπιους αλλά και για ρακές με νόστιμο μεζέ, τυρόψωμο και χταποδάκι (Τ/22430 61409).

Πηγή: diakopes.gr

Sports in

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Ολυμπιακού στη Stoiximan Super League

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Ολυμπιακού για τη νέα αγωνιστική χρονιά της Stoiximan Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024