Grand Palais: Το Αρ Νουβό παλάτι του Παρισιού ανοίγει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024
Οι σχεδιαστές του Grand Palais χρειάστηκαν τρία χρόνια για να αποφασίσουν το χρώμα ενός μονάχα σημείου του.
Οι πρώτες εικόνες του ανακαινισμένου Le Grand Palais αποκαλύφθηκαν πριν από την επαναλειτουργία του εμβληματικού κτιρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.
«Η ευκαιρία να ανασχεδιάσουμε ένα εμβληματικό κτίριο είναι καταπληκτική, αλλά το Grand Palais είναι κάτι πολύ περισσότερο», λέει ο François Chatillon, ιδρυτής της Chatillon Architectes
Η μεγάλη ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε από την Chatillon Architectes, βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2021, με την πρώτη φάση να αποκαλύπτεται στο κοινό αυτό το καλοκαίρι και την πλήρη ολοκλήρωση να έχει προγραμματιστεί για το 2025.
Οι μυριάδες δυνατότητες
Αν και σχεδιάστηκε ως ένα προσωρινό παλάτι Beaux-Arts, το Grand Palais έχει γίνει ένα από τα πιο διαχρονικά μνημεία του Παρισιού. Οικοδομημένο από τη Γαλλική Δημοκρατία για την Παγκόσμια Έκθεση του 1900, το Grand Palais βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και αποτελεί σύμβολο καλλιτεχνικής αριστείας. Κατά τη διάρκεια ενός αιώνα, το κτίριο έγινε η διεθνής βιτρίνα της γαλλικής πολιτιστικής σκηνής, φιλοξενώντας τις μεγαλύτερες εκθέσεις και εκδηλώσεις του κόσμου.
Για την πρώτη μεγάλη ανακαίνιση στην πολύχρονη ιστορία του κτιρίου, οι αρχιτέκτονες βασίστηκαν σε χιλιάδες αρχειακά σχέδια και έγγραφα για να αναδιαμορφώσουν το φιλόδοξο έργο
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, το Grand Palais αντιμετώπισε τον κατακερματισμό και την παραμέληση, ενώ κάποτε προοριζόταν ακόμη και για κατεδάφιση. Με την πάροδο του χρόνου, περιοχές του κτιρίου αποκλείστηκαν από το κοινό, με αποτέλεσμα την περιορισμένη πρόσβαση σε εκδηλώσεις και τον αποπροσανατολισμό των επισκεπτών.
«Η ευκαιρία να ανασχεδιάσουμε ένα εμβληματικό κτίριο είναι καταπληκτική, αλλά το Grand Palais είναι κάτι πολύ περισσότερο», λέει ο François Chatillon, ιδρυτής της Chatillon Architectes στο Archilovers.
«Είναι η ευκαιρία να υπάρξει και πάλι μια μόνιμη δημόσια χρήση του κτιρίου, να αλλάξει ο περιβάλλοντας χώρος, να συνδεθεί ξανά το κτίριο με την πόλη και να το αναπροσαρμοστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις μελλοντικές γενιές – πρόκειται πραγματικά για ένα έργο που συμβαίνει μια φορά στη ζωή».
Οι τυχεροί
Για την πρώτη μεγάλη ανακαίνιση στην πολύχρονη ιστορία του κτιρίου, οι αρχιτέκτονες βασίστηκαν σε χιλιάδες αρχειακά σχέδια και έγγραφα για να αναδιαμορφώσουν το φιλόδοξο έργο. Με στόχο τη δημιουργία μιας νέας αίσθησης ενότητας και συνοχής στους ποικίλους χώρους του κτιρίου, ο αντίκτυπος της αποκατάστασης είναι ουσιαστικός. Το έργο αύξησε τη συνολική προσβασιμότητα για το κοινό, αλλά και τη χωρητικότητά του.
Η καθιέρωση των νέων ζωνών σύνδεσης μεταξύ των τριών κύριων χώρων, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη κυκλοφορία και τις νέες υπηρεσίες για τους επισκέπτες, θα επιτρέψει στους φιλοξενούμενους να ανακαλύψουν εκ νέου τα ιστορικά χαρακτηριστικά του Grand Palais, συμμετέχοντας σε έναν νέο δωρεάν εσωτερικό περίπατο από την πλατεία Jean Perrin προς τον Σηκουάνα μέσω της κεντρικής πλατείας, που συνδέει το Palais d’Antin και το Nave.
Από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, το κτίριο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, καθώς πρόκειται να φιλοξενήσει τα θερινά ολυμπιακά τουρνουά του 2024 τόσο στην ξιφασκία όσο και στο taekwondo.Οι λίγοι τυχεροί με εισιτήρια για τις εκδηλώσεις αυτές θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την εντυπωσιακή ανακαίνιση που μεταμόρφωσε τον κυρίως ναό του Grand Palais.
Ο χώρος θα ανοίξει και πάλι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους για να φιλοξενήσει την Art Basel Paris πριν κλείσει για άλλη μια φορά για να ολοκληρώσει την τελευταία σειρά ανακαινίσεων.
*Με πληροφορίες από: The Sun | Archilovers | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Wikimedia Commons
- Φιορεντίνα – Ουντινέζε 1-2: Δεύτερη σερί ήττα για τους «βιόλα»
- LIVE: Ίντερ – Κόμο
- Μαρούσι: Επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ανήλικους – Η στιγμή που 15χρονος μαχαιρωμένος ζητά βοήθεια σε κατάστημα
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από κλοπές σε καταστήματα ρούχων
- Οι πρώην πρωθυπουργοί που στριμώχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Νέα ακινητοποίηση συρμού στο μετρό Θεσσαλονίκης – Τι απαντά η διαχειρίστρια εταιρεία