Κρυστάλλινα νερά και μαγευτικές σπηλιές σμίγουν με την καταπράσινη φύση σε μια αιώνια αγκαλιά. Αυτοί είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι. Ήσυχα καντούνια, γραφικά πέτρινα σπίτια και μπουκαμβίλιες σε κάθε γωνιά δημιουργούν την πιο ρομαντική ατμόσφαιρα για το καλοκαίρι. Αυτές τις ειδυλλιακές εικόνες απολαύσαμε στη σειρά «Maestro», η οποία έβαλε τους Παξούς στον παγκόσμιο χάρτη ως η πρώτη ελληνική παραγωγή του Netflix.

Το μικρό γοητευτικό νησί του Ιονίου που μοιάζει να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ελαιόδεντρα είναι γνωστό για τις γαλαζοπράσινες παραλίες, τους λόφους με την οργιώδη βλάστηση και την ηρεμία με την οποία περιβάλλει τους επισκέπτες του. Ακριβώς από κάτω του βρίσκεται το αδερφάκι του, οι Αντίπαξοι, το οποίο υπόσχεται να σας μαγνητίσει με την άγρια ομορφιά του. Τα δύο νησιά προσφέρουν πολλούς λόγους για να τα επισκεφθείτε αυτό το καλοκαίρι. Ας δούμε μερικούς.

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΑΚΚΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΞΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΡΚΟΥΑΖ ΝΕΡΑ | SHUTTERSTOCK

Παξοί & Αντίπαξοι: Οι λόγοι που αξίζει να πάτε

Οι Παξοί βρίσκονται νότια της Κέρκυρας και είναι το μικρότερο από τα Επτάνησα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκαν όταν ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του την Κέρκυρα αποκόπτοντας το νότιο άκρο της και σχηματίζοντας τους Παξούς. Εκεί θα στέγαζε τον έρωτά του με την Αμφιτρίτη. Έχασε όμως την τρίαινά του, την οποία βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημα του νησιού τους.

Πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι είναι ο Γάιος, ένας οικισμός που πήρε το όνομά του από τον άγιο Γάιο, μαθητή του αποστόλου Παύλου από την Κόρινθο ο οποίος πέθανε στους Παξούς και θάφτηκε κάτω από το άγιο βήμα του Ναού των Αγίων Αποστόλων. Αν βρεθείτε στη συγκεκριμένη εκκλησία, μην παραλείψετε να θαυμάσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Ιονίου. Κάντε μια βόλτα στο λιμάνι και τα σοκάκια του νησιού για να απολαύσετε την υπέροχη επτανησιακή αρχιτεκτονική στην πιο αγνή της μορφή: σπιτάκια στις αποχρώσεις του μπεζ, του ροζ και του σομόν με κυπαρισσί παραθυρόφυλλα και κεραμιδένιες σκεπές, πλατείες με βενετσιάνικη σφραγίδα, καθώς και ένα φρούριο που μαρτυρά το ενετικό παρελθόν των Παξών.

Οι παραλίες του νησιού έχουν κάνει Έλληνες και ξένους τουρίστες να παραμιλούν. Μερικές από τις πιο ξεχωριστές είναι ο Όρκος, ανάμεσα στα κυπαρίσσια, με λευκά βότσαλα και σμαραγδένια νερά, ο Ερημίτης με το άγριο τοπίο του, μακριά από την πολυκοσμία, το Χαράμι, που πλαισιώνεται από ελαιώνες, το πανέμορφο Κηπιάδι με τα νερά που θυμίζουν πισίνα και το Μονοδένδρι, από τις ελάχιστες οργανωμένες παραλίες των Παξών. Το νησί όμως φημίζεται και για τις θαλάσσιες σπηλιές του, όπως η Υπαπαντή και η Ποσειδωνία, που προσφέρονται για εξερεύνηση, ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι τα νερά τους έχουν ιαματικές ιδιότητες.

TO ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΑΞΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΘΕΑ ΠΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ | SHUTTERSTOCK

Κι αν πάρετε ένα θαλάσσιο ταξί, μέσα σε λίγα λεπτά θα κολυμπάτε στις παραλίες των Αντίπαξων. Μία από τις τρεις βασικές είναι η Βρίκα με την ψιλή απαλή λευκή άμμο που θυμίζει νησιά της Καραϊβικής. Στην ακτή υπάρχουν δύο ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο φαγητό, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Αν είστε περισσότερο fans του βότσαλου, τότε οι παραλίες Μεσόβρικα και Βουτούμι είναι για σας. Η μορφολογία του βυθού είναι τέτοια που δίνει στη θάλασσα ένα φωτεινό γαλάζιο χρώμα που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Οι Αντίπαξοι είναι ένα μικροσκοπικό νησάκι με πληθυσμό 21 κατοίκων, που ζουν στον ομώνυμο οικισμό, ο οποίος είναι και ο μοναδικός του νησιού.

Αξίζει να δοκιμάσετε

Μαύρο Κρασί

Καλυμμένοι από αμπελώνες, οι Αντίπαξοι παράγουν σκουρόχρωμο δυνατό κρασί. Είναι αρκετά δυσεύρετο στην αγορά αφού οι ντόπιοι προτιμούν να το χαρίζουν σε φίλους και συγγενείς.

Ελαιόλαδο

Οι Παξοί είναι γνωστοί για το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδό τους, το οποίο είναι βασικό συστατικό της τοπικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή σαπουνιού και σαμπουάν.

Πατελόριζο
Πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό, αυτό το πιλάφι με πεταλίδες είναι το τέλειο γεύμα για να απολαύσει κάποιος μετά από μια ημέρα γεμάτη βουτιές στη θάλασσα.
Τσιλιχουρδόπιτα
Ο βασιλιάς της παξινής γαστρονομίας είναι μια πίτα με αρνίσια συκωταριά και ρύζι.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΞΙΝΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΙΤΑ | ISTOCK

Τρυγόνια με αγκινάρες και κουκιά

Άλλο ένα παραδοσιακό πιάτο που πρωταγωνιστεί στα τραπέζια του νησιού. Μπορεί ο συνδυασμός να φαντάζει τρελός στο πρώτο άκουσμα, μια δοκιμή όμως θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Πού να φάτε

Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι Παξοί και οι Αντίπαξοι κρύβουν γαστρονομικούς θησαυρούς που μυρίζουν Ιόνιο. Ακολουθούν μερικά από τα μαγαζιά που μας εντυπωσίασαν.

Ο Μπουρνάος

Ξεκινήστε την ημέρα σας εδώ, στον οικισμό Μαγαζιά, με ελληνικό καφέ και γλυκό του κουταλιού. Ο Μπουρνάος είναι αυτό που λέμε «καφενείο με τα όλα του» – με ξύλινα παραθυρόφυλλα, πλακόστρωτη αυλή με τραπεζάκια και πέτρινους τοίχους τους οποίους κοσμούν ρετρό αφίσες και φωτογραφίες από ένδοξες στιγμές του μαγαζιού. Συχνά οργανώνονται ρεμπέτικες βραδιές καθώς και lives (Τ/ 26620-31906).

Το Παξοιμάδι

Τη γραφική αυτή ταβέρνα στη Λάκκα θα την επισκεφθείτε ξανά και ξανά για τις σπιτικές της γεύσεις: γαρίδες σαγανάκι (μαγειρεμένες σε μικρή πήλινη κατσαρόλα με ντομάτες και κρεμμύδια), σαρδέλες στο φούρνο, ντολμαδάκια και ένα συκωτάκι-λουκούμι. Καθίστε κάτω από την κληματαριά και δοκιμάστε αγαπημένα παραδοσιακά, μαμαδίστικα πιάτα σε γενναίες ποσότητες με τη συνοδεία παγωμένου ούζου (Τ/26620-33098).

ΠΑΞΟΙ | SHUTTERSTOCK

Το Άριστον – Θεόφραστος

Εδώ και 76 χρόνια, διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του στη Λάκκα αποτελώντας το απόλυτο hot spot για μικρούς και μεγάλους. Μωσαϊκό, ξύλο και πέτρα θα σας ταξιδέψουν σε περασμένες εποχές. Θα βρείτε από μπράντι του 1890 μέχρι κοκτέιλ, premium ιταλικό καφέ, γλυκά και ζεστή φιλοξενία. Ελάτε το πρωί για τάβλι ή το βράδυ για να ακούσετε live μουσικές.

Bella Vista

Βρίσκεται στο Βουτούμι των Αντίπαξων, σε μία από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου. Μετά από μια ημέρα με ηλιοθεραπεία και κολύμπι στα καταγάλανα νερά, κατευθυνθείτε στο μπαρ-ρεστοράν Bella Vista για φρεσκότατα ψαρικά και θαλασσινά. Ακόμα κι αν δεν πεινάτε, όμως, αξίζει να το επισκεφθείτε για καφέ ή ποτό απολαμβάνοντας την ωραιότερη θέα των Επτανήσων.

πηγή: diakopes.gr