Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σκύρος: Διακοπές στο ακατέργαστο διαμάντι

Σκύρος: Διακοπές στο ακατέργαστο διαμάντι

Προορισμός για ανέμελες διακοπές σε ένα τοπίο με άγρια ομορφιά και υπέροχες παραλίες.

Το μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί των Σποράδων προσφέρει ήσυχες διακοπές, πλούσια παράδοση και ανέγγιχτα τοπία. Από την πανέμορφη «κυκλαδίτικη» Χώρα με τα γραφικά στενά και το άγριο, βραχώδες τοπίο, στις ανεπιτήδευτες παραλίες με τα καταγάλανα νερά, και τα σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα, η Σκύρος εντυπωσιάζει με την ομορφιά και τους φιλόξενους κατοίκους της.

Τι να δείτε

Η Χώρα γοητεύει με τα κατάλευκα σπίτια, που σκαρφαλώνουν μέχρι το βυζαντινό κάστρο και αγναντεύουν το Αιγαίο. Στην κορυφή της, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Το αγνάντι από την πλατεία με το άγαλμα του Βρετανού φιλέλληνα Ρούπερτ Μπρουκ αποκαλύπτει ένα υπερθέαμα.

•Το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα (τηλ.: 22220 91327) φιλοξενεί ευρήματα τα οποία χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

•Δίπλα και το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς (τηλ.: 22220 91150) παρουσιάζει την παραδοσιακή κληρονομιά της Σκύρου.

ΣΚΥΡΟΣ

ΤΑ ΣΚΥΡΙΑΝΑ ΑΛΟΓΑΚΙΑ | SHUTTERSTOCK

• Τα σκυριανά αλογάκια στο οροπέδιο Άρι. Θα τα συναντήσετε από κοντά στο Κτήμα Μουριές (τηλ.: 6947 093723) που από το 1995 εργάζεται για τη διάσωσή τους.

• Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα, από την παραλία Ατσίτσα, στον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό.

• Αν σας δοθεί ευκαιρία, θαυμάστε τα μοναδικής τέχνης σκυριανά σκαλιστά έπιπλα σε παλιζά σπίτια και αρχοντικά.

ΣΚΥΡΟΣ

Η ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΙΚΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ | SHUTTERSTOCK

Τι να κάνετε στη Σκύρο

Να κάνετε τον γύρο του νησιού, για τον οποίο απαιτείται περίπου μιάμιση ώρα με στάσεις στις απομονωμένες θαλασσοσπηλιές της ανατολικής ακτής, Πεντεκάλι και Διατρύπι. Να γνωρίσετε τον βυθό μέσα από τις περιηγήσεις που διοργανώνει το καταδυτικό κέντρο Gorgonia Diving (τηλ.: 697 6720946). Ανακαλύψτε κάποιες από τις οκτώ πεζοπορικές διαδρομές, που χαρτογραφήθηκαν και σηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα LIFE Σκύρου (skyroslife.com). Εξερευνήστε το απόκοσμο τοπίο της περιοχής Πουριά, όπου υπήρχε αρχαίο λατομείο, για να δείτε το «Μανιτάρι», τον βράχο που ξεπετάγεται από τη γη. Οδηγήστε προς την ενδοχώρα και το πευκόφυτο τμήμα του νησιού. Να τιμήσετε την τυρόπιτα από τον φούρνο του Μήτσου στη Χώρα, όπως και τις αστακομακαρονάδες είναι το φόρτε του νησιού, αλλά και κατσικάκι και ωραία τυριά.

ΣΚΥΡΟΣ

ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ | SHUTTERSTOCK

 Πού να κολυμπήσετε

Κοντά στη Χώρα, θα κάνετε βουτιά στα Μαγαζιά και στον Μώλο ή δίπλα στο λιμάνι, στις Αχερούνες. Στο Βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού, στις πευκόφυτες παραλίες, Άγιος Φωκάς, Κυρα-Παναγιά ή Άγιος Πέτρος. Ο Πεύκος και η Καλαμίτσα προσελκύουν περισσότερο κόσμο. Στην οικογενειακή Ασπού με τα ρηχά νερά. Στην Αγαλίπα θα φτάσετε διά θαλάσσης ή από βατό μονοπάτι.

Σκύρος

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΓΑΖΙΑ, ΣΚΥΡΟΣ | SHUTTERSTOCK

Πού να φάτε

Ο παππούς κι εγώ (Χώρα) τηλ.: 22220 93200, Μαργέτη (Χώρα) τηλ.: 22220 91311, Οι ιστορίες του μπάρμπα (Μώλος) τηλ.: 22220 91453, Άγιος Πέτρος (Τραχύ) τηλ.: 6972 842116.

πηγή: diakopes.gr

Sports in

Ο Ποντένσε υπερασπίστηκε τον συμπαίκτη του που δέχθηκε ρατσιστική επίθεση και αποβλήθηκε! (pics+vid)

Χαμός στο φιλικό της Γουλβς – Η ρατσιστική επίθεση κατά ποδοσφαιριστή των «λύκων» και ο Ντάνιελ Ποντένσε που αντέδρασε για να υπερασπιστεί τον συμπαίκτη του!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024