Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Όχι μόνο επειδή έχουμε τον καιρό «σύμμαχό» μας αλλά και μερικές ημέρες off από την απασχόλησή μας, κυρίως επειδή μπορούμε επιτέλους να χαρούμε λίγο περισσότερο την παρέα των παιδιών μας, να αναπληρώσουμε τον πολύτιμο κοινό χρόνο που χάνουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εξαιτίας του απαιτητικού, πολυάσχολου προγράμματός μας.

Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να αξιοποιήσουμε τις ημέρες ξεγνοιασιάς που μπορούμε να μοιραστούμε με τα μικρά μας, για να δημιουργήσουμε μαζί τους μοναδικές, συναρπαστικές αναμνήσεις που θα κάνουν το φετινό καλοκαίρι αξέχαστο; Δεν έχει καμία σημασία αν βρισκόμαστε στο σπίτι ή το εξοχικό μας, δεν έχει σημασία αν παραθερίζουμε σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Αυτό που έχει σημασία είναι να βάλουμε μπρος τη φαντασία μας και να ανακαλύψουμε τρόπους για να έρθουμε πιο κοντά μας τα παιδιά μας, να γίνουμε και εμείς για λίγο πάλι παιδιά.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές διασκεδαστικές καλοκαιρινές εμπειρίες για να πάρουμε έμπνευση, μερικές καλές απαντήσεις για να… ξεκουνήσουμε τα παιδιά όταν παραπονιούνται πως βαριούνται.

Απολαμβάνουμε ένα πικ νικ πλάι στο κύμα

Θάλασσα, ατελείωτο παιχνίδι και βουτιές, νόστιμα σνακ φτιαγμένα από τα χεράκια μας, αυτά είναι τα συστατικά που μας υπόσχονται την πιο απολαυστική, οικογενειακή Κυριακή με soundtrack των παφλασμό των κυμάτων. Ακριβώς για αυτό, γεμίζουμε το φορητό ψυγειάκι μας με σπιτικές λιχουδιές, φρούτα και ροφήματα, φορτώνουμε στο αυτοκίνητο μία ομπρέλα (ή καλύτερα σκηνή παραλίας), αλλά και τις απαραίτητες πτυσσόμενες καρέκλες, βάζουμε μπρος –νωρίς το πρωί- για μία από τις μη οργανωμένες παραλίες που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μας! Περνώντας μία ολόκληρη μέρα στη θάλασσα, τα μικρά μας θα απολαύσουν βουτιές και κολύμπι, θα ξεδώσουν, ενώ εμείς θα χαλαρώσουμε από την ένταση της πόλης, απολαμβάνοντας ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Πραγματοποιούμε μία… πολύχρωμη ποδηλατάδα

Μίας και τα αυτοκίνητα στην πόλη έχουν μειωθεί αισθητά, εφόσον πολλοί κάτοικοι βρίσκονται στην επαρχία για διακοπές, οι συνθήκες είναι τέλειες για να πραγματοποιήσουμε μία οικογενειακή βόλτα με ποδήλατο στη γειτονιά μας ή σε κάποια άλλη περιοχή, η οποία διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να απολαύσουμε με ασφάλεια τη βόλτα μας. Ενδεικτικά, ο ποδηλατόδρομος που ξεκινά από τη γέφυρα Πουλοπούλου και καταλήγει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι μία υπέροχη διαδρομή. Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να διακοσμήσουμε τα ποδήλατά μας με κορδέλες, καμπανάκια, σημαίες, αυτοκόλλητα και πολύχρωμες γιρλάντες, φέρνοντας χαρά, χρώμα και αισιοδοξία στους δρόμους της πόλης. Βέβαια, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε ακόμη και αν βρισκόμαστε διακοπές σε κάποιο νησί, νοικιάζοντας ποδήλατα από ένα τοπικό κατάστημα.

Οργανώνουμε δικούς μας, σπιτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Την ίδια στιγμή που οι πρωταθλητές της Ελλάδας διαγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, εμείς εμπνεόμαστε και οργανώνουμε το δικό μας σπιτικό τουρνουά. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως σκαρφιζόμαστε διασκεδαστικές προκλήσεις, αξιοποιούμε αντικείμενα που έχουμε ήδη στο σπίτι μας, επιστρατεύουμε πλαστικές πισίνες, παιχνίδια και επιτραπέζια, ώστε να δημιουργήσουμε μία σειρά από δραστηριότητες. Κάθε μέλος της οικογένειας θα χρειαστεί να εκπροσωπήσει μία χώρα, ιδανικά φανταστική, και φυσικά, να ζωγραφίσει τη δική του σημαία. Βέβαια, για να απολαύσουμε όλοι το τουρνουά, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να είμαστε όλοι… κερδισμένοι. Οπότε, το ιδανικό θα ήταν σε κάθε αγώνα να έχουμε από έναν νικητή, ο οποίος θα λαμβάνει μία λαχταριστή, νόστιμη έκπληξη ως έπαθλο.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικές διασκεδαστικές προτάσεις που θα μας φέρνουν πιο κοντά με τα μικρά μας. Εμείς μπορούμε να τις προσαρμόσουμε και να τις εμπλουτίσουμε με δικές μας ευρηματικές «πινελιές», ώστε να ανταποκρίνονται στην ηλικία των παιδιών μας. Έτσι και αλλιώς, το σημαντικό είναι να μοιραστούμε χρόνο και να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις που θα αναπολούμε με νοσταλγία στο μέλλον.