Αυτοψία στην περιοχή Βούζαρη, στα Βασιλικά, στην οποία πρόκειται να γίνει ευρείας κλίμακας αναδάσωση πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μαζί με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης και του αναδόχου ο οποίος έχει αναλάβει το έργο.

Η αναδάσωση αφορά έκταση 3.560 στρεμμάτων, από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Σχέδιο αυτό έχει ως σκοπό την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας της χώρας, την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων, την προστασία των εδαφών από διάβρωση, τη συμβολή στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την αποκατάσταση και βελτίωση των παρεχόμενων οικοσυστημικών λειτουργιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο του παραπάνω Σχεδίου, το υπουργείο, μέσω της ΚΕΔΕ, κάλεσε τους δήμους να υποβάλουν προτάσεις για αναδάσωση ή δάσωση εκτάσεων οι οποίες ανήκουν στην κυριότητάς τους, και είναι κατάλληλες για τον σκοπό αυτό, με βάση τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: να βρίσκονται πλησίον ή πέριξ οικιστικών περιοχών, να έχουν ανάγκη προστασίας εξαιτίας εμφανιζόμενης διάβρωσης, και δεν υφίσταται σ’ αυτές ή αδυνατεί η εγκατάσταση δασικής βλάστησης με φυσική αναγέννηση.

Από τις μεγαλύτερες αναδασώσεις πανελλαδικά

«Ο δήμος Θέρμης ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την πρόσκληση επιτυγχάνοντας έτσι την ένταξη της εν λόγω έκτασης των 3.560 στρεμμάτων στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αναδασώσεις πανελλαδικά, ένα έργο προϋπολογισμού περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή», αναφέρει ο δήμαρχος Θέρμης.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «ο δήμος προχώρησε γρήγορα όλες τις διαδικασίες, το έργο έχει ήδη ανάδοχο, ξεκίνησε, και από το φθινόπωρο θα αρχίσουν και οι φυτεύσεις». Σύμφωνα με τους μελετητές και τον ανάδοχο πρόκειται να γίνει αναδάσωση με μίξη πλατύφυλλων και κωνοφόρων δένδρων, θα δημιουργηθούν δρόμοι προσπέλασης για τη διευκόλυνση των φυτεύσεων και των δασοκομικών χειρισμών, θα γίνουν καλλιεργητικές εργασίες για την απομάκρυνση της βιομάζας κ.ο.κ.