Οι προτεραιότητες των ευρωμεσογειακών περιφερειών
Ρεπορτάζ στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
Το ζήτημα του νερού και η ενεργειακή μετάβαση αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Μεσογείου. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Βιώσιμης Εδαφικής Ανάπτυξης της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) στην Καρκασόν, αιρετοί εκπρόσωποι από την περιοχή ζήτησαν την ενίσχυση της στήριξης από την Ένωση για τη Μεσόγειο και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Οι προτάσεις της ARLEM, όπως παρουσιάστηκαν από τον Taleb Abderrahmane El Mahjoub, δήμαρχο του Tevragh Zeina στη Μαυριτανία, επικεντρώνονται στην ανάγκη για μια φιλόδοξη στρατηγική διαχείρισης του νερού. Ζητούν τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και μακροπρόθεσμης προσέγγισης στη διαχείριση των υδάτων, που να περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές μέχρι τους αγρότες και τις βιομηχανίες.
Στην ίδια κατεύθυνση, η ARLEM προτρέπει την ενίσχυση της τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης των τοπικών αρχών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η γνώμη τους, η οποία θα εγκριθεί στην ολομέλεια της ARLEM το φθινόπωρο, υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των τοπικών αρχών στη διαχείριση των υδάτων και την ανάγκη να έχουν λόγο στις σχετικές αποφάσεις.
Η συνεργασία μεταξύ τοπικών και περιφερειακών αρχών είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της υδατικής κρίσης. Οι προτάσεις της ARLEM ζητούν την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα των υδάτων, αλλά και την επανεισαγωγή παραδοσιακών πρακτικών και καλλιεργειών προσαρμοσμένων στις τοπικές κλιματικές και γεωγραφικές συνθήκες.
Στήριξη της ενεργειακής μετάβασης
Παράλληλα, η ARLEM τονίζει την ανάγκη για στήριξη της ενεργειακής μετάβασης των περιφερειών και πόλεων της Μεσογείου. Στην πρόσφατη έκθεσή του, ο Franck Proust, πρόεδρος της Métropole de Nîmes, υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης έξυπνων και ευέλικτων ενεργειακών δικτύων που θα επιτρέπουν τη σύνδεση αποκεντρωμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα διευκολύνουν την ανταλλαγή τοπικά παραγόμενης ενέργειας.
Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί σημαντική πρόκληση για την περιοχή, και η ARLEM προτείνει την ανάπτυξη τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης, τη δημιουργία κοινών κονδυλίων για έργα ενεργειακής μετάβασης και την εγκαθίδρυση μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης.
Η αντιμετώπιση της υδατικής κρίσης και η προώθηση της ενεργειακής μετάβασης απαιτούν συντονισμένες ενέργειες και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών έχει ήδη καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει ένα Ευρωπαϊκό «Γαλάζιο Σύμφωνο», μια φιλόδοξη στρατηγική για την ενσωμάτωση των στόχων που σχετίζονται με το νερό σε όλες τις τομεακές πολιτικές της Ένωσης.
Η ξηρασία που πλήττει τη δυτική ευρωμεσογειακή περιοχή επιδεινώνει την κατάσταση, δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και στους υδάτινους πόρους. Η συνεργασία και η καινοτομία είναι κλειδιά για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης για τις μελλοντικές γενιές.
- Δίδυμες πήγαν να κάνουν το «κόλπο γκρόσο» στη δουλειά, τις πήραν χαμπάρι και έγιναν viral
- Για αυτό τον λόγο η βασίλισσα Ελισάβετ αντιπαθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ
- Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια των millenials που δεν κάνουν παιδιά
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Έρωτες, χρήματα και τραγωδίες: Η πολυτάραχη ζωή της Gloria Vanderbilt
- Τζάστιν Σαν: Ποιος είναι ο εκκεντρικός κροίσος που αγόρασε μπανάνα για 6,2 εκατ. δολάρια