«Προτεραιότητά μου ήταν το ΠΑΣΟΚ να μην συνθλιβεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα.

Μιλώντας για την επικείμενη κυβερνητική παρέμβαση για τιμές ρεύματος τόνισε ότι «καθυστέρησε ενάμιση μήνα αυτή η σύσκεψη. Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά έχουν πάει στα ύψη. Μιλάμε για έναν τραγικά λανθασμένο σχεδιασμό ως προς τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Οι τιμές εκτινάσσονται, όταν σταματάει να μπαίνει στο δίκτυο –στο μίγμα– ένα μεγάλο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καταφεύγουμε στο φυσικό αέριο.  Η χώρα έχει τρία μεγάλα προβλήματα: Μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, χαμηλή δυνατότητα αποθήκευσης ώστε να χρησιμοποιούνται οι ΑΠΕ και τις ώρες που δεν παράγονται καθώς και έλλειψη δικτύου για να προχωρήσουμε στη διασυνδεσιμότητα μικρών πάρκων ΑΠΕ, ενεργειακών κοινοτήτων με προτεραιότητα σε παραγωγούς και μεταποιητές ώστε να έχουμε ανθεκτική παραγωγική βάση χαμηλού κόστους. Συνεπώς, ο ρυθμός της απολιγνιτοποίησης έπρεπε να συνδεθεί με τις υποδομές στο δίκτυο και την αποθήκευση. Δεύτερον, η χώρα δεν έπρεπε να έχει υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Το ολιγοπώλιο των τεσσάρων ισχυρών δημιουργεί συνθήκες αισχροκέρδειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ «η Νέα Δημοκρατία θα αρχίσει να λέει πάλι, όσα προτείναμε εμείς. Για παράδειγμα, άκουσα στο ρεπορτάζ προηγουμένως για φορολόγηση των υπερκερδών. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ένας μόνιμος μηχανισμός. Μάθαμε ότι ένα τμήμα των επιδοτήσεων για την ενέργεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα τις ζητήσουν πίσω γιατί δόθηκαν με λανθασμένο τρόπο. Πρόκειται για ερασιτεχνισμό».

Κληθείς να σχολιάσει τα πεπραγμένα του πρωθυπουργού, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε μια τεράστια ευκαιρία, μετά τη μνημονιακή εποχή, κι έχοντας στα χέρια του ένα φαραωνικό Ταμείο Ανάκαμψης –πάνω από 36 δισεκατομμύρια– , αλλά απέτυχε παταγωδώς να εκσυγχρονίσει τη χώρα. Έχουμε ένα συγκροτημένο καθεστώς ολιγοπωλίων σε ενέργεια, τράπεζες, υγεία και αγορά τροφίμων, με το οποίο δεν συγκρούστηκε για τους δικούς του λόγους. Ούτε επένδυσε στην ανθεκτικότητα του κράτους».

Παράλληλα, εν όψει της αποψινής συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, έθεσε δημόσια ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό.

«Γιατί αρνήθηκε την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ενιαία αρχή καταναλωτών; Γιατί αρνήθηκε την πρότασή μου να αυξηθεί περαιτέρω το όριο της Golden Visa στα μικρά νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων, τα οποία στερούνται υποδομών,  δεν έχουν νερό και δέχονται τεράστια πίεση από τις αγοραπωλησίες πολιτών τρίτων χωρών;».

Αναφερόμενος στη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επέμεινε ότι «δεν αντέχει ο λαός να πληρώνει  για την υγεία, την παιδεία, να είναι αντιμέτωπος με 40% αύξηση ενοικίων, 40% αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Σε τέσσερα χρόνια η ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη λόγω της ακρίβειας. Τι πρέπει να κάνει το κράτος; Κανόνες στην αγορά και επένδυση στο κοινωνικό κράτος για να μειώσει τις ανελαστικές δαπάνες».

Αναλύοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά όσο διαρκεί η κρίση, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μιλά πολλές φορές λες και έγινε Πρωθυπουργός πριν από ένα μήνα. Σε λίγο θα είναι έξι χρόνια Πρωθυπουργός. Το πρόβλημα είναι τα ολιγοπώλια και το ότι δεν λειτουργεί η αγορά. Στο άλλοθι των εξωγενών παραγόντων που ως ένα βαθμό ισχύουν, υπάρχει ένα αντεπιχείρημα: Γιατί οι επιπτώσεις πλήττουν πολλαπλάσια τον ελληνικό λαό; Διότι αυτή η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, απέτυχαν να δημιουργήσουν συνθήκες ανθεκτικότητας».

«Καταφέραμε να χτίσουμε σε γερά θεμέλια»

Τόνισε ότι «πώς είναι δυνατόν η μείωση του ΦΠΑ να κοστολογείται 2 δισ. για έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, όταν ο μειωμένος ΦΠΑ στην Ισπανία κόστισε 2,2 δισ. για 48 εκατομμύρια πληθυσμό;» αναρωτήθηκε και ανέδειξε ότι στην Ισπανία η μείωση του ΦΠΑ πέρασε στον τελικό καταναλωτή καθώς έκαναν πολλούς ελέγχους. Ο δεξιός πρόεδρος της αντιπολίτευσης στην Ισπανία ζήτησε από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό το μέτρο να επεκταθεί και χρονικά και σε άλλα προϊόντα. Γιατί δεν σηκώνει το τηλέφωνό ο κ. Μητσοτάκης να πάρει τον συνάδελφό του; Μάλλον ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα για να προστατεύσει την εμμονή του», είπε.

Σχετικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «προχωρώ μπροστά. Προτεραιότητά μου στις τέσσερις εκλογικές μάχες που έχω δώσει σε έναν χρόνο, ήταν οι νίκες του ΠΑΣΟΚ. Προτεραιότητά μου ήταν το ΠΑΣΟΚ να μην συνθλιβεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, όπως τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Τα κατάφερα. Το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε, πήρε μεγάλους δήμους. Προφανέστατα δεν το μετανιώνω, ήταν μεγάλες νίκες και επιτυχίες. Στις ευρωπαϊκές εκλογές πήγαμε από το 7,7% στο 12,8%. Είχαμε μια άνοδο πέντε μονάδων. Καταφέραμε να χτίσουμε σε γερά θεμέλια. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια ένα κόμμα ακολουθεί. Είναι ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος -και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ-.  Ένας αυτόνομος πόλος που ρύθμισε τα χρέη του, έχει οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, έχει πρόγραμμα για όλα τα θέματα, γιατί η πολιτική αυτονομία είναι οι ιδέες, οι θέσεις σου και τα ποσοστά σου βεβαίως. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι προχωρώντας με πολιτική αυτονομία, πρόγραμμα, πολιτικό ήθος και συνέπεια, το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει τον τόπο».

«Τα μοντέλα συγκόλλησης έχουν αποτύχει παταγωδώς»

«Εάν πριν δυόμισι χρόνια, που κατέβηκα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ερχόμουν στο στούντιο και σας έλεγα ότι σε δυόμισι χρόνια θα είμαστε δεύτερο κόμμα σε όλη την Ελλάδα πλην της Αθήνας, θα θεωρούσατε ότι λέω ανοησίες. Τα καταφέραμε. Προφανέστατα θέλουμε να κάνουμε περισσότερα στην Αθήνα και θα τα κάνουμε. Θα εργαστούμε μαζί, θα δούμε τα σωστά, τα λάθη μας,  τα δικά μου λάθη, τι πρέπει να διορθώσουμε στο κόμμα και στα ζητήματα της επικοινωνίας. Οι πολίτες έχοντας την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και όσο φθίνει η Νέα Δημοκρατία, τόσο θα βλέπουν ότι η ασφαλής επιλογή που μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά, είναι η δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε.

Ως προς τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόσθεσε πως «στόχος μου είναι η ενίσχυση και η διεύρυνση. Το απέδειξα και στο ευρωψηφοδέλτιο, όπου είχαμε υποψηφίους κάνοντας αμφίπλευρη διεύρυνση, αλλά και στα εθνικά ψηφοδέλτια. Τα μοντέλα συγκόλλησης έχουν αποτύχει παταγωδώς. Είμαι ανοικτός να κάνουμε συγκροτημένες πρωτοβουλίες προς όφελος του ελληνικού λαού. Αλλά δεν μπορεί να λες ότι η μεγάλη Κεντροαριστερά θα γίνει, αν οι βουλευτές που έχασαν την έδρα τους από το ΠΑΣΟΚ, πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχασαν την έδρα τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι «διεύρυνση». Αυτό για μένα δεν θα βοηθήσει, αλλά θα οδηγήσει σε μια απαξίωση της πολιτικής».

«Όλοι αξιολογούμαστε και για την προσφορά μας, τη συνέπειά μας και τη θεσμική μας συμπεριφορά»

Ερωτηθείς για τις υπόλοιπες υποψηφιότητες, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «όλοι όσοι ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους, θα κριθούν και για την προσφορά τους και για τη συνέπειά τους απ’ τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Άνοιξα αυτή τη διαδικασία ενώ είχα ενάμιση χρόνο θητεία ακόμη. Το 2019 το κόμμα μας έπεσε στις ευρωεκλογές και ανέβηκε μόλις 1,5% στις εθνικές, αλλά είπα «εκλογές το 2021, γιατί είμαι θεσμικός». Δεν είπα εκλογές εδώ και τώρα. Όλοι αξιολογούμαστε και για την προσφορά μας, τη συνέπειά μας και τη θεσμική μας συμπεριφορά από τον  κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Δεν έχω αγωνία, διότι έχω ζητήσει από τον κόσμο μας κι άλλες φορές να με αξιολογήσει και θέλω να σας πω ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι όσοι είναι υποψήφιοι, την επόμενη μέρα να σεβαστούν το αποτέλεσμα, να μείνουν, να αγωνιστούν και να είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».

Καταληκτικά τόνισε πως «η πρότερη εμπειρία μου το 2017 και το 2021 αποδεικνύει ότι κάποιοι κατέβηκαν και εν τέλει έφυγαν πριν ή λίγο μετά τις εκλογές. Για αυτό λοιπόν  -κι επειδή έχω κάνει κι άλλες φορές αυτόν τον αγώνα-, θέλω συνέπεια απ’ όλους. Δεν μπορώ να το επιβάλλω, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, παρά μόνο να ακολουθήσουν τον ηθικό κανόνα και να είναι υποψήφιοι βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ, όποιος κι αν κερδίσει στις εσωκομματικές διαδικασίες».