Μία δημοσκόπηση με ιδιαίτερη σημασία για το ΠΑΣΟΚ και τις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου είναι αυτή της εφημερίδας «Πελοπόννησος», καθώς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόσο στις εθνικές εκλογές του 2023, όσο και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ, έλαβε ποσοστά σημαντικά υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν, άλλωστε, ότι το ΠΑΣΟΚ σε όλους τους δείκτες (προοπτικές του κόμματος, δημοτικότητα των στελεχών του, πρόθεση ψήφου κ.α) καταγράφεται με ισχυρότερα ποσοστά σε σύγκριση με την επικράτεια.

Πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, ειδικά μετά την είσοδο της Άννας Διαμαντοπούλου στην προεκλογική «κούρσα»

Ενδεικτικό είναι ότι το 55,4% συμφωνεί ότι «μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα» το ΠΑΣΟΚ και το 43% διαφωνεί. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται συσπειρωμένοι και αισιοδοξούν για το μέλλον του κόμματος σε ποσοστά από 80% έως 85%.

Πιο δημοφιλής ο Ανδρουλάκης, από κοντά ο Γερουλάνος

Ως προς τις δημοτικότητες, την υψηλότερη καταγράφει ο Νίκος Ανδρουλάκης (48,4%), παράλληλα όμως έχει και την υψηλότερη αρνητική.

Δεύτερος είναι ο Παύλος Γερουλάνος (47,2%), η δημοτικότητα του οποίου αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας», όπως σημειώνει η έρευνα, για τη βελτίωσή του σε δείκτες που εξαρτώνται από αυτήν, ενώ τέταρτος εμφανίζεται ο Χάρης Δούκας (41,5%).

Καταλληλότερος ο Δούκας – «Ντέρμπι» με τον Ανδρουλάκη

Στην καταλληλότητα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όμως, στα «ευρύτερα» εκλογικά σώματα ο Χάρης Δούκας (25,8%) προηγείται ελαφρά του Νίκου Ανδρουλάκη (24,6%), ωστόσο, στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ συμβαίνει το αντίστροφο.

Καταγράφεται δηλαδή το εξής φαινόμενο: είναι άλλη η κατάταξη των Ανδρουλάκη και Δούκα στην «δημοτικότητα» και άλλη στην «καταλληλόλητα», δηλαδή υπάρχει τμήμα εκλογέων που δεν έχει θετική γνώμη για τον Χάρη Δούκα αλλά τον θεωρεί καταλληλότερο από τον Νίκο Ανδρουλάκη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και το αντίστροφο.

Στην τρίτη θέση έρχεται η Άννα Διαμαντοπούλου (14,5%) με δεκαψήφια διαφορά από τους δύο πρώτους, παρά το γεγονός πως δεν είχε ανακοινώσει υποψηφιότητα όταν πραγματοποιήθηκε η δημοσκόπηση.

Τέταρτος έρχεται ο Μιχάλης Κατρίνης (12.9%) και πέμπτος ο Παύλος Γερουλάνος (10,9%).

Η πιθανότητα να λάβουν την ψήφο όσων δηλώνουν πρόθεση να μετέχουν στις εκλογές, είναι υψηλή για αρκετούς υποψήφιους. Έτσι, πιθανό είναι να ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη το 61,7%, τον Χάρη Δούκα το 56,3%, τον Παύλο Γερουλάνο το 50,4% και τον Μιχάλη Κατρίνη το 44,2% και την Άννα Διαμαντοπούλου το 43,8%.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από το εκλογικό σώμα δεν έχουν αποφασίσει οριστικά και, άρα, κατά την προεκλογική περίοδο που θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο, πολλά μπορούν να αλλάξουν – ειδικά μάλιστα με την είσοδο της Άννας Διαμαντοπούλου στην «κούρσα».

Μάχη «στήθος με στήθος» για Ανδρουλάκη – Δούκα στον α’ γύρο

Στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ, εάν είχαμε εκλογές σήμερα και εάν ψήφιζαν όσοι δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται, θα είχαμε αποτελέσματα που φέρνουν σε απόσταση αναπονοής τον Νίκο Ανδρουλάκη με 24,6% και τον Χάρη Δούκα με 23,4%.

Τρίτη έρχεται η Άννα Διαμαντοπούλου με 14,5%, τέταρτος ο Μιχάλης Κατρίνης με 13,3% και πέμπτος ο Παύλος Γερουλάνος με 10,5%.

Σημειώνεται, επίσης, πως τους «ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ», οι δύο πρώτοι όπως και η σειρά κατάταξης παραμένουν ίδια, μεταβάλλεται όμως το εύρος της διαφοράς υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Θρίλερ» στον β’ γύρο

Στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι δύο υποψήφιοι λαμβάνουν το ίδιο ποσοστό, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να συγκεντρώνει 43,8% και τον Χάρη Δούκα 43,4%.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», τον Νίκο Ανδρουλάκη, στον β’ γύρο, επιλέγει σε μεγαλύτερο ποσοστό το εκλογικό σώμα του Παύλου Γερουλάνου και της Άννας Διαμαντοπούλου.

Τον Χάρη Δούκα επιλέγει αναλογικά περισσότερο το εκλογικό σώμα των Μιχάλη Κατρίνη, Μιλένας Αποστολάκη και Γιάννη Κανελλάκη.

Τα «συν» των υποψηφίων

Αξιοσημείωτα είναι και τα ποιοτικά στοιχεία που καταγράφονται στη δημοσκόπηση για τους υποψηφίους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε όλους τους δείκτες υπερτερεί των συνυποψηφίων του. Στον βαθμό όμως που το εκλογικό σώμα διευρύνεται και σε αυτό εντάσσονται και εκλογείς, που το 2024 και το 2023 είχαν κάνει άλλη επιλογή από ψήφο στο ΠΑΣΟΚ, τότε στην «καταλληλόλητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» και στην πρόθεση ψήφου οι επιδόσεις του είναι πολύ κοντά στις επιδόσεις του Χάρη Δούκα. Επιλέγεται αναλογικά περισσότερο από εκλογείς που το 2024 ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο Χάρης Δούκας σε όλους τους δείκτες είναι πολύ κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη. Η δημοτικότητά του δεν καταγράφεται σε επίπεδα ανάλογα των «σκληρών δεικτών ψήφου» και αυτό περιορίζει το «όριο εκλογικής επιρροής» του. Ως προς την ψήφο, ανταγωνίζεται τον Νίκο Ανδρουλάκη στα όρια του στατιστικού λάθους. Επιλέγεται αναλογικά περισσότερο από εκλογείς που το 2024 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ο Παύλος Γερουλάνος καταγράφει υψηλό βαθμό γνώσης και δημοτικότητας, ανάλογη αυτής του πρώτου Νίκου Ανδρουλάκη. Η υποψηφιότητά του «λειτουργεί» στον βαθμό που το εκλογικό σώμα διευρύνεται και με εκλογείς που το 2024 ή το 2023 δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Επιλέγεται αναλογικά περισσότερο από εκλογείς που το 2024 ή το 2023 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η Άννα Διαμαντοπούλου καταγράφει, επίσης, υψηλό βαθμό γνώσης και δημοτικότητα. Είναι τρίτη στην καταλληλόλητα και επιλέγεται από ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, στους εκλογικούς δείκτες («καταλληλόλητα για πρόεδρος», «εκλογική επιρροή», «πρόθεση ψήφου») καταγράφεται σε απόσταση 10 μονάδων από τους δύο πρώτους (Ανδρουλάκη, Δούκα) και πλήρως ανταγωνιστικά με την Άννα Διαμαντοπούλου.