Παρακμή;

Το πολιτικό σύστημα και κυρίως οι βασικοί «κυβερνητικοί χώροι» δείχνει να αναπτύσσουν μία παρακμιακή δυναμική. Η κυβέρνηση απώλεσε το πλεονέκτημα των εκλογών του 2023 και τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς είναι ανίκανα – με βάση τα σημερινά δεδομένα – να διαμορφώσουν μία εναλλακτική λύση.

Η πρώτη ρευστοποίηση

Για πρώτη φορά – στην περίοδο της μεταπολίτευσης – συνέβη στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. «Επικυρώθηκε» εκλογικά στις διπλές εκλογές του 2012. Ηταν η περίοδος των τρικομματικών κυβερνήσεων. Στη ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος αναφέρομαι, όπως αντιλαμβάνεστε. Στα χρόνια εκείνα εμφανίστηκαν και αρκετά κόμματα, εκτός των «παραδοστιιακών» τα οποία όπως τα μυρμήγκια πριν χαθούν βγάζουν φτερά. Ετσι κι αυτά βρέθηκαν στη Βουλή τότε. Κι ορισμένα έπαιξαν και ρόλο μικρότερο ή μεγαλύτερο. Και μετά όσο η χώρα απομακρυνόταν από το βαθύ σημείο της κρίσης, τα πράγματα άρχισαν να διαμορφώνουν μία νέα κανονικότητα.

Σταθερότητα

Στις εκλογές του 2019, όταν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα απέσπασαν το 39,85% η Νέα Δημοκρατία και το 31,53% ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, φάνηκε πως το πολιτικό σύστημα βρήκε μία νέα ισορροπία. Ο αριθμός των κοινοβουλευτικών κομμάτων περιορίστηκε. Και τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν us usual! Μέχρι που ήρθαν οι διπλές εκλογές του 2023 και διαμορφώθηκε η ανισορροπία του «ενάμιση κόμματος». Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε 40,56% και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το 17,83%.

Αλαζονεία

Τότε απλώς ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απολάμβανε την απόλυτη ηγεμονία και την αντίστοιχη αλαζονεία και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε σε μία βαθιά υπαρξιακή κρίση, από την οποία δεν έχει βγει ακόμη. Όμως ένας χρόνος ήταν αρκετός για να αποδομηθεί πλήρως η αλαζονεία του «41τακατό».

Η δεύτερη ρευστοποίηση;

Κι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου επανέφεραν στο προσκήνιο τον κίνδυνο της ρευστοποίησης εκ νέου πολιτικού συστήματος. Με άδηλο μέλλον. Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί, όταν η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται σήμερα στο 24% – 25% και τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι οκτώ!

Νέος εκλογικός νόμος;

Ετσι, λοιπόν, στο όνομα της κυβερνητικής σταθερότητας από το Μέγαρο Μαξίμου έριξαν στην πιάτσα για να κυκλοφορεί το ενδεχόμενο της αλλαγής του εκλογικού νόμου, που αποβλέπει ακόμη μεγαλύτερο bonus για πρώτο κόμμα, ανεξαρτήτως ποσοστού! Μάλιστα απ΄ ότι φαίνεται δεν «καίγεται» και για τους 200 βουλευτές, που απαιτούνται ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές. Για ποιο λόγο; Διότι θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν και δεύτερες εκλογές! Δηλαδή από τώρα φαίνεται πως έχουν προεξοφλήσει ποσοστό που θα κινείται στην κλίμακα του 20%!

Αναντιστοιχία

Η εκ νέου ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος – με ισχυρή απ΄ ότι φαίνεται την αποχή – οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αναντιστοιχία του με την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Φάνηκε στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης και έπονται τα χειρότερα….

Αντανακλαστικά

Παράλληλα φαίνεται πως το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου παρά την πρόσφατη «ανασυγκρότηση» του, έχει χάσει τα αντανακλαστικά του. Αυτό ομολογείται πλέον από όλο και περισσότερους κυβερνητικούς παράγοντες. Περίπου μία εβδομάδα αργότερα κι αφού ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σήμερα στις 10 το πρωί έχει προγραμματίσει σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τις «αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος». Ετσι το λέει για να μην καταλαβαίνουμε και τι εννοεί.

Ενέργεια

Και μάλιστα το σύστημα του νεοκλασικού της Ηρώδου του Αττικού κυκλοφόρησε και το – σοβαρό – ενδεχόμενο της έκτακτης φορολογίας μαζί με πλαφόν στις τιμές ανά τεχνολογία. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή που έγινε με τα κέρδη των διυλιστηρίων. Μάλιστα! Αρα το θέμα έχει δρόμο. Κι απ΄ ότι φαίνεται οι απλοί πολίτες ό,τι κατόρθωσαν να «κερδίζουν» από τον μη χειμώνα εφέτος – καταναλώνοντας πολύ λιγότερη ενέργεια – θα το πληρώσουν τώρα στους θερινούς μήνες, με τις υψηλές θερμοκρασίες και την απόλυτη αναγκαιότητα του air condition. Αλλά εν πάση περιπτώσει….

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Το μεγάλο όμως πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης το αντιμετωπίζει – εκτός των άλλων – με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κάτι προσπαθεί να κάνει – όπως πχ την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από τον επόμενο χρόνο και κάτι γύρω – γύρω από το «χαράτσι» που επιβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο – αλλά θα φανεί στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο αν το «σακούλι» του είναι τελικά γεμάτο ή μισοάδειο. Και θα το αποτιμήσουν αμέσως μετά οι πρώτες δημοσκοπήσεις!

Και εσωκομματικά

Βέβαια να ήταν μόνο το «μέτωπο» της κοινωνικής δυσαρέσκειας θα ήταν … «μικρό το κακό»! Εχει και το εσωκομματικό μέτωπο να κατευνάσει, το οποίο δεν φαίνεται – προς το παρόν τουλάχιστον να καταλαγιάζει. Ετσι η κυβέρνηση έχει «αρπαχτεί» από το σκάνδαλο της Novartis και όλο και περισσότερο «παραχωρεί έδαφος» στην επιθυμία όλων όσων επιδιώκουν με νομικές διαδικασίες να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης.

H κυρία Αννα Διαμαντοπούλου

Εν τω μεταξύ σήμερα η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου «ρίχνει τον κύβο» της υποψηφιότητας – όγδοης κατά σειρά! Η ίδια μάλιστα θεωρεί πως είναι «πρωθυπουργίσιμη» και διαθέτει και την ευρωπαική εμπειρία – από την περίοδο που ήταν επίτροπος. Τι δυνατότητες έχει θα φανεί στο επόμενο διάστημα. Και κυρίως στις αρχές του Σεπτεμβρίου όταν αρχίσουν οι δημοσκοπήσεις που θα μετρούν τους υποψηφίους. Με ασφάλεια. Αυτό όμως που όλοι θεωρούν ότι θα συμβεί είναι πως «θα ανακατέψει την τράπουλα» των συσχετισμών.

Τέσσερις!

Και πλέον τα φαβορί γίνονται τέσσερα από τρία που ήταν – οι κκ Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και η κυρία Διαμαντοπούλου. Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι θα λειτουργήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμπληρωματικά στις προαναφερόμενες υποψηφιότητες – και κάποιες από τις υπόλοιπες θα διαπραγματευθούν την στήριξη τους για τον δεύτερο γύρο. Προς το παρόν ο κάθε υποψήφιος έχει κάνει τις περιοδείες του, επιχειρώντας να ενδυναμώσει την υποψηφιότητα του.

Συνέχεια

Σήμερα όμως συνεχίζει την συνεδρίαση της και η Πολιτική Γραμματεία στην Κουμουνδούρου. Αναμένεται η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής κι απ΄ ότι φαίνεται από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος κ. Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να επιθυμεί να κινηθεί ενωτικά. Δεν είμαι βέβαιος αν η άλλη πλευρά θα αποδεχθεί την … πρόσκληση!