Η καθημερινότητα «ζορίζει» το Μαξίμου – Να προλάβει νέα… καλοκαιρινά «μέτωπα» θέλει ο Μητσοτάκης
Έκτακτη σύσκεψη για το ηλεκτρικό ρεύμα - Μόνιμος «πονοκέφαλος» η ακρίβεια και μέγα στοίχημα το αίσθημα ασφάλειας - Αντιπολιτευτικά «πυρά» για κυβερνητική αδράνεια
Tα… ζόρια της καθημερινότητας – αυτά για τα οποία οι πολίτες εξέφρασαν δυσαρέσκεια μέσα από την ευρωκάλπη είτε με αποχή είτε μετακινώντας τη ψήφο τους εκτός της νεοδημοκρατικής ζώνης – παραμένουν στην «αυλή» του Μεγάρου Μαξίμου. Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση εμφανώς θέλει να δείχνει ότι στρέφει τον προβολέα της στην αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα των πολιτών, είναι ακριβώς τα θέματα της καθημερινότητας εκείνα που δυσκολεύουν την επιδιωκόμενη, κατά το πολιτικο-δημοσιογραφικό κλισέ, «φυγή προς τα εμπρός».
Οι μετρήσεις κοινής γνώμης πιστοποιούν ότι οι πολίτες δεν «χαρίζουν» πλέον εύκολα στους κυβερνώντες τη θετική αξιολόγησή τους και, παρότι κρατά τα πρωτεία στο πολιτικό σκηνικό, η κυβερνητική παράταξη βρίσκεται ενώπιον νέων δυσκολιών στα ζητήματα της καθημερινής ζωής.
Στην προσπάθεια να… προλάβει κοινωνικά «μέτωπα» δυσφορίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Σύμφωνα με τις τάσεις της MRB, το 67% των ερωτηθέντων καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική ενώ τόσο σε εκείνη τη μέτρηση όσο και στο πρόσφατο γκάλοπ της Metron Analysis (Mega) η ακρίβεια αναδεικνύεται ως κυρίαρχο πρόβλημα. Όμως στα «στοιχήματα» της κυβέρνησης προστίθενται επίσης θέματα τα οποία παραδοσιακά ιεραρχούνται ψηλά στη νεοδημοκρατική ατζέντα: πρωτίστως, η ασφάλεια. Εξ ου και στα χείλη των κυβερνώντων επιστρέφει το γαλάζιο δόγμα «νομιμότητα παντού».
Έκτακτα μέτρα
Στην προσπάθεια να… προλάβει κοινωνικά «μέτωπα» δυσφορίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως σήμερα το πρωί σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ηδη οι καταναλωτές παίρνουν φουσκωμένους λογαριασμούς και προδιαγράφεται η ενεργοποίηση έκτακτων μέτρων – όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ορατό το ενδεχόμενο επαναφοράς επιδοτήσεων, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν πάντως ότι οποιαδήποτε απόφαση θα λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή σύσκεψη έρχεται έπειτα από τις αναταράξεις που έχουν προκληθεί για τα… ραβασάκια που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις σχετικά με επιστροφή ποσών που έλαβαν ως επιχορήγηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Προσωπικά ο Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το στίγμα της επόμενης περιόδου – και σε ό,τι αφορά ειδικά το ρεύμα – μέσα από τη εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή του (Σκάι). Εξάλλου ο ίδιος έχει δείξει ότι σκοπεύει να παίρνει πάνω του ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να επιδεικνύουν αντανακλαστικά.
Η ακρίβεια
Προηγήθηκε διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Αϊρίν Έβελυν Μικέλας Μαίρης Σαρπ ώστε να εξεταστούν τρόποι «περαιτέρω ενίσχυσης της Επιτροπής με εξειδικευμένο προσωπικό», ενώ επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση όσων απασχολούν τους πολίτες.
Για την ακρίβεια, τον κυρίαρχο «πονοκέφαλο» του Μεγάρου Μαξίμου, τα αντιπολιτευτικά «πυρά» είναι αδιάκοπα με αιχμή το «ανυπόφορο» κόστος ζωής. Ειδικά για το ρεύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε από χθες την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέτρα με καθυστέρηση 2,5 μηνών «και αφού οι πολίτες έχουν πλέον γονατίσει από την ακρίβεια στην ενέργεια».
Σχετικά με την επιστροφή των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας κάλεσε την κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος και σημείωσε (Mega) ότι «η κοινοβουλευτική μας ομάδα με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή καλεί την κυβέρνηση να μας απαντήσει τι ακριβώς συνέβη με τα χρήματα που δόθηκαν στους παρόχους τη μία ημέρα και την επομένη των ευρωεκλογών άλλαξε η απόφαση ζητώντας τα πίσω από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, διότι τελικά τα χρήματα αυτά δεν ήταν εγγυημένα από την ΕΕ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις