Μπλόκο στον Βίκτορ Όρμπαν επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την…ουγγρική επανάσταση και τις συναντήσεις με τον Πούτιν και όχι μόνο με το «καπέλο» της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Το βράδυ της Δευτέρας και τρεις ημέρες πριν από την ακρόαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ανανέωση της θητείας στην ηγεσία της Κομισιόν, αποφασίστηκε ότι στα άτυπα Συμβούλια της προεδρίας, η Επιτροπή θα εκπροσωπείται από ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους και όχι από τους Επιτρόπους όπως γίνεται συνήθως.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ανέφερε ότι «υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων που σηματοδοτούν την έναρξη της ουγγρικής Προεδρίας, η Πρόεδρος αποφάσισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εκπροσωπούνται σε επίπεδο ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων μόνο κατά τις άτυπες συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Η επίσκεψη του Κολλεγίου στην Προεδρία δεν θα πραγματοποιηθεί».

Οι επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν είχαν αφήσει να αιωρείται ότι οι Επίτροποι δε θα επισκεφτούν την χώρα που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κάτι που όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα. Να σημειωθεί ότι με την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, από μία χώρα, οι Επίτροποι επισκέπτονται τη χώρα και συνεδριάζουν εκεί, κάτι το οποίο φαινόταν να έχει αναβληθεί και εν συνεχεία ακυρωθεί όπως αποδείχτηκε.

Οργή Όρμπαν

Τα ουγγρικά πυρά δεν άργησαν να φτάσουν στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ουγγαρίας, Γιάνος Μόκα ανταπάντησε ότι «η ΕΕ είναι ένας διεθνής οργανισμός που συγκροτείται από τα κράτη μέλη της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ. Η Κομισιόν δεν μπορεί να επιλέγει με ποια ιδρύματα και κράτη-μέλη με τα οποία θέλει να συνεργαστεί. Όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής βασίζονται πλέον σε πολιτικούς λόγους;».

Ταυτόχρονα, διαμηνύει ότι η ουγγρική προεδρία παραμένει προσηλωμένη στην ειλικρινή συνεργασία με τα κράτη μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, οι Πατριώτες για την Ευρώπη του Βίκτορ Όρμπαν ετοιμάζονται να καταψηφίσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ερχόμενη Πέμπτη λέγοντας «όχι» σε μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν διότι όπως είχε αναφέρει εκπρόσωπος της πολιτικής ομάδας «ενσαρκώνει όσα πήγαν στραβά την προηγούμενη πενταετία».

Ασφαλής η φον ντερ Λάιεν

Βέβαια, φαίνεται προς το παρόν ότι η Γερμανίδα πολιτικός μπορεί να συγκεντρώσει τις 361 ψήφους που χρειάζονται για τη διασφάλιση μιας δεύτερης πενταετίας. Ωστόσο, αυτό μένει να φανεί στην πράξη.

Πάντως, η ομάδα VdL (ομάδα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), η οποία βρίσκεται στο Στρασβούργο συνεχίζει τις επαφές μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθώντας να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους.

Η αρχή του νέου κοινοβουλευτικού κύκλου αναμένεται με την ψηφοφορία για την προεδρία του Κοινοβουλίου με την Ρομπέρτα Μέτσολα να φαίνεται ότι έχει σαφώς πιο εύκολο δρόμο από αυτόν της φον ντερ Λάιεν. Εφόσον, η Μέτσολα διασφαλίσει ότι θα βρίσκεται ακόμη 2,5 χρόνια στην ηγεσία του ΕΚ, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια θα θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός της Μάλτας έτσι ώστε να επιστρέψει εν συνεχεία στις Βρυξέλλες με ακόμη υψηλότερο αξίωμα και γιατί όχι ακολουθώντας την πορεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής.