Απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα έρχονται το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβερνητική παράταξη σε μια περίοδο κατά την οποία εμφανώς θέλουν να στρέψουν τον προβολέα στην καθημερινότητα και επαναφέρουν στο προσκήνιο όσα παραδοσιακά ιεραρχούνται ψηλά στη νεοδημοκρατική ατζέντα. Τέτοια περίπτωση – αν όχι η κυρίαρχη, οπωσδήποτε μία από εκείνες που έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με δεσμεύσεις, μεγαλεπήβολα σχέδια και συσκέψεις επί συσκέψεων – είναι η ασφάλεια υπό το γαλάζιο μότο «νομιμότητα παντού».

Και αυτό άλλωστε έχει επανέλθει μετεκλογικά στα χείλη των κυβερνώντων. Μόνο που το αιματηρό επεισόδιο με σφαίρες και μαχαιρώματα μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού στο κέντρο της Αθήνας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη φιλικού ματς στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, θολώνει σημαντικά την εικόνα αποφασιστικότητας, την οποία συστηματικά εδώ και δύο χρόνια καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Σοβαρή ρωγμή στο δόγμα περί μηδενικής ανοχής στην οπαδική βία

Το γαλάζιο δόγμα περί μηδενικής ανοχής στην οπαδική βία δείχνει να υφίσταται νέα σοβαρή ρωγμή, ενόσω το θέμα μπαινοβγαίνει στα κυβερνητικά τραπέζια συσκέψεων (τουλάχιστον) από τον χειμώνα του 2022. Εκτοτε δέσμες μέτρων διαδέχονται η μία την άλλη (με τελευταίες κινήσεις μεταξύ άλλων το «λουκέτο» στα γήπεδα και την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου), αποδεικνύοντας επί της ουσίας κάθε φορά την αναποτελεσματικότητα των προηγούμενων παρεμβάσεων και την ανάγκη ενισχυτικών κινήσεων ή και διορθώσεων.

Εξάλλου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγκαστεί σε δημόσιες παραδοχές στο παρελθόν – στο φόντο ή μάλλον υπό το βάρος συγκεκριμένων γεγονότων – ότι έχουν χρειαστεί αναθεωρήσεις, ότι κάποια μέτρα «προφανώς δεν ήταν αρκετά» ή ότι θα κριθούν «στην πορεία», έχοντας χαρακτηρίσει την οπαδική βία «γάγγραινα» συνολικά για τον αθλητισμό. Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση διαρκώς σηκώνει τους τόνους επικριτικά απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς, χρεώνοντας στο Μαξίμου και στο αρμόδιο υπουργείο κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς ρεαλιστική στόχευση και πραγματικό αποτέλεσμα και ζητώντας πολιτική βούληση.

Περίπου σε αυτή την κατεύθυνση ήταν άμεση η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τα τελευταία γεγονότα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από τα οποία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «δεν θρηνήσαμε θύματα από καθαρή τύχη». Ο βουλευτής και αρμόδιος τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έκανε λόγο για ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς και μαχαιρώματα «σχεδόν έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής» που αποτελεί «μνημείο αποτυχίας» της κυβερνητικής πολιτικής.

Κυβερνητική αφωνία

Παρά τα αντιπολιτευτικά «πυρά», υπήρχε έως χθες κυβερνητική αφωνία για τη συμπλοκή και τις μετέπειτα εξελίξεις. Είναι ενδεικτικό ότι ουδεμία αναφορά επέλεξε ο Πρωθυπουργός κατά την κυριακάτικη διαδικτυακή ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου. Κι αυτό παρότι στην ανάρτησή του χώρεσαν επισημάνσεις – αλλά σαφώς επιχειρήθηκε «θετική» χροιά – και για τον αθλητισμό και για την ασφάλεια των πολιτών και την ανομία. Σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για επικαιροποιημένη ανάρτηση, από τη στιγμή που συμπεριέλαβε την καταδίκη της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ με τη φράση ότι «η πολιτική βία είναι μη αποδεκτή στις δημοκρατικές κοινωνίες».

Κατά τ΄ άλλα, τις σχεδόν 250 λέξεις του πρωθυπουργικού… διαγγέλματος για τον αθλητισμό μονοπώλησαν αφενός το Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων (μια νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων), αφετέρου οι προαναγγελίες Μητσοτάκη ότι το νέο σύστημα ελέγχου εισιτηρίων και ταυτοποίησης φιλάθλων θα επεκταθεί και στο μπάσκετ και από τις 16 Σεπτεμβρίου όλοι οι αγώνες της Basket League, του Κυπέλλου Ελλάδας και των διεθνών διοργανώσεων «θα διεξάγονται αποκλειστικά σε αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα».

Premium Έκδοση Τα Νέα