Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Διπλωματικό επεισόδιο για «το Γιβραλτάρ είναι ισπανικό»

Διπλωματικό επεισόδιο για «το Γιβραλτάρ είναι ισπανικό»

Καταγγελία στην UEFA για το σύνθημα που τραγουδούσαν ο Ρόντρι και οι συμπαίκτες του μετά την κατάκτηση του Euro2024

Σοβαρό θέμα δημιουργήθηκε για το Γιβραλτάρ στους πανηγυρισμούς της εθνικής Ισπανίας μετά την κατάκτηση του Euro 2024. Ο μέσος της Ισπανίας, Ρόντρι, προκάλεσε αντιδράσεις όταν τραγούδησε το σύνθημα «Το Γιβραλτάρ είναι Ισπανικό» κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στη Μαδρίτη. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από τους αξιωματούχους του Γιβραλτάρ, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα σχόλια προκλητικά και προσβλητικά, και υπέβαλλαν επίσημη καταγγελία στην UEFA.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Γιβραλτάρ (FA) ανακοίνωσε ότι υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην UEFA για τους πανηγυρισμούς της ισπανικής ομάδας μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εναντίον της Αγγλίας. Στη γιορτή, οι παίκτες τραγούδησαν σε διάφορες στιγμές το «Γιβραλτάρ είναι Ισπανικό».

Σε ανακοίνωσή της, η ένωση αναφέρει ότι «έχει λάβει υπόψη της τον εξαιρετικά προκλητικό και προσβλητικό χαρακτήρα των πανηγυρισμών γύρω από τη νίκη της ισπανικής ανδρικής ομάδας στο Euro 2024». Το ανακοινωθέν τονίζει:

«Σήμερα το πρωί, η FA συνεδρίασε σχετικά με την υποβολή καταγγελίας στο διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε σχέση με τα απαράδεκτα συνθήματα και τραγούδια, που σχετίζονται με το Γιβραλτάρ, που τραγούδησαν οι παίκτες της ισπανικής εθνικής ομάδας ανδρών μετά τη νίκη τους στo Euro24. Αρκετοί Ισπανοί διεθνείς, κατά τη διάρκεια των εορτασμών που πραγματοποιήθηκαν αυτή τη Δευτέρα στη Μαδρίτη, ενώπιον των φιλάθλων που περίμεναν την άφιξη της ομάδας, τραγούδησαν το καταγγελλόμενο σύνθημα.

Ως εκ τούτου, η ομοσπονδία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χώρος για τέτοια συμπεριφορά». Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ήταν επίσης «απογοητευμένη» από τον εορτασμό και χαρακτήρισε τα συνθήματα τους ως «μπαγιάτικα σχόλια». Κατά τη γνώμη μας, είναι «ένα περιττό μείγμα μιας μεγάλης αθλητικής επιτυχίας με μεροληπτικές πολιτικές δηλώσεις».

Η UEFA έκανε δεκτό το Γιβραλτάρ ως πλήρες μέλος τον Μάιο του 2013, μετά από απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS) και κατά της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (RFEF) και της ισπανικής κυβέρνησης.

Υπάρχει μια μακροχρόνια πολιτική και εδαφική σύγκρουση ανάμεσα στο Γιβραλτάρ και την Ισπανία.

Το Γιβραλτάρ είναι ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος που βρίσκεται στη νότια ακτή της Ισπανίας. Η Ισπανία διεκδικεί την κυριαρχία του Γιβραλτάρ από το 1713, όταν η περιοχή παραχωρήθηκε στη Βρετανία μέσω της Συνθήκης της Ουτρέχτης. Το ζήτημα έχει προκαλέσει επανειλημμένα πολιτικές εντάσεις και παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα στις διμερείς σχέσεις. Αυτοί οι πανηγυρισμοί της ισπανικής ομάδας ποδοσφαίρου μετά την κατάκτηση του Euro 2024, για την ισπανική κυριαρχία στο Γιβραλτάρ, αναζωπύρωσαν τη διαμάχη.

Η στάση του Γιβραλτάρ απέναντι στην Ισπανία είναι κυρίως αμυντική και επικεντρώνεται στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσής του. Οι κάτοικοί του έχουν επανειλημμένα δηλώσει την επιθυμία τους να παραμείνουν υπό βρετανική κυριαρχία μέσω δημοψηφισμάτων. Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ εκφράζει την απογοήτευσή της για οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες ή δηλώσεις από την Ισπανία και ζητά σεβασμό στην επιλογή και τα δικαιώματα των κατοίκων του.

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024