Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στις ΗΠΑ: Μήπως ο Βανς προορίζεται για διάδοχος του Τραμπ

Εκλογές στις ΗΠΑ: Μήπως ο Βανς προορίζεται για διάδοχος του Τραμπ

Η απόφαση του πρώην προέδρου να επιλέξει τον κ. Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις εκλογές που θα γίνουν στις ΗΠΑ σηματοδοτεί την ανησυχία του για το μέλλον.

Εδώ και περίπου εννέα χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέχει κυρίαρχο ρόλο στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Ορίζοντας τον Τζει Ντι Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ο πρώην πρόεδρος φαίνεται να σκέφτεται ότι ο γερουσιαστής θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η επιλογή του Τζέι Ντι Βανς ως υποψήφιου αντιπροέδρου, ενός πολιτικού που είναι σχεδόν 40 χρόνια νεότερος του πρώην προέδρου, θέτει τον γερουσιαστή στο προσκήνιο, ετοιμάζοντας τον για ένα μέλλον που δεν είναι τόσο μακρινό.

Τα κρυφά μηνύματα

Σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί τον Νοέμβριο, μπορεί να υπηρετήσει για μία μόνο θητεία. Σύμφωνα με την 22η τροπολογία ορίζει ότι κανείς δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος περισσότερες από δύο φορές, πράγμα που είναι σπάνιο για κάποιον που ορίζει υποψήφιο αντιπρόεδρο.

Αυτή η σύντομη θητεία έχει προσθέσει επιπλέον επείγοντα χαρακτήρα στο ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι για τον Τραμπισμό, ένα κίνημα άρρηκτα συνδεδεμένο με έναν άνθρωπο που έχει μεταμορφώσει τόσο ριζικά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Ο Τραμπ θα κρατήσει τη σκυτάλη του MAGA για όσο περισσότερο μπορεί», δήλωσε ο Chip Saltsman, ένας παλιός στρατηγικός σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών. Αλλά ο κ. Βανς, πρόσθεσε, είναι «θα έχει την ευκαιρία να καταγράψει τη δική του πορεία, ένα προβάδισμα για να πάρει τη σκυτάλη του MAGA σε τέσσερα χρόνια.»

Ο Τραμπ δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία

Αλλαγή φρουράς

Η αλλαγή της ιδεολογικής φρουράς ήταν ξεκάθαρα, και μερικές φορές άβολα, εμφανής στο χώρο του συνεδρίου τη Δευτέρα. Οι αναφορές στο όνομα του κ. Βανς επιδοκιμάστηκαν.  Ο κ. Τραμπ, του οποίου η φήμη εκτοξεύθηκε για περισσότερο από μια δεκαετία, είναι από καιρό επιφυλακτικός στο να χρίσει κάποιον διάδοχο.

Επέλεξε τον γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς μετά από μήνες διαβουλεύσεων και λιγότερο από 48 ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας σε μια συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια που συγκλόνισε το έθνος.

«Ο πρόεδρος Τραμπ και εγώ έχουμε μιλήσει πολύ γι’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι ο Τζέι-Ντι αισθάνεται το ίδιο», δήλωσε ο γερουσιαστής Μπιλ Χάγκερτι από το Τενεσί, στενός Ρεπουμπλικανός σύμμαχος του πρώην προέδρου. «Αυτό στο οποίο επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή δεν είναι κάποιο μακροπρόθεσμο όραμα, αλλά ο Νοέμβριος».

Τι λένε οι αναλυτές

Παρόλα αυτά, όπως το έθεσε ο Άλεξ Κόναντ, ένας βετεράνος Ρεπουμπλικανός στρατηγικός σύμβουλος που έχει εργαστεί σε προεδρικές εκστρατείες, «η επόμενη προεδρική κούρσα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2025.»

Ο Τζεφ Κάουφμαν, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αϊόβα, όπου η αναμέτρηση για την ανάδειξη των υποψηφίων θα ξεκινήσει και πάλι το 2028, χαιρέτισε τον κ. Βανς ως εκπρόσωπο «μιας νέας γενιάς πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ».

Ο εκπρόσωπος Ashley Hinson από την Αϊόβα χαρακτήρισε την επιλογή «εμπνευσμένη». «Είμαι 41 ετών και ο Τζέι Ντι είναι 39 ετών, σωστά; Οπότε σκέφτομαι αυτή την επόμενη γενιά Ρεπουμπλικανών ηγετών – είμαι εμπνευσμένη από αυτή την επιλογή», δήλωσε η κ. Hinson. «Είμαι σίγουρη ότι θα επιστρέψει συχνά στην Αϊόβα».

Πώς επλήγη η σχέση Τραμπ – Πενς

Όπως μπορεί να βεβαιώσει ο Μάικ Πενς, ο αντιπρόεδρος του κ. Τραμπ, είναι δύσκολο να υπηρετείς ως το Νο 2 του κ. Τραμπ. Ο κ. Πενς πέρασε σχεδόν το σύνολο των τεσσάρων ετών του ως πιστός υπαρχηγός.

Ωστόσο, η απόφασή του να επικυρώσει τις εκλογές του 2020 στις 6 Ιανουαρίου 2021 – καθώς οι υποστηρικτές του Τραμπ κατασκεύαζαν κρεμάλες για τον αντιπρόεδρο έξω από το Καπιτώλιο – αμαύρωσε για πάντα τη σχέση Τραμπ-Πενς. Αντιθέτως, ο κ. Βανς, κυρίως, δήλωσε ότι δεν θα είχε πιστοποιήσει τις εκλογές.

Η ώρα της ψηφοφορίας για το χρίσμα

Εκλογές στις ΗΠΑ: Δεν είναι ασφαλής επιλογή ο Βανς

Ο κ. Vance δεν θεωρείται ως η πολιτικά ασφαλής επιλογή. Υπηρετεί σε δημόσιο αξίωμα μόλις 18 μήνες. Δεν έχει περάσει ποτέ από προεδρική εκλογή, σε αντίθεση με τους άλλους κορυφαίους υποψήφιους, τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα και τον κυβερνήτη Νταγκ Μπέργκαμ από τη Βόρεια Ντακότα.

Ακόμη, ο κ. Βανς έχει επίσης υιοθετήσει κάποιες πιο ριζοσπαστικές και μακρόπνοες ιδέες που ευθυγραμμίζονται με τον κ. Τραμπ, μεταξύ άλλων κάποτε ζήτησε την απόλυση «κάθε δημόσιου υπαλλήλου στο ομοσπονδιακό κράτος» για να τους αντικαταστήσει με «τους δικούς μας ανθρώπους».

Επίσης, πρόσφατα, σε μια ανάρτηση που έκανε στο Χ, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς για ρητορική που «οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ».

Συνέκρινε τον Τραμπ με τον Χίτλερ

Πριν από λίγο καιρό, η όξινη πένα του υποψήφιου πλέον αντιπροέδρου, κ. Βανς είχε στραφεί στον κ. Τραμπ. Πίσω στο 2016, ο κ. Vance τον αποκάλεσε «πολιτιστική ηρωίνη» και τον συνέκρινε ακόμη και με τον Χίτλερ.

Μετά τις εκλογές, το μπεστ-σέλερ του κ. Vance, «Hillbilly Elegy», ήταν σχεδόν υποχρεωτικό ανάγνωσμα για τους φιλελεύθερους που αναζητούσαν να κατανοήσουν πώς οι Δημοκρατικοί έκαναν λάθος σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία οι λευκοί ψηφοφόροι της εργατικής τάξης προσήλθαν σε αριθμό ρεκόρ για να εκλέξουν τον κ. Trump. Τώρα ο κ. Τραμπ στοιχηματίζει ότι δεν υπάρχει κανείς πιο αφοσιωμένος από έναν προσηλυτισμένο.

Εκλογές στις ΗΠΑ: Ο συμβολισμός του Βανς για τους Ρεπουμπλικανούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι η ανάδειξη του κ. Βανς στο ψηφοδέλτιο θα εδραιώσει τη νέα δημογραφική απήχηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην εργατική τάξη. Στο βιβλίο του, ο κ. Βανς αφηγείται τη δική του δύσκολη ανατροφή σε φτωχές γωνιές του Οχάιο και του Κεντάκι.

«Είδαμε μια κίνηση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να απευθύνεται σε περισσότερους εργάτες – είναι μια συνέχεια αυτού», δήλωσε ο κυβερνήτης Mike DeWine, Ρεπουμπλικάνος του Οχάιο, ο οποίος διαφώνησε έντονα τόσο με τον κ. Τραμπ όσο και με τον κ. Βανς σε ορισμένα θέματα.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο κ. DeWine δήλωσε ότι η επιλογή δείχνει ότι ο πρώην πρόεδρος «θέλει κάποιον που είναι στενά ευθυγραμμισμένος μαζί του στην πολιτική».

Στιγμιότυπα από το συνέδριο

Εκλογές στις ΗΠΑ: Τι λένε οι συνάδελφοι του Βανς

«Είναι κάποιος που αντιπροσωπεύει αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο στην πολιτική, δηλαδή κάποιον που είναι έξυπνος, ανεξάρτητος, ενεργητικός», δήλωσε τη Δευτέρα ο Vivek Ramaswamy, πρώην υποψήφιος πρόεδρος που πρόσκειται στον Trump. «Το μόνο αρνητικό είναι ότι μένει ένας λιγότερος από αυτούς τους ανθρώπους στη Γερουσία που είναι ήδη αρκετά λίγοι για να προωθήσουν την ατζέντα μας America First».

Ο κ. Ramaswamy γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Οχάιο και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη θέση στη Γερουσία. Εάν ο κ. Vance εκλεγεί αντιπρόεδρος, ο κ. DeWine θα διορίσει στη συνέχεια έναν προσωρινό γερουσιαστή. Ο κ. Βανς είχε επίσης στη γωνία του ορισμένους σημαντικούς χρηματοδότες της Silicon Valley, μεταξύ των οποίων ο Ντέιβιντ Σακς, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τη Δευτέρα, ο πολυεκατομμυριούχος Έλον Μασκ και ο Πίτερ Θιλ, ο οποίος συνεισέφερε 10 εκατομμύρια δολάρια σε ένα υπέρ του Βανς super PAC το 2022.

Ο Μπλέικ Μάστερς, ο οποίος κατέβηκε υποψήφιος για τη Γερουσία από την Αριζόνα το 2022, επίσης με 10 εκατομμύρια δολάρια από την υποστήριξη του Thiel, εξήρε το «μοναδικό όραμα» του κ. Βανς. «Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι ήταν ο συντηρητισμός στο παρελθόν, το οποίο είναι προφανώς ένα σημαντικό μέρος του συντηρητισμού, αλλά έχει να κάνει με το πού πάμε στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Μάστερς.

«Νομίζω ότι αυτό είναι που έκανε τον Τραμπ τόσο διαφορετικό το 2016. Στην πραγματικότητα μιλούσε για τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί που είχαν έρθει πριν». Ο κ. Μάστερς έχασε τον αγώνα του 2022. Διεκδικεί φέτος μια θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την υποστήριξη του κ. Βανς, ενώ ο κ. Τραμπ έχει υποστηρίξει τον αντίπαλό του. Ο κ. Μάστερς οικειοποιήθηκε σκωπτικά μία από τις αγαπημένες ρήσεις της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις για να συνοψίσει την επιλογή Βανς.

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024