Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Ο Μακρόν έκανε δεκτή την παραίτηση Ατάλ - Η ανακοίνωση του Ελιζέ

Γαλλία: Ο Μακρόν έκανε δεκτή την παραίτηση Ατάλ – Η ανακοίνωση του Ελιζέ

Η κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ παραμένει υπηρεσιακή και θα χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι να διοριστεί νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε δεκτή, όπως αναμενόταν, την παραίτηση της κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Ατάλ.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, θα παραμείνει ως υπηρεσιακή και θα διαχειρίζεται «τα τρέχοντα ζητήματα», μέχρι να σχηματιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ το απόγευμα της Τρίτης (16/7) , «ο Ατάλ μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης, θα χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι να διοριστεί νέα κυβέρνηση. Προκειμένου αυτή η περίοδος να λήξει το συντομότερο δυνατόν, επαφίεται στις δημοκρατικές δυνάμεις να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν έναν συνασπισμό».

Η κυβέρνηση Ατάλ παραιτήθηκε επισήμως το βράδυ της Τρίτης (15/7). Νωρίτερα σήμερα, όπως αναφέρει η Le Monde, ο Μακρόν είχε δηλώσει στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών, ότι θα αποδεχόταν την παραίτηση του πρωθυπουργού και της ομάδας του στο τέλος της ημέρας.

Η αντικατάσταση του Ατάλ, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να προέλθει από τους κόλπους του μεγαλύτερου σε έδρες κόμματος, του Νέου Λαϊκού Μετώπο

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ δεν αποκλείεται να παραμείνει σε αυτήν την προσωρινή θέση για κάποιες εβδομάδες, δηλαδή έως το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού, που αρχίζουν στις 26 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 11 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται, ότι υπέβαλε για πρώτη φορά την παραίτησή του τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, την επομένη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν την έκανε δεκτή και του ζήτησε να συνεχίσει «προς το παρόν» να τελεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα προκειμένου να «διασφαλίσει η σταθερότητα της χώρας».

Η ανακοίνωση του Ελιζέ για την παραίτηση Ατάλ

Κυβερνητικό αδιέξοδο στη Γαλλία

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που κατέκτησε στις 7 Ιουλίου τη νίκη στις εκλογές δεν έχει μπορέσει ακόμα να βρει το πρόσωπο που θα προτείνει για την πρωθυπουργία.

Μπροστά όμως στο κυβερνητικό αδιέξοδο και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες προ των πυλών ο Ατάλ θα συνεχίσει να κρατά το πρωθυπουργικό τιμόνι, σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, μέχρι την άφιξη του αντικαταστάτη του, χειριζόμενος τις «τρέχουσες υποθέσεις».

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να χειρίζεται θέματα καθημερινότητας και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Δεν θα είναι σε θέση να συγκαλεί συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, να καταθέσει νέα νομοσχέδια ή να εγκρίνει δημοσιονομικά μέτρα. Εάν κινηθεί προς θέσπιση νομοθεσίας, τα μέτρα θα μπορούσαν να ακυρωθούν από δικαστή διοικητικού δικαστηρίου — αλλά δεν είναι δεδομένο, καθώς δεν υπάρχει σαφής ορισμός της έννοιας.

«Μπλόκο» της Ανυπότακτης Γαλλίας  στη Τουμπιανά για πρωθυπουργό

Η αντικατάσταση του Ατάλ, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να προέλθει από τους κόλπους του μεγαλύτερου σε έδρες κόμματος, του Νέου Λαϊκού Μετώπου της αριστεράς.

Όμως, μέχρι και σήμερα το τοπίο είναι νεφελώδες λόγω της αδυναμίας του συνασπισμού  κομμάτων να καταλήξουν σε ένα κοινής -μεταξύ τους- αποδοχής πρόσωπο.

Το τελευταίο όνομα που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν αυτό της Γαλλίδας καθηγήτριας Οικονομικών Λοράνς Τουμπιανά.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα, οι Οικολόγοι και το Κομμουνιστικό κόμμα έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στην Τουμπιανά που δεν έχει κομματική ένταξη αλλά συνέταξε σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Την υποψηφιότητά της απέρριψε ως «μη σοβαρή», η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν, θεωρώντας πως μόνο ένα πολιτικό στέλεχος από τις τάξεις της θα μπορούσε να εφαρμόσει κατά γράμμα το προεκλογικό πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το οποίο διαθέτει τη σχετική αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Σταδιακά η κατάσταση που διαμορφώνεται προσλαμβάνει διαστάσεις ρήξης, με τα αριστερά κόμματα να φιλονικούν δημοσίως για το αδιέξοδο και να επιρρίπτουν ευθύνες το ένα στο άλλο παρατείνοντας το κυβερνητικό αδιέξοδο.

Όχι στην Τουμπιανά για πρωθυπουργό από τον Μελανσόν

«Σφήνα» Μακρόν

Σε αυτό το σημείο φαίνεται να μπαίνει «σφήνα» ο πρόεδρος Μακρόν που κάλεσε τα ηγετικά στελέχη της παράταξής του να εργαστούν με στόχο τη δημιουργία μίας ευρείας διακομματικής συνεργασίας που θα επέτρεπε στη Γαλλία να αποκτήσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ορισμένα από αυτά τα στελέχη έχουν δημοσίως δηλώσει ότι θα επιθυμούσαν τη συνεργασία της παράταξης Μακρόν με το κόμμα της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς, τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ άλλα στελέχη κλίνουν προς τη συνεργασία με την αριστερά. Η επικείμενη εκλογή του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης θα μπορούσε ενδεχομένως να δείξει προς τα πού πηγαίνουν τα πράγματα.

Και αυτό διότι αν δεν υπάρξει συνεργασία της παράταξης Μακρόν με τους Ρεπουμπλικάνους, τότε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα μπορούσε να κερδίσει την προεδρία του σώματος. Ήδη πιθανολογείται ότι υποψήφιά του θα είναι η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των οικολόγων Σιριέλ Σατλέν.

Στην αντίθετη περίπτωση όχι, αφού το άθροισμα των βουλευτών των δύο παρατάξεων είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των βουλευτών των κομμάτων της αριστεράς.

Sports in

Ελλάδα – Πουέρτο Ρίκο 67-65: Νίκη της Εθνικής παρά τις απουσίες

Η Εθνική Ελλάδος νίκησε με 67-65 το Πουέρτο Ρίκο στο τελευταίο της εν Ελλάδι φιλικό πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά τις σημαντικές απουσίες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024